Door: Team Mensenlinq in Nieuws

PvdA-coryfee Ed van Thijn overleden.

Ed van Thijn is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden.

Van Thijn was jarenlang burgemeester van de hoofdstad en prominent binnen de PvdA. De gemeente Amsterdam heeft het nieuws bekendgemaakt op verzoek van zijn familie. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was, aldus de gemeente in een verklaring.

De op 16 augustus 1934 geboren Amsterdammer leed al langere tijd aan de zeldzame ziekte polyneuropathie. Daardoor was hij gedeeltelijk verlamd. Als Joods jongetje wist Van Thijn de oorlog te overleven door zich op liefst achttien onderduikadressen schuil te houden, ook al werd hij verraden. Van Thijn overleefde het interneringskamp Westerbork.

Van Thijn was in twee perioden minister van Binnenlandse Zaken en schreef meerdere boeken over politiek Den Haag. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van Amsterdam.

’Verdrietig nieuws’

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van ’verdrietig nieuws’. Amsterdam „verliest een anker, de PvdA een icoon en Nederland een politicus die in leven en werk toonde dat het áltijd de moeite waard is voor een ander op te komen en te blijven hopen op beter”, schrijft hij op sociale media.

Premier Mark Rutte is ’bedroefd’. „Respect voor zijn grote inzet in diverse rollen voor zijn partij en het land. Heeft als burgemeester onze hoofdstad door roerige tijden geleid.”

„Wijs, gezaghebbend en onvoorwaardelijk strijdend voor een weerbare democratie, tegen racisme en onrecht. We gaan hem missen”, reageert PvdA-leider Lilianne Ploumen.

„Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994. Als Joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit”, aldus de gemeente Amsterdam in een verklaring.

Volgens de gemeente was Van Thijn een vurig debatteerder. „Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 20-12-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw OPENLUCHTMUSEUM

Heb je ook weleens dat je heel graag iets wilt delen met iemand, maar je vrijwel tegelijkertijd realiseert dat dat niet meer kan? Ik heb dat vrij regelmatig, maar kort geleden overviel het me zoals ik het nog niet eerder gehad heb. Een verhaal over wespen, een pannenkoekenhuis en de pijn van een vreselijk gemis. […]

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Voorbereiden op later Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Iedereen weet dat hij vroeg of laat zal overlijden. Het is niet verkeerd om eens na te denken over je dood en om erover te praten met je familie. Wil je na je dood je lichaam laten cremeren, begraven of afstaan aan de wetenschap? Voor wie twijfelt: over een paar jaar zou je zomaar eens een extra optie kunnen krijgen. En die is nog duurzaam ook.

Marieke Knol
Coaching Voorlopig kom ik niet mama. Dat kan nu niet hè

Wanneer kom je weer, is haar laatste vraag. Voorlopig kom ik niet, mama. Dat kan nu niet hè. Zodra het weer kan, ben ik bij je. Eigenlijk weet ze het wel, maar ze vergeet het ook weer. Mijn lieve mama, die nog maar net was verhuisd naar het verpleeghuis, heeft corona. En taai als ze is, lijkt ze weer een beetje op te krabbelen. Maar het meest schrijnend is dat ik niet bij haar op bezoek kan.

Uitvaart Zeven ideeën voor een kinderuitvaart

De uitvaart van een kindje voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een kind? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.   Een urn […]

Rouw Herinneringen en stil verdriet.

Het staat er echt; jouw naam in een zwart kader. Ik kijk nog een keer en nog een keer, ik sla de pagina van de krant om en toch weer terug. De vetgedrukte zwarte letters vertellen me zonder enige twijfel dat je er niet meer bent.

Rouw Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen? Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen   […]

Uitvaart Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’ Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging […]