Door: Team Mensenlinq in Rouw

Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt nog!’ Ik hoor kopjes rinkelen en ze zet het dienblad op het kastje. Ik open mijn ogen en kijk in de mooiste blauwe kijkers van het Noordelijk halfrond. Binnen tien seconden springt ze bovenop me en begint honderduit te vertellen over het ontbijt en de cadeautjes die mij zo ten deel gaan vallen. Ik geniet van ieder woord dat ze zegt en geef haar een dikke knuffel voordat ik rechtop ga zitten en zeg: ‘Nou, kom maar op met het ontbijt! Papa heeft berehonger!’

In de middag kruipt ze op de bank tegen me aan; ze kriebelt met haar kleine vingertjes over de tattoo die sinds kort op mijn arm prijkt. ’S e n a n g, ze spreekt de letters zorgvuldig en stuk voor stuk uit…wat is dat, papa?’

Senang; het verhaal over de opa die zij nooit gekend heeft.

Mijn vader was een hardwerkende man met humor, die na een werkzaam leven in de uitgeversbranche in 2007 overleed. Ik denk nog dagelijks aan hem; vroeger met een traan van verdriet, de laatste jaren met een glimlach van herinnering. Heel af en toe deelde hij vroeger met ons zijn ervaringen in het verre Indonesië. Als dienstplichtig militair was hij kort na de Tweede Wereldoorlog gedurende twee jaar gestationeerd op Java. In ons ouderlijk huis herinnerden kleine accessoires in de woonkamer aan zijn tijd ver van huis. In de kast stond zijn dagboekje, waarin hij die twee jaar van dag tot dag had beschreven in korte zinnen. Ik heb er tot zijn dood niet in gekeken, dat dagboekje behoorde aan hem. Aan de wand een paar foto’s van dienstmakkers. Mijn vader had op Java een bijzondere tijd meegemaakt en ervaringen opgedaan die hem zijn hele leven zouden bijblijven. Zo ineens kon hij soms wat vertellen over de tijd van toen. De koffie met een sprits bij Toko Oen, het postkantoor in Semarang waar hij wachtte op de brieven van mijn moeder. Maar ook zonder zijn verhalen, was het duidelijk dat een stuk van mijn vaders hart in Indonesië was achtergebleven. Zijn laatste wens was dan ook dat een deel van hem, na zijn dood, zou terugkeren naar Semarang.

Toen mijn vader overleden was, bleven we als kinderen de jaren erna steeds praten over die laatste wens. Terug naar Indonesië…dat moest toch mogelijk zijn? De knoop werd doorgehakt, tickets en verblijf op Java geregeld en samen met mijn broer maakte ik, met een deel van de as van mijn vader, de reis richting Semarang. Daar, op de plek waar hij zoveel herinneringen had, strooiden wij zijn as uit. Voor ons gevoel keek pa toe; hij zou het geweldig gevonden hebben. Het voelde goed… senang zoals de Indonesiërs zeggen.

Bij terugkomst in Nederland besloot ik dat ik dit goede gevoel voor altijd wilde vastleggen. Dat gebeurde in de vorm van een tattoo op mijn arm. ‘En zo is opa altijd bij papa’, besloot ik mijn verhaal aan mijn kleine meid. Ze keek me aan met haar stralende lach en drukte een kus op de tattoo. ‘Voor opa.

Geplaatst 28-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Roxette-zangeres Marie Fredriksson overleden

De zangeres van het Zweedse popduo Roxette, Marie Fredriksson, is overleden, melden Zweedse media. Fredriksson was al enige tijd ziek. Ze stierf gisterochtend op 61-jarige leeftijd.

Voorbereiden op later Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Coaching Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?

In memoriam Grietje Pasma, sportieve duizendpoot met een gouden hart

Grietje Pasma overleed op 67-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen. Sportverslaggever William Pomp schreef een In Memoriam over de vrouw, die vooral bekend werd vanwege het groot maken van de 4 Mijl en haar eeuwige liefde voor basketbalclub Donar.

Rouw 7 handreikingen voor omgaan met mensen in rouw

Ton Zijderveld stelde zeven handreikingen op hoe je het beste kan omgaan met een mens in rouw.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Nieuws Beeldhouwer Maïté Duval uit Zutphen overleden

In Zutphen is zaterdagavond Maïté Duval op 75-jarige leeftijd onverwachts overleden. Dat bevestigen haar nabestaanden. De geboren Française verwierf vanuit de Hanzestad bekendheid als beeldhouwer en tekenaar.