Terug
Nieuws

PvdA-coryfee Ed van Thijn overleden.

Ed van Thijn is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de gemeente Amsterdam. De herdenking en begrafenis zullen na de kerstdagen in kleine kring plaatsvinden.

Van Thijn was jarenlang burgemeester van de hoofdstad en prominent binnen de PvdA. De gemeente Amsterdam heeft het nieuws bekendgemaakt op verzoek van zijn familie. Zij laten weten dat Ed van Thijn tot het einde toe betrokken, helder en geestig was, aldus de gemeente in een verklaring.

De op 16 augustus 1934 geboren Amsterdammer leed al langere tijd aan de zeldzame ziekte polyneuropathie. Daardoor was hij gedeeltelijk verlamd. Als Joods jongetje wist Van Thijn de oorlog te overleven door zich op liefst achttien onderduikadressen schuil te houden, ook al werd hij verraden. Van Thijn overleefde het interneringskamp Westerbork.

Van Thijn was in twee perioden minister van Binnenlandse Zaken en schreef meerdere boeken over politiek Den Haag. Van 1983 tot 1994 was hij burgemeester van Amsterdam.

’Verdrietig nieuws’

Voormalig PvdA-leider Lodewijk Asscher spreekt van ’verdrietig nieuws’. Amsterdam „verliest een anker, de PvdA een icoon en Nederland een politicus die in leven en werk toonde dat het áltijd de moeite waard is voor een ander op te komen en te blijven hopen op beter”, schrijft hij op sociale media.

Premier Mark Rutte is ’bedroefd’. „Respect voor zijn grote inzet in diverse rollen voor zijn partij en het land. Heeft als burgemeester onze hoofdstad door roerige tijden geleid.”

„Wijs, gezaghebbend en onvoorwaardelijk strijdend voor een weerbare democratie, tegen racisme en onrecht. We gaan hem missen”, reageert PvdA-leider Lilianne Ploumen.

„Het college en de raad hebben met verdriet kennisgenomen van het overlijden van Ed van Thijn, lid van de gemeenteraad van 1962 tot 1971 en burgemeester van 1983 tot 1994. Als Joods jongetje uit de Rivierenbuurt overleefde hij, ondanks dat zijn onderduik werd verraden, de Jodenvervolging. Die gruwelijke geschiedenis zat in hem zoals die geschiedenis in Amsterdam zit”, aldus de gemeente Amsterdam in een verklaring.

Volgens de gemeente was Van Thijn een vurig debatteerder. „Als bestuurder stond hij pal voor de rechtsstaat. De langstzittende burgemeester na de Tweede Wereldoorlog liet onze stad veiliger en leefbaarder achter. Van zijn inzet voor de ondernemers en de reputatie van Amsterdam in de wereld plukken wij nog steeds de vruchten.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 20-12-2021