Terug
In memoriam

Sander van Gent: Baas met een hart van goud

Baas, staat er onder zijn naam in het overlijdensbericht van Sander van Gent. „En dat was hij”, zegt zijn zakenpartner Bart van der Kruk.

„Altijd buiten met de jongens, hij was hun leermeester. Sociaal bewogen, een man van de platte organisatie. De timmerman, de loodgieter, de metselaar en de directeur waren gelijk voor hem. En hij was geen man van lijstjes afwerken, alles zat in zijn hoofd.”

„Hij was een grote vent met een hart van goud. Maar hij kon ook snoeihard zijn en direct. Als er eentje te laat op het werk kwam, zat hij er meteen bovenop.”

’Creëren is het mooiste wat er is’, was zijn levensmotto. „Op en top vakman, dat was Sander.”

Tweeëntwintig jaar geleden besloten de twee aannemers die elk het bedrijf van hun vader hadden overgenomen, de handen in elkaar te slaan. Meesterbouw was geboren. „We kenden elkaar van de Jongeren Contact Groep van brancheorganisatie Bouwend Nederland. Zijn familiebedrijf was voor negentig procent gericht op de particuliere markt, het mijne meer op het Binnenhof, ministeries. Normaal zijn twee aannemers water en vuur en staan er haantjes aan het roer, maar Sander en ik vulden elkaar naadloos aan. Ja, zeg maar twee halve haantjes. En we hadden allebei genoeg aan een halve blik.”

Diepe vriendschap

Bart van der Kruk neemt even een denkpauze en zegt dan. „Gek hè, er is nooit een onvertogen woord gevallen tussen ons, er was nooit onenigheid of wrevel. Het was een diepe vriendschap. Allebei een scheiding meegemaakt – gelukkig niet tegelijk – en dan sleurden we elkaar uit de put.”

Trots waren ze op het bedrijf. „Al snel hadden we honderd man in dienst, en Sander vond wel dat we door die groei de affiniteit met de club wat verloren. En toen kwam in 2008 de financiële crisis. We hebben zelf ons faillissement aangevraagd, met een minimum aan schulden. Maar we schaamden ons rot dat we gefaald hadden. Gelukkig hadden we ook in dit gevoel elkaar.”

Renovatie

Met hun passie en een kleiner team zetten ze het bedrijf weer op. En ze maakten naam met projecten als de bouw van een duurzame watervilla of de renovatie van het monument tegenover paleis Noordeinde. „Van half zeven tot half zeven, hard werken, roofbouw hoor. Onderling maakten we de afspraak elk een tijdje te stoppen. Even vrij zijn. We hadden net een nieuw bedrijfspand in Scheveningen betrokken, en Sander had een nieuw huis, toen hij ziek werd. Was niets voor hem, uit de running…”

O ja, Bart van der Kruk kreeg genoeg adviezen om een interim in te zetten. „Maar ik heb tot het laatst alles met Sander besproken en het met hem kunnen afsluiten. Er komt geen ander op zijn plek, dat kan niet. Wij gaan door op zijn voet. Ik heb mensen van de werkvloer naar binnen gehaald, mensen die het vak rechtstreeks van hem geleerd hebben. Sander glom toen hij het hoorde. Zijn levenswerk wordt voortgezet.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 22-12-2022. foto: Eigen foto