Door: Team Mensenlinq in Rouw

Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt nog!’ Ik hoor kopjes rinkelen en ze zet het dienblad op het kastje. Ik open mijn ogen en kijk in de mooiste blauwe kijkers van het Noordelijk halfrond. Binnen tien seconden springt ze bovenop me en begint honderduit te vertellen over het ontbijt en de cadeautjes die mij zo ten deel gaan vallen. Ik geniet van ieder woord dat ze zegt en geef haar een dikke knuffel voordat ik rechtop ga zitten en zeg: ‘Nou, kom maar op met het ontbijt! Papa heeft berehonger!’

In de middag kruipt ze op de bank tegen me aan; ze kriebelt met haar kleine vingertjes over de tattoo die sinds kort op mijn arm prijkt. ’S e n a n g, ze spreekt de letters zorgvuldig en stuk voor stuk uit…wat is dat, papa?’

Senang; het verhaal over de opa die zij nooit gekend heeft.

Mijn vader was een hardwerkende man met humor, die na een werkzaam leven in de uitgeversbranche in 2007 overleed. Ik denk nog dagelijks aan hem; vroeger met een traan van verdriet, de laatste jaren met een glimlach van herinnering. Heel af en toe deelde hij vroeger met ons zijn ervaringen in het verre Indonesië. Als dienstplichtig militair was hij kort na de Tweede Wereldoorlog gedurende twee jaar gestationeerd op Java. In ons ouderlijk huis herinnerden kleine accessoires in de woonkamer aan zijn tijd ver van huis. In de kast stond zijn dagboekje, waarin hij die twee jaar van dag tot dag had beschreven in korte zinnen. Ik heb er tot zijn dood niet in gekeken, dat dagboekje behoorde aan hem. Aan de wand een paar foto’s van dienstmakkers. Mijn vader had op Java een bijzondere tijd meegemaakt en ervaringen opgedaan die hem zijn hele leven zouden bijblijven. Zo ineens kon hij soms wat vertellen over de tijd van toen. De koffie met een sprits bij Toko Oen, het postkantoor in Semarang waar hij wachtte op de brieven van mijn moeder. Maar ook zonder zijn verhalen, was het duidelijk dat een stuk van mijn vaders hart in Indonesië was achtergebleven. Zijn laatste wens was dan ook dat een deel van hem, na zijn dood, zou terugkeren naar Semarang.

Toen mijn vader overleden was, bleven we als kinderen de jaren erna steeds praten over die laatste wens. Terug naar Indonesië…dat moest toch mogelijk zijn? De knoop werd doorgehakt, tickets en verblijf op Java geregeld en samen met mijn broer maakte ik, met een deel van de as van mijn vader, de reis richting Semarang. Daar, op de plek waar hij zoveel herinneringen had, strooiden wij zijn as uit. Voor ons gevoel keek pa toe; hij zou het geweldig gevonden hebben. Het voelde goed… senang zoals de Indonesiërs zeggen.

Bij terugkomst in Nederland besloot ik dat ik dit goede gevoel voor altijd wilde vastleggen. Dat gebeurde in de vorm van een tattoo op mijn arm. ‘En zo is opa altijd bij papa’, besloot ik mijn verhaal aan mijn kleine meid. Ze keek me aan met haar stralende lach en drukte een kus op de tattoo. ‘Voor opa.

Geplaatst 28-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Agathonas Iakovidis
Nieuws Griekse songfestivalzanger Agathonas Iakovidis overleden

De Griekse zanger Agathonas Iakovidis is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in zijn slaap, staat op de Facebookpagina van de muzikant. Iakovidis dankte zijn bekendheid buiten Griekenland aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2013 in het Zweedse Mälmo. Hij zong destijds samen met de band Koza Mostra het nummer Alcohol is Free. Dat leverde een […]

Nieuws Rapper Saint Dog (44) overleden

Een van de oprichters van hiphopformatie Kottonmouth Kings is overleden. Volgens TMZ trof een vriend rapper Saint Dog aan met ernstige ademhalingsproblemen en kwamen toegesnelde hulpdiensten te laat.

Uitvaart Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Rouw ‘ Afscheidsritueel op zee maakt afscheid dragelijker’

Schipper Oeds begeleidt nabestaanden op het Wad

Nieuws 17-jarige Kevin uit Musselkanaal overleden bij frontale botsing bij Valthermond

Op de Drentse Mondenweg bij Valthermond zijn maandagavond twee doden gevallen nadat twee auto’s frontaal tegen elkaar waren gebotst. Het gaat om een 18-jarige Jens uit Tweede Exloërmond en de 17-jarige Kevin uit Musselkanaal.

In memoriam Klaas Koornstra, een journalist op zíjn manier

Wie hem niet kende, draaide geheid het hoofd om als Klaas Koornstra voorbij liep. Een Fransoos in Borger? Een verdwaalde excentriekeling? Nee, het was Klaas. Zeker voor Drentse begrippen geen alledaagse verschijning, met zijn wijd uitstaande, borstelige kroeshaar. En daar bovenop die alpinopet, alsof hij het ontembare toch een beetje wilde temmen. In werkelijkheid verborg de pet zijn kale kruin.