Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwverwerking extra moeilijk bij overlijden coronatijd

Uitvaarten verlopen in deze tijd van corona anders dan anders. Uitvaartverzorger Catrien Coolsma (42) uit Groningen legt uit wat de haken en ogen zijn als de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.

Voor nabestaanden van geliefden die in coronatijd overlijden, wordt rouwverwerking veel moeilijker, meent uitvaartverzorger Catrien Coolsma. Met haar compagnon Otto van den Bosch oefent zij als zelfstandig ondernemer dit vak al elf jaar uit.

Ons land kent volgens haar een sterk ontwikkelde traditie om in de periode rondom het overlijden elkaar fysiek aan te raken met een hand, arm om de schouder of een knuffel om zo je medeleven tot uitdrukking te brengen. Doordat het RIVM heeft bepaald dat anderhalve meter afstand in acht moet worden genomen om besmettingsgevaar te voorkomen, is lichamelijk contact met de nabestaanden op dit moment niet mogelijk. Als je partner of een familielid is overleden, is de nabestaande zeker de eerste dag helemaal van slag. ,,Zo iemand denkt op dat moment niet aan corona. Als uitvaartverzorger moet ik hier vanaf dag één aandacht voor vragen.’’

Als de omstandigheden dat toelaten, gaat Coolsma tot aan de dag van de begrafenis of crematie dagelijks bij de directe nabestaanden op bezoek om organisatorisch alles te regelen. ,,Nu in de coronatijd worden nabestaanden plots geconfronteerd met de situatie dat ze keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld wie ze wel en niet uitnodigen tijdens de uitvaartbijeenkomst omdat er maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn. En ook nog mits de ontvangstruimte hiervoor groot genoeg is.

,,De eerste dagen na het overlijden reageren nabestaanden soms emotioneel als ze horen dat ze ten opzichte van familieleden en vrienden afstand moeten houden.’’ Coolsma spreekt van een menselijke behoefte om elkaar troost te bieden in moeilijke omstandigheden door lichamelijke aanraking. 

Veel zaken die bij een uitvaart geregeld moeten worden, verlopen in coronatijd anders. ,,Ik moet veel meer vragen stellen dan normaal als ik telefonisch een melding binnenkrijg van een overlijden. Dan moet ik bijvoorbeeld weten: waaraan is hij of zij overleden, zijn de gezinsleden in huis gezond, is er iemand verkouden met of zonder koorts?’’ Met haar collega doet Coolsma ook de laatste verzorging van de overledene. ,,Normaal mag een partner, zoon, dochter of vriend hierbij helpen. Nu er anderhalve meter afstand gehouden moet worden, is dit niet meer mogelijk.’’ Volgens het RIVM is iemand die aan het coronavirus is overleden na 24 uur niet meer besmettelijk. ,,Hij of zij mag dan gelukkig wel weer door de nabestaanden worden aangeraakt.”  

Als de overledene thuis is opgebaard, mogen familie en vrienden op bezoek komen, maar met inachtneming van de anderhalve meter afstand en niet meer dan drie personen tegelijk. ,,Als de overledene is aangeraakt, vragen we de nabestaanden de handen te wassen. We zorgen voor een pompje met ontsmettingsmiddel.’’

Soms veranderen de richtlijnen onverwacht. Coolsma vertelt dat een familie de rouwkaarten al had verzonden, toen de overheid onlangs verordonneerde dat het maximumaantal bezoekers bij een samenkomst terugging van honderd naar dertig. ,,In plaats van nieuwe kaarten te drukken, belde de familie in dit geval alle genodigden”. Gelukkig is het meestal mogelijk de plechtigheid via livestream thuis te volgen.” Coolsma biedt genodigden die fysiek niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart, de mogelijkheid een online ‘memori’ te maken om herinneringen te delen. worden. ,,Dit kan helpen bij de rouwverwerking.’’ 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Guineese zanger Mory Kanté (70) overleden

De Guineese zanger en muzikant Mory Kanté, bekend van de wereldwijde hit Yéké yéké in de jaren tachtig, is vrijdag op 70-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Conakry. Dat heeft zijn zoon Balla Kanté gezegd. De zanger was al lange tijd ziek.

Coaching De keuze die ik niet zelf mocht maken vanwege de impact op het rouwproces

Kunnen we niet stoppen met behandelen? Dit leidt toch nergens toe? Het lijden is werkelijk niet meer te verdragen.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Rouw Steun betuigen met je hand op je hart of het Namasté gebaar

Elkaar steun betuigen met een omhelzing, een warme handdruk of een arm om een schouder bij het verlies van een dierbare. Het zijn zaken die we als heel normaal zijn gaan zien, maar die door het coronavirus en de maatregelen die zijn afgekondigd momenteel sterk worden afgeraden. Ter bescherming van onze gezondheid schudden we even geen handen meer en beperken we het sociale en fysieke contact tot een minimum.

Nieuws Vera Lynn (103), de zangeres van We’ll meet again, overleden

De Britse zangeres Vera Lynn is op 103-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bevestigd. De zangeres en actrice is vooral bekend van hits als We’ll Meet Again, waarvan haar vertolking enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Nieuws Franse balletdanseres en zangeres Zizi Jeanmaire (96) overleden

De Franse ballerina en zangeres Renée Marcelle ‘Zizi’ Jeanmaire is op 96-jarige leeftijd overleden. Haar dochter meldde dat ze thuis in Zwitserland vredig is ingeslapen. Zizi Jeanmaire was getrouwd met de choreograaf Roland Petit (1924-2011) en haar loopbaan is nauw verweven met die van haar man die ze voor het eerst op 9-jarige leeftijd ontmoette bij het Parijse Opera Ballet.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]