Terug
In memoriam

Sinéad O’Connor (56) kende nooit rust

De Ierse muzieklegende Sinéad O’Connor is overleden. Rust heeft ze nooit gehad in haar leven. Ze werd 56 jaar oud.

Een gelukkig leven was het absoluut niet. De zangeres had een heel lage eigendunk, werd misbruikt door haar moeder en kampte met zelfmoordgedachten. Haar leven was in het kort een felle en doorlopende enorme strijd met haar mentale problemen. Ook met haar succes en beroemdheid worstelde ze.

Want succes dat had ze. In Nederland brak de Ierse door na een optreden op Pinkpop in 1988 waar ze een verpletterende indruk achterliet, vooral door de rauwe vertolking van het nummer Troy waar ze op dat moment mee in de Nederlandse hitparades stond. Het publiek in Landgraaf was direct verkocht, tot lang daarna nog. In 2014 vertelde Till Smeets, de vrouw van festivaldirecteur Jan Smeets, aan De Telegraaf dat het optreden van O’Connor een van haar favoriete Pinkpopshows aller tijden is.

Tranen

Het was de opmaat voor haar wereldwijde nummer-1-hit Nothing Compares 2 U , een nummer van Prince, waarmee ze vijf minuten popgeschiedenis zou schrijven, zoveel passie bracht ze erin. Ze had er veel meer succes mee dan Prince zelf. In Nederland werd het de best verkochte single van 1990, en dat was mede het gevolg van de verbeten close-up van O’Connor in haar iconische videoclip. Op dat moment lag de wereld aan haar voeten, maar later zou ze verklaren dat de tranen in de videoclip echt waren. Het album, waarop de klassieker stond, verkocht in één klap 7 miljoen stuks.

Genieten van al dat succes kon ze evenwel niet. Zo nam Prince haar de iconische versie van Nothing Compares 2 U niet in dank af. De Amerikaanse superster was vooral niet te spreken over haar uitlatingen op tv. „Prince zat op een stoel bij de deur en wilde me niet naar buiten laten. Het was het angstigste moment in mijn leven”, zei ze in een interview. Ze was bang om geslagen te worden, maar verklaarde ook dat ze er in slaagde om te ontsnappen. Prince zou achter haar aan zijn gekomen. „Ik was blij dat ik daar weg was.”

Zelfs op het toppunt van haar roem, in 1990, kon de zangeres niet genieten. Foto: WIREIMAGE

Als kind werd Sinéad misbruikt door haar moeder, misschien is wel het grootste trauma uit haar leven. Haar moeder was een sadist. Ze droeg de jonge Sinéad op om zich uit te kleden en met haar armen en benen uit elkaar te gaan liggen, waarna ze werd geslagen op haar geslachtsdeel omdat haar moeder, volgens de zangeres, niet wilde dat ze zich zou voortplanten. „Mijn moeder wilde jongens, geen meisjes”, zei ze eens in een interview. „Ik ben ervan overtuigd dat ze dit met me deed omdat ik van al haar vijf kinderen haar het meest aan haarzelf deed denken.”

Kaal

De Ierse muzikante schoor haar hoofd kaal om maar niet op haar moeder te lijken. „Ze was ziek”, zou de zangeres over haar zeggen.

Ook werd ze door haar moeder aangespoord om als kleine meid voor geld te gaan bedelen met collectebussen voor goede doelen. Bij thuiskomst eiste haar moeder de gegeven donaties op. Sinéad op haar beurt raakte verslaafd aan het afhandig maken van spullen en geld van mensen. Ze stal om te stelen en kwam terecht in een centrum voor meisjes met gedragsproblemen.

Foto: REDFERNS

Op haar achttiende overleed haar moeder bij een auto-ongeluk. Voor de zangeres was het een opluchting. „Ze was een vreselijk persoon”, biechtte ze op. „Maar ik denk dat ze er niks aan kan doen. Er zat een duivel in haar.”

Islam

In 2018 veranderde Sinéad haar naam in Shuhada’ Sadaqat omdat ze zich tot de islam bekeerde. Een jaar eerder veranderde ze haar naam nog in Magda Devin, als aanhanger van de katholieke kerk.

Sinéad O’Connor is vier keer getrouwd geweest en kreeg vier kinderen.

Ondanks alle depressies in haar leven, is Sinéad O’Connor in de laatste jaren van haar leven het nummer dat haar wereldberoemd maakte, Nothing Compares 2 U , weer gaan omarmen en gaan zingen.

Bron: DvhN. Geplaatst 16-8-2023. Foto: ANP