Terug
Rouw

Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Bron: DvhN/ Corné Sparidaens

Gemiddeld sterven per dag 380 mensen door ziekte, een ongeval, misdaad of suïcide. Het afscheid van een dierbare heeft vaak een grote impact op de nabestaanden, ook wanneer de dood niet onverwacht was. Nabestaanden worden vaak overweldigd door verdriet, ongeloof en woede.

Het rouwproces

Iedereen gaat na de dood van een dierbare door een rouwproces. Dit is een periode van verwerking en afscheid. Nabestaanden proberen zich aan te passen aan de leegte die is achtergebleven. Iedereen doet dit op een andere manier: de een praat veel over de overledene, de ander stort zich op het werk en weer een ander trekt zich terug. Er is ook nietéén bepaalde manier om met de dood van een dierbare om te gaan. Wat wel van belang kan zijn, is om met andere nabestaanden te blijven praten. Bij de dood van een kind bijvoorbeeld kunnen er negatieve gevoelens tussen de ouders ontstaan, omdat zij elkaars rouwgedrag niet begrijpen.

Bang dat het niet normaal is

Nabestaanden zijn vaak bang dat hun reactie op een overlijden niet normaal is. Je denkt misschien dat bepaald gedrag ‘hoort’ en dat je verdriet te heftig is voor de omgeving, of juist niet heftig genoeg. Sommige mensen ervaren misschien een gevoel van opluchting of bevrijding. Dit kan als de overledene een lang ziekbed heeft gehad of als hij of zij al langere tijd een einde aan zijn of haar leven wilde maken . Het is van belang je te realiseren dat ieder mens op zijn eigen wijze reageert op de dood van een dierbare. Wel zijn er bepaalde factoren die van invloed zijn op het rouwproces en het accepteren van het verlies, bijvoorbeeld de manier waarop iemand is overleden en hoe dicht deze persoon bij je stond.

Verstoorde rouw

Als de gevoelens van verlies ook na maanden nog zo intens blijven als in het begin en deze emoties niet geleidelijk afnemen, dan kan dit wijzen op verstoorde rouw. Dit betekent dat het verwerkingsproces is vastgelopen en dat kan een grote impact hebben op jou en je omgeving. Dit geldt ook voor emoties als schuldgevoel en ernstige neerslachtigheid. Als deze gevoelens langere tijd andere gevoelens overheersen, dan kan het verstandig zijn professionele hulp te zoeken.

Tips en hulp voor nabestaanden

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid vind je meer informatie, zoals een brochure met tips die kunnen helpen bij rouwverwerking