Door: Team Mensenlinq in Coaching

Soms heb je hulp nodig om weer op te krabbelen

Maandagochtend 9 uur: de telefoon gaat, het is Jettie. Ze is HR adviseur van een middelgroot bedrijf en belt met een casus. Eén van hun medewerkers heeft haar man verloren en ze komt niet in echt contact met haar, laat staan dat ze het kan hebben over terugkeer naar de werkvloer. Ik wil haar graag ontvangen reageer ik. Een afspraak was snel gemaakt.

De eerste afspraak

Twee weken later zie ik Nelly, ze is mager en ziet er wat grauw uit. Ik krijg een slap handje en ze blijft naar de grond kijken. Als ik haar vraag hoe ik haar kan helpen, zegt ze zacht: “Ik weet het niet. Nu mijn man is overleden weet ik niet meer wat ik moet doen”. Ik betuig haar mijn medeleven en vertel dat ik graag met haar wil onderzoeken of we ergens een ingang kunnen vinden om haar uit deze staat, die nu zo’n anderhalf jaar duurt, te halen.

Een beter leven

Op mijn verzoek vertelt ze me over haar man, die haar alles was. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de studie. Haar jeugd was moeilijk, vol ruzie en soms geweld. Toen ze haar middelbare schooldiploma had gehaald is ze bijna gevlucht naar de andere kant van het land om een studie te volgen, ver van haar familie vandaan. Hij zag haar, was er voor haar en ze waren zo verliefd. Bij hem voelde ze zich veilig. Ze werden een hecht team, ook in de tijd dat duidelijk werd dat kinderen voor hen niet waren weggelegd.

En toen was alles weg!

Dat is nu voorbij. Tijdens het hardlopen is hij aangereden door een jonge automobilist, die hem niet had gezien, ondanks zijn reflecterende hesje. Vriendinnen hadden haar geholpen om de begrafenis en later de financiële afwikkeling van de nalatenschap te regelen. Ze steunden haar en waren er voor haar. Maar nu, ruim anderhalf jaar later, zag ze ze veel minder. Dat kwam als eerste omdat ze veel afspraken die ze samen maakten afzegde, omdat ze zich niet lekker voelde. Ook wisten haar vriendinnen niet hoe met haar om te gaan, nu zo alleen maar bezig was met haar verdriet. Aan werk kon Nelly al helemaal niet denken; in haar hoofd was alleen ruimte voor het verlies en lichamelijk begon ze ook klachten te ontwikkelen.

Veerkracht en hechting

Als je ouders in de jongste jaren een veilige basis creëren van waaruit je de wereld mag verkennen en steun en troost bieden als het even lastig is, kun je zeggen dat er sprake is van veilige hechting en kun je veerkracht ontwikkelen. Van veilige hechting was bij Nelly geen sprake. Met een zwakke moeder en een agressieve vader met een alcoholprobleem, kreeg ze geen steun en ontwikkelde ze weinig gezonde gewoontes om met tegenslag om te gaan. Nelly was, zodra het kon, op de vlucht geslagen. In haar jonge jaren door veel buiten de deur te zijn en in huis onzichtbaar, later door ver van haar familie te gaan studeren.

Door de fijne relatie met Andre was haar jeugd op de achtergrond geraakt. Ze ondernamen samen veel en ook in moeilijke periodes kwamen ze er samen altijd uit. Na zijn dood wist ze niet hoe ze de draad weer op kon pakken, laat staan weer aan het werk te gaan.

Alle dagen voelden grijs, waarom zou ze haar bed nog uitkomen, wie zat er op haar te wachten? Allemaal vragen waar ze geen antwoord op had.

Rouwen is hard werken

William Worden beschrijft in een rouwproces vier rouwtaken:

1. De werkelijkheid van het verlies onder ogen zien

2. Het verlies ervaren – emotioneel doorwerken/uiten

3. Je aanpassen aan de situatie na het verlies

4. Opnieuw leren genieten en herinneren

Deze taken lopen in het proces door elkaar. Voor Nelly gaan we samen op zoek naar een plek waar haar verdriet er in alle hevigheid mag zijn. Daarnaast gaan we kijken hoe we weer wat licht in haar leven kunnen ontdekken. Dat valt in het begin niet mee, maar als ze ervaart dat haar verdriet er mag zijn en we samen rituelen bedenken die ze kan uitvoeren om haar man en hun relatie te eren, dus actief met het verlies bezig te zijn, komt er ook ruimte voor herstel en kan na een tijd een eerste kopje koffie op haar werk gedronken worden.

Bron: Gerda Hagenauw Geplaatst 27-6-2022. Foto: Schutterstock

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Zoon Melissa Etheridge op 21-jarige leeftijd overleden aan verslaving pijnstillers

De zoon van de Amerikaanse singer-songwriter Melissa Etheridge is overleden. Haar woordvoerder maakte het overlijden van Beckett Cypher bekend via Twitter. De jongeman was verslaafd aan pijnstillers.

Nieuws Martinus Veltman, natuurkundige die in 1999 Nobelprijs won, overleden

Natuurkundige Martinus Veltman is op 89-jarige leeftijd overleden, heeft de Universiteit Utrecht bekendgemaakt. Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar in Utrecht en ontving in 1999 samen met Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Nieuws Schrijfster Yvonne Brill (78) overleden aan coronavirus

Schrijfster Yvonne Brill uit Aalden is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat maakte haar uitgeverij Koninklijke Van Gorcum bekend. Brill schreef meer dan 150 kinder- en jeugdboeken, waaronder de succesvolle serie over Bianca het paardenmeisje. In totaal verschenen 65 boeken in deze serie. In 1978 verscheen het eerste deel, bedoeld […]

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Voorbereiden op later Vijf ‘groene’ opties voor duurzame grafkisten

Duurzaamheid is een ontwikkeling die niet aan uitvaartland voorbij gaat. Zo is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een ‘groene’ grafkist.