Door: Team Mensenlinq in Coaching

Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was ze overleden.

Spijt

Hij had verschrikkelijke spijt van de ruzies. Hun relatie zat even in zwaar weer, maar hij had er alle vertrouwen in dat het goed was gekomen, als ze de tijd hadden gehad. Hij had haar niet meer kunnen vertellen hoeveel hij van haar hield. Hij voelde zich schuldig. Aan niemand had hij verteld hoe het werkelijk zat. Tijdens de grote afscheidsdienst met honderden mensen had hij alleen hun sprookje verteld, hoe leuk en goed ze het samen hadden. Daarna had hij de warme condoleances en het medeleven in ontvangst genomen. Familie en vrienden leefden ontzettend met hem mee; hij kreeg schouderklopjes omdat ze vonden dat hij zich zo goed staande hield, vrienden vertelden in tranen hoe ze altijd keken naar hun gelukkige relatie en collega’s zeiden lieve woorden. Haar ouders waren ook zo lief voor hem terwijl ze zelf zo’n groot verlies hadden geleden. Hoe kon hij zichzelf ooit normaal in de spiegel aankijken?

Obstakels in het rouwproces

In deze situaties kun je niet met het rouwproces aan de slag. Op dit niveau is geen heling mogelijk. Hij moest aan de slag met zelfzorg, zodat hij sterker werd en de gebeurtenissen onder ogen kon zien. Ik gaf hem tips hoe hij dat kon doen. De relatie en hoe het geëindigd was, kwam op een ander moment weer aan de orde.

Schuld inlossen als het niet meer kan

Een tijdje later zag ik hem weer. Hij oogde iets relaxter. Toen ik hem in het begin van de sessie vroeg naar de afgelopen weken vertelde hij wat hij heeft gedaan om te overleven. Op zijn werk is hij met zijn leidinggevende gaan praten over de moeilijke periode die hij nu meemaakt. Ze hebben besproken dat een aantal van zijn taken overgenomen kunnen worden door een collega en dat hij iets minder gaat werken om tijd voor zichzelf te hebben. Hij heeft een oude hobby opgepakt, het fietsen op zijn mountainbike en hij heeft een oude vriend in vertrouwen genomen door een stukje van de sluier op te lichten over hoe de relatie met zijn geliefde de laatste tijd was. Het wegnemen van de werkdruk, de ontspanning en het delen van zijn verdriet maken dat het leven leefbaar voor hem wordt, ook al heeft hij het zwaar.

Vrijheid terugkrijgen

Voor Jeroen was het nu de tijd om aan de slag te gaan en de situatie onder ogen te zien. Dat was een lang en zwaar traject; schuldgevoel is een naar iets. Hoe moet je daarmee om te zien gaan, kostte veel sessies en tranen van verdriet. Praten over de gebeurtenissen en de werkelijke impact bekijken, vergt moed. Het kan leiden tot het idee dat je je eigen nest bevuilt.

We begonnen met het herinneren van het begin van de relatie. Hoe was het, hoe voelde je je destijds? De verliefdheid, de warmte, het goede leven dat ze toen hadden. Wanneer was het veranderd? Was er een aanleiding of is er toen iets gebeurd? En dan de dramatische ochtend. Was het zijn schuld? Was er iemand schuldig? Was het een samenloop van omstandigheden die dit verschrikkelijke einde van de relatie tot stand hebben gebracht? Hij ging erg gebukt onder zijn gedachten over het schuldgevoel en verlangde ernaar daar vrij van te zijn. Paradoxaal genoeg

ontstaat werkelijke vrijheid pas wanneer je de diepe band met je geliefde erkend met zowel zon- als schaduwkanten. Daar had hij als taak om ermee te leren leven.

Tekst: Gerda Hagenauw. Geplaatst 24-11-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Bé Wierenga, koning van de Lauwers en ’t oostelijke wad

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Bé Wierenga, visser uit Usquert.

Het was een gewone dinsdag. En het was niet eens zulk slecht weer, alleen beetje deining uit het Noorden. De garnalenkotter ZK37 was via het Kaigat naar buiten gevaren om boven Schiermonnikoog te gaan vissen. De vangst was tot dan toe wat tegengevallen: schrale boxjes garnalen met zwemkrabbetjes en wijting. Verder naar het oosten zou het beter zijn.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

Online onsterfelijkheid Digitale nazorg

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou jw via de mail.  Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan […]

Nieuws Vaste assistente Hans Klok op 43-jarige leeftijd overleden

Nathalie Hoop, de vaste assistente van Hans Klok, is op 43-jarige leeftijd overleden. Ze kampte al enige tijd met baarmoederhalskanker.

Nieuws Ton van den Heuvel, grimeur van onder anderen Pipo de Clown overleden

De grimeur van bekende televisie-series als Pipo de Clown, Ti-Ta-Tovenaar en Dagboek van een Herdershond is overleden. De man, Ton van den Heuvel, is 94 geworden. Hij overleed aan de gevolgen van een coronabesmetting, zo bevestigde zijn familie zondag een bericht van NH Radio.

Nieuws Franse acteur Michel Piccoli overleden

Een van de bekendste Franse filmacteurs, Michel Piccoli, is op 94-jarige leeftijd overleden.

Nieuws De uitvaartbranche komt door het coronavirus in de knel. Ook bij uitvaartdiensten geldt vanaf zaterdag een maximum van honderd mensen

De Nederlandse uitvaartbranche voert vanwege het coronavirus een limiet voor het aantal bezoekers bij uitvaartdiensten in. ,,We zoeken naar alternatieven, zoals het bijwonen van de dienst via internet”, zegt uitvaartondernemer Bert van der Weide, die crematoria in Eelderwolde en Dokkum heeft. ,,Dit is een drastische maatregel, zeker bij het afscheid nemen van een dierbare waarbij […]