Door: Team Mensenlinq in Rouw

Rouwverwerking extra moeilijk bij overlijden coronatijd

Uitvaarten verlopen in deze tijd van corona anders dan anders. Uitvaartverzorger Catrien Coolsma (42) uit Groningen legt uit wat de haken en ogen zijn als de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.

Voor nabestaanden van geliefden die in coronatijd overlijden, wordt rouwverwerking veel moeilijker, meent uitvaartverzorger Catrien Coolsma. Met haar compagnon Otto van den Bosch oefent zij als zelfstandig ondernemer dit vak al elf jaar uit.

Ons land kent volgens haar een sterk ontwikkelde traditie om in de periode rondom het overlijden elkaar fysiek aan te raken met een hand, arm om de schouder of een knuffel om zo je medeleven tot uitdrukking te brengen. Doordat het RIVM heeft bepaald dat anderhalve meter afstand in acht moet worden genomen om besmettingsgevaar te voorkomen, is lichamelijk contact met de nabestaanden op dit moment niet mogelijk. Als je partner of een familielid is overleden, is de nabestaande zeker de eerste dag helemaal van slag. ,,Zo iemand denkt op dat moment niet aan corona. Als uitvaartverzorger moet ik hier vanaf dag één aandacht voor vragen.’’

Als de omstandigheden dat toelaten, gaat Coolsma tot aan de dag van de begrafenis of crematie dagelijks bij de directe nabestaanden op bezoek om organisatorisch alles te regelen. ,,Nu in de coronatijd worden nabestaanden plots geconfronteerd met de situatie dat ze keuzes moeten maken. Bijvoorbeeld wie ze wel en niet uitnodigen tijdens de uitvaartbijeenkomst omdat er maximaal dertig personen aanwezig mogen zijn. En ook nog mits de ontvangstruimte hiervoor groot genoeg is.

,,De eerste dagen na het overlijden reageren nabestaanden soms emotioneel als ze horen dat ze ten opzichte van familieleden en vrienden afstand moeten houden.’’ Coolsma spreekt van een menselijke behoefte om elkaar troost te bieden in moeilijke omstandigheden door lichamelijke aanraking. 

Veel zaken die bij een uitvaart geregeld moeten worden, verlopen in coronatijd anders. ,,Ik moet veel meer vragen stellen dan normaal als ik telefonisch een melding binnenkrijg van een overlijden. Dan moet ik bijvoorbeeld weten: waaraan is hij of zij overleden, zijn de gezinsleden in huis gezond, is er iemand verkouden met of zonder koorts?’’ Met haar collega doet Coolsma ook de laatste verzorging van de overledene. ,,Normaal mag een partner, zoon, dochter of vriend hierbij helpen. Nu er anderhalve meter afstand gehouden moet worden, is dit niet meer mogelijk.’’ Volgens het RIVM is iemand die aan het coronavirus is overleden na 24 uur niet meer besmettelijk. ,,Hij of zij mag dan gelukkig wel weer door de nabestaanden worden aangeraakt.”  

Als de overledene thuis is opgebaard, mogen familie en vrienden op bezoek komen, maar met inachtneming van de anderhalve meter afstand en niet meer dan drie personen tegelijk. ,,Als de overledene is aangeraakt, vragen we de nabestaanden de handen te wassen. We zorgen voor een pompje met ontsmettingsmiddel.’’

Soms veranderen de richtlijnen onverwacht. Coolsma vertelt dat een familie de rouwkaarten al had verzonden, toen de overheid onlangs verordonneerde dat het maximumaantal bezoekers bij een samenkomst terugging van honderd naar dertig. ,,In plaats van nieuwe kaarten te drukken, belde de familie in dit geval alle genodigden”. Gelukkig is het meestal mogelijk de plechtigheid via livestream thuis te volgen.” Coolsma biedt genodigden die fysiek niet aanwezig kunnen zijn bij de uitvaart, de mogelijkheid een online ‘memori’ te maken om herinneringen te delen. worden. ,,Dit kan helpen bij de rouwverwerking.’’ 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.

Uitvaart Chauffeur Rouwvervoer Tinus Pronk: ,,De laatste rit is het afscheid met hoofdletters”

Tinus Pronk (69) is chauffeur rouwvervoer bij Kijlstra Personenvervoer. Het was geen liefde op het eerste gezicht toen hij dit werk voor het eerst moest doen. Maar inmiddels zijn we bijna vijftig jaar verder en doet hij dit werk nog steeds met veel plezier.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

In memoriam Robin (24) had juist zijn weg gevonden

Er komt geen einde aan de nachtmerrie. Mem José Zeilstra uit Ysbrechtum en vriendin Soraya Velting uit Bolsward vertellen, tegen elkaar aan op de bank, over het verlies van hun Robin van der Wal, nét 24 jaar.

Rouw Over (2): Waar ik was toen ik hoorde dat mijn moeder longkanker had

9/11. De moord op Pim Fortuyn. MH17. Dramatische gebeurtenissen waarvan veel mensen zich nog herinneren waar ze waren en hoe laat het was toen ze erover hoorden. Ze herinneren zich de beelden, en vaak ook wat ze toen voelden. Ik ook.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.