Door: Team Mensenlinq in Coaching

Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was ze overleden.

Spijt

Hij had verschrikkelijke spijt van de ruzies. Hun relatie zat even in zwaar weer, maar hij had er alle vertrouwen in dat het goed was gekomen, als ze de tijd hadden gehad. Hij had haar niet meer kunnen vertellen hoeveel hij van haar hield. Hij voelde zich schuldig. Aan niemand had hij verteld hoe het werkelijk zat. Tijdens de grote afscheidsdienst met honderden mensen had hij alleen hun sprookje verteld, hoe leuk en goed ze het samen hadden. Daarna had hij de warme condoleances en het medeleven in ontvangst genomen. Familie en vrienden leefden ontzettend met hem mee; hij kreeg schouderklopjes omdat ze vonden dat hij zich zo goed staande hield, vrienden vertelden in tranen hoe ze altijd keken naar hun gelukkige relatie en collega’s zeiden lieve woorden. Haar ouders waren ook zo lief voor hem terwijl ze zelf zo’n groot verlies hadden geleden. Hoe kon hij zichzelf ooit normaal in de spiegel aankijken?

Obstakels in het rouwproces

In deze situaties kun je niet met het rouwproces aan de slag. Op dit niveau is geen heling mogelijk. Hij moest aan de slag met zelfzorg, zodat hij sterker werd en de gebeurtenissen onder ogen kon zien. Ik gaf hem tips hoe hij dat kon doen. De relatie en hoe het geëindigd was, kwam op een ander moment weer aan de orde.

Schuld inlossen als het niet meer kan

Een tijdje later zag ik hem weer. Hij oogde iets relaxter. Toen ik hem in het begin van de sessie vroeg naar de afgelopen weken vertelde hij wat hij heeft gedaan om te overleven. Op zijn werk is hij met zijn leidinggevende gaan praten over de moeilijke periode die hij nu meemaakt. Ze hebben besproken dat een aantal van zijn taken overgenomen kunnen worden door een collega en dat hij iets minder gaat werken om tijd voor zichzelf te hebben. Hij heeft een oude hobby opgepakt, het fietsen op zijn mountainbike en hij heeft een oude vriend in vertrouwen genomen door een stukje van de sluier op te lichten over hoe de relatie met zijn geliefde de laatste tijd was. Het wegnemen van de werkdruk, de ontspanning en het delen van zijn verdriet maken dat het leven leefbaar voor hem wordt, ook al heeft hij het zwaar.

Vrijheid terugkrijgen

Voor Jeroen was het nu de tijd om aan de slag te gaan en de situatie onder ogen te zien. Dat was een lang en zwaar traject; schuldgevoel is een naar iets. Hoe moet je daarmee om te zien gaan, kostte veel sessies en tranen van verdriet. Praten over de gebeurtenissen en de werkelijke impact bekijken, vergt moed. Het kan leiden tot het idee dat je je eigen nest bevuilt.

We begonnen met het herinneren van het begin van de relatie. Hoe was het, hoe voelde je je destijds? De verliefdheid, de warmte, het goede leven dat ze toen hadden. Wanneer was het veranderd? Was er een aanleiding of is er toen iets gebeurd? En dan de dramatische ochtend. Was het zijn schuld? Was er iemand schuldig? Was het een samenloop van omstandigheden die dit verschrikkelijke einde van de relatie tot stand hebben gebracht? Hij ging erg gebukt onder zijn gedachten over het schuldgevoel en verlangde ernaar daar vrij van te zijn. Paradoxaal genoeg

ontstaat werkelijke vrijheid pas wanneer je de diepe band met je geliefde erkend met zowel zon- als schaduwkanten. Daar had hij als taak om ermee te leren leven.

Tekst: Gerda Hagenauw. Geplaatst 24-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De videograaf

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Eddie van Halen (65) overleden: ‘Hij was de held van een generatie’

Gitarist Eddie van Halen en medeoprichter van de hardrockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Santa Monica in Californië. Dat meldt zijn zoon op Instagram.

Nieuws Frans klimtalent Luce Douady overlijdt na val van rotsen

De klimwereld rouwt om Luce Douady. De 16-jarige Française, rijzende ster in het IFSC-circuit (International Federation of Sport Climbing), viel zondag van de rotsen toen ze er met vrienden op uit trok.

Nieuws ’s Werelds oudste soapacteur overleden

In de Britse plaats Hollingwood is de hoogbejaarde Jack Reynolds overleden. De 108-jarige Brit vestigde in de laatste jaren van zijn leven een paar opmerkelijke records, deels ook officiële Guinness World Records.

Islamitische grafstenen
Voorbereiden op later Islamitische grafstenen en grafmonumenten, de mogelijkheden in Nederland

ADVERTORIAL Moslims hebben andere gebruiken en een andere cultuur dan de meeste Nederlanders. Dat uit zich in de gewoontes, en ook in de manier waarop omgegaan wordt met rouw en de laatste rustplaats. Het zal je niet verbazen dat er veel mogelijkheden zijn voor grafstenen en -monumenten voor moslims, die door Nederlandse grafsteenspecialisten aangeboden worden. […]

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Nieuws Zweedse detectiveschrijfster Maj Sjöwall overleden

De Zweedse auteur Maj Sjöwall is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden, zo maakte haar uitgever bekend. Ze werd vooral bekend door de detectivereeks over rechercheur Martin Beck, die ze samen met haar levenspartner Per Wahlöö schreef. Hij overleed al in 1975. De boeken van het duo zijn ook in het Nederlands vertaald.

Nieuws Bedrijven laten overledene als hologram herleven op uitvaart

Celebrity Kim Kardashian kreeg voor haar verjaardag een hologram van haar overleden vader, maar ook in Nederland kun je sinds kort een overledene in een hologram laten voortleven. Verschillende bedrijven bieden sinds kort diensten aan als ‘speech op je eigen uitvaart’, waardoor iemand die net is overleden naast de kist vrienden en familie kan toespreken. […]