Terug
In memoriam

Ramon Visser (1988-2024) was een wandelende encyclopedie van sportfeitjes

Het was zijn lust en zijn leven: voetbal. De in Edam geboren en getogen Ramon Visser (1988) ademde voetbal.

Tot zijn achttiende speelde hij in de jeugdopleiding van FC Volendam. Naast een talentvolle speler, was hij ook succesvol trainer. De droom om het eerste van RKAV Volendam te trainen, spatte uit elkaar toen Visser in 2023 de diagnose uitgezaaide darmkanker kreeg.

Visser had een voorliefde voor de bal weet jeugdvriend Jeffrey Veerman. „Hij was een echte goedzak, die obsessief was met het spelletje.” De twee leerden elkaar kennen toen ze een jaar of zeven oud waren en groeiden samen op. Voetbal was de gemeenschappelijke deler.

Visser trainde meermaals per week en wist daarnaast álles van het spel. „Van uitslagen van clubs uit Afrika tot aan historische sportfeitjes: Ramon was een wandelende encyclopedie.” Zijn passie voor het voetbal had hij niet van een vreemde. Vader Peter Visser is een bekende in de Volendamse voetbalcontreien en is al tientallen jaren trainer bij RKAV en FC Volendam. „In het gezin Visser stond thuis het televisiescherm altijd op groen beeld”, meent Veerman.

In de tempel

Visser speelde bij de Edamse Voetbalclub, bij RKAV Volendam, bij Zwaluwen’30 en bij Marken. Ook speelde hij voor FC Volendam, waar RKAV Volendam trainer Berry Smit hem als kind leerde kennen. „Hij had talent en was tactisch een heel goede speler”, zegt Smit. Maar ’in de tempel’ spelen, zoals Smit het eerste van Volendam noemt, was net te hoog gegrepen.

Desalniettemin bleef Visser verknocht aan de bal. Hij volgde de voetsporen van zijn vader en ging het trainersvak in. Eerst bij de jeugd van FC Volendam en RKAV Volendam, waar hij spelers vanuit het derde naar het eerste wist te halen. Veerman: „Daar genoot hij intens van. Hij vond het geweldig om jonge talentvolle spelertjes vooruit te helpen.”

Analytisch vermogen

Daarna trainde hij de senioren. „Hij had als trainer een duidelijke visie, veel kennis van de tegenstander en een groot analytisch vermogen”, aldus Smit. Daarnaast was hij een ’eerlijk, loyaal en betrokken mens’. „Heel prettig om mee samen te werken”, benadrukt Smit.

Hoewel Visser de droom om het eerste van Volendam te trainen nooit hardop uit sprak, denkt Veerman dat hij die wens wel degelijk koesterde. „Maar hij sprak daar niet openlijk over. In die zin was hij bescheiden, verlegen bijna.” Toch zat het plan om hoofdtrainer te worden in de pijplijn. Smit: „Hij had de kunde en een geweldige gunfactor; hij wist dat we hem daar klaar voor wilden stomen.”

Terminaal

Zo ver komt het helaas niet. Visser had een chronische darmziekte, waarvoor hij jaarlijks een routinecontrole kreeg. Tijdens zo’n controle wordt in februari 2023 kanker ontdekt. Hoewel de Volendammer positief gestemd blijft, krijgt hij in een jaar tijd keer op keer slecht nieuws te verwerken. Hij blijkt in de terminale fase te zijn beland.

Veerman: „Lange tijd hadden we niet door hoe ernstig het was, omdat Ramon ons ervan verzekerde dat hij oké was.” ’Het komt wel goed’, was zijn mantra. „Hij wilde anderen er ook niet mee belasten.” Ondanks zijn ziekte bleef hij tot het bittere eind naar de voetbalclub komen. „Dat was zijn passie, waar hij zich de hele week speciaal voor oplaadde.”

Ramon Visser overleed op 6 maart op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Hij laat zijn vrouw Angela en een dochtertje van twee na.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 26-4-2024. Foto: Eigen foto