Terug
In memoriam

Serge Rossmeisl, geliefd voetbalbestuurder en levensgenieter

Als Serge Rossmeisl in zijn hoedanigheid als directeur van de FBO (Federatie van Betaald voetbal Organisaties) een wedstrijd bezocht van zijn geliefde club Willem II, dan hield hij op het ereterras zijn gezicht in de plooi als de Tricolores scoorden. „Daarin was hij superprofessioneel. Pas op de weg terug naar huis in de auto vierden we de overwinning”, aldus zijn broer Roger Rossmeisl.

De in het Brabantse Tilburg opgegroeide Rossmeisl ambieerde na zijn studie rechten in Leiden geen topcarrière bij een advocatenkantoor of in het bedrijfsleven, maar wilde de voetballerij in. En zo kwam hij terecht bij de FBO in Zeist, de werkgeversorganisatie van de 34 Nederlandse profclubs. „Serge kwam binnen als jurist en sinds 2010 was hij directeur. En vooral ook een heel fijne collega”, aldus Simone van den Bos van de FBO.

Rossmeisl stond er goed op in het Nederlandse betaald voetbal. „Serge was iemand met een groot charisma. Als hij een kamer binnen kwam, dan gebeurde er iets”, aldus Wilco van Schaik, algemeen directeur van NEC en eerder FC Utrecht. „Hij was niet alleen een enorme bron van kennis van alle zaken rond onder andere contracten en transfers, maar daarnaast ook een verbinder. Dat bleek bij de financiële noodmaatregelen tijdens de coronacrisis. Bij de realisatie daarvan heeft Serge een belangrijke rol gespeeld.”

Acute leukemie

Het afgelopen jaar is vanuit de voetballerij intens meegeleefd gedurende het ziekteproces van Rossmeisl. In januari van dit jaar kreeg hij de diagnose acute leukemie in een van de meest agressieve varianten. Dat was naast een enorme klap voor de geliefde voetbalbestuurder – gehuwd en vader van twee tieners – ook een bizarre speling van het lot. De vader van Rossmeisl overleed op 49-jarige leeftijd en Serge had zich altijd voorgenomen ouder te worden dan zijn pa, maar werd slechts 48. „Door het vroege overlijden van onze vader was onze broederband heel hecht”, aldus Roger Rossmeisl. „We konden altijd op elkaar terugvallen. Ik weet niet of het vroege overlijden van onze vader bepalend is geweest voor zijn levensfilosofie, maar Serge was een levensgenieter, die alles eruit probeerde te halen wat erin zat. Voor ons allebei geldt, dat we kroegromanticus zijn. Serge heeft het altijd prachtig gevonden om onder de mensen te zijn. We kenden alle kroegen van Den Bosch en genoten elk jaar van Oeteldonk.”

Iedereen in zijn omgeving is onder de indruk van de manier waarop Rossmeisl met zijn ziekte en naderende overlijden omging. De Bosschenaar communiceerde open over de nachtmerrie waarin hij terecht was gekomen. De rode lijn was dankbaarheid voor alle mooie jaren, die hem waren gegeven, en niet het verdriet over het zo vroegtijdige afscheid van het leven. „Dat kwam ook naar voren in de videoboodschap van Serge, die is afgespeeld bij de afscheidsdienst”, aldus Van den Bos.

’Geen bucketlist’

En uit het LinkedIn-bericht dat Rossmeisl schreef, nadat duidelijk was, dat er geen genezing meer mogelijk was. „Het is goed zo. Ik heb 48 prachtige, onvergetelijke jaren gehad. Ik heb geen bucketlist, ik heb compleet geleefd zoals ik wenste; mijn eigen pad gevolgd en alles, maar dan ook echt alles gekregen wat ik wilde. Met mijn vrouw en kinderen als absolute hoogtepunt.”

Jeroen Kapteijns

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 30-11-2022. Foto: Ⓒ RENE BOUWMAN