Door: Team Mensenlinq in Nieuws

PvdA-coryfee Ed van Thijn overleden.

Ed van Thijn is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden.

Van Thijn was jarenlang burgemeester van de hoofdstad en prominent binnen de PvdA. De gemeente Amsterdam heeft het nieuws bekendgemaakt op verzoek van zijn familie. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was, aldus de gemeente in een verklaring.

De op 16 augustus 1934 geboren Amsterdammer leed al langere tijd aan de zeldzame ziekte polyneuropathie. Daardoor was hij gedeeltelijk verlamd. Als Joods jongetje wist Van Thijn de oorlog te overleven door zich op liefst achttien onderduikadressen schuil te houden, ook al werd hij verraden. Van Thijn overleefde het interneringskamp Westerbork.

Van Thijn was in twee perioden minister van Binnenlandse Zaken en schreef meerdere boeken over politiek Den Haag. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van Amsterdam.

’Verdrietig nieuws’

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van ’verdrietig nieuws’. Amsterdam „verliest een anker, de PvdA een icoon en Nederland een politicus die in leven en werk toonde dat het áltijd de moeite waard is voor een ander op te komen en te blijven hopen op beter”, schrijft hij op sociale media.

Premier Mark Rutte is ’bedroefd’. „Respect voor zijn grote inzet in diverse rollen voor zijn partij en het land. Heeft als burgemeester onze hoofdstad door roerige tijden geleid.”

„Wijs, gezaghebbend en onvoorwaardelijk strijdend voor een weerbare democratie, tegen racisme en onrecht. We gaan hem missen”, reageert PvdA-leider Lilianne Ploumen.

„Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994. Als Joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit”, aldus de gemeente Amsterdam in een verklaring.

Volgens de gemeente was Van Thijn een vurig debatteerder. „Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 20-12-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

In memoriam De geëmancipeerde apotheker Gina

Ze bezat geestdrift, doorzettingsvermogen en levenslust. En bovenal was ze een geëmancipeerde vrouw: Gina Hoving, apotheker in Burgum. Ze overleed op 29 september.

Rouw Zussen

Tijdens mijn vrijwilligerswerk in het Hospice, leerde ik een wijze les. Een les die ik nooit meer zal vergeten en die ik me, bij ieder verdrietig afscheid, herinner.

herinerhen
HerinnerHen Rein Peter Mulder

U2 schalt keihard door het kerkje van Makkum. Rein Peterzou het prachtig gevonden hebben. ‘One Love’, hij wasde grote liefde van zijn vrouw Reino.

Achter de deuren van de dood De inboedelafhandelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

In memoriam Jan van Akke, kleurrijk verteller

Wanneer krant of tv weer eens naar Terschelling afreisde om over het oorspronkelijke eilander leven te berichten, dan moest het al raar lopen als ze niet bij Jan Zorgdrager in Hoorn terechtkwamen. Hij was de verteller bij uitstek van kleurrijke verhalen over zaken als het kerkelijk leven, de burenorganisatie in de oostelijke dorpen en de eilander natuur.

Voorbereiden op later Ligt jouw wensenboekje al klaar?

Misschien wil je er nog helemaal niet aan denken. En krijg je de rillingen over je lijf bij de gedachte. Maar stel, het is zover. Dan wil je het toch geregeld hebben zoals jij dat wilt? Ik heb het over een wensenboekje voor jouw uitvaart. Weet jij bijvoorbeeld al welke muziek er op jouw uitvaart moet klinken?