Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Piet Paulusma was een weerman van iedereen.

Het overlijden van Frieslands bekendste weerman Piet Paulusma (65) kwam gistermiddag als een schok. Hij werkte voor Omrop Fryslân, het Friesch Dagblad, SBS6 en een reeks andere media, maar was bovenal de weerman van iedereen. Dat bleef hij tot het einde.

Dankzij ‘Piet’ kent heel Nederland een beetje Fries. Zijn ‘Oant moarn’, de vaste afsluiter van zijn landelijke tv-weerberichten – Piets Weer – staat gegrift in het collectieve geheugen. De groet klonk 23 jaar lang dagelijks op SBS6 (van 1996 tot oudejaarsdag 2019) en nadien bij Omroep Max.

Zijn transfer naar het landelijk podium dankte Paulusma aan zijn optreden in de bijna-elfstedenwinter van 1996. Na een langdurige vorstperiode werd toen afgezien van het uitschrijven van een Elfstedentocht omdat andere weervoorspellers een dooiaanval voorspelden. Paulusma, die in die tijd als Friese weerexpert geregeld optrad in het NOS Journaal, deed dat als niet en had gelijk.

In de loop van dat jaar trad hij aan als vaste SBS6-weerman, waarna hij in de volgende winter met de neus in de boter viel toen er wél een Elfstedentocht kwam en zijn eigen ijsgroeiprogramma – ontwikkeld met Delftse studenten – helemaal bleek te kloppen.

Voor zijn overstap naar de landelijke tv zegde Paulusma zijn managersbaan bij KPN Telecom op. Daar werkte hij er al vanaf zijn achttiende, toen het nog PTT heette. KPN was zo aardig zijn post nog een tijdje open te houden voor het geval dat zijn nieuwe bestaan tegenviel, maar dat bleek niet nodig.

Pieter Paulusma werd op 15 december 1956 geboren in Tzum als helft van een tweeling, met broer Lume. Hij woonde lange tijd in Herbaijum, maar verhuisde na een echtscheiding in 2014 naar Harlingen. Hij is vader van vier dochters en een zoon.

Paulusma was geen gestudeerd meteoroloog, maar vond zijn roeping dankzij de Teleac-cursus ‘Wij en het weer’, die in 1977 op televisie was. Hij verslond het cursusboek, wierp zich op als waarnemer en haalde apparatuur van de Deutsche Wetterdienst in huis waarmee hij weerkaarten kon uitdraaien. Hij debuteerde als weerkenner bij de Franeker Courant, waar hij aan het begin van de jaren tachtig handgeschreven en getypte weeroverzichten afleverde.

‘Weerjournalist’

Hij afficheerde zichzelf liever als ‘weerjournalist’. ,,Mijn taak is de theorie achter het weer te vertalen naar de mensen.’’ Dat kwam over. Hij werd drie keer uitgeroepen tot populairste weerman van Nederland. Op 21 januari werd hij in Harlingen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Niet alleen voor zijn verdiensten als weerman, maar ook voor zijn inzet als adviseur van Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, de feestcommissie van Herbaijum, de Stichting Opkikker, het Ronald McDonaldhuis in Beetsterzwaag en Agrarisch Natuurfonds Fryslân.

In Friesland was Piet Paulusma voor zijn landelijke doorbraak al lang beroemd. Hij trad in 1985 aan bij Omrop Fryslân als radioweerman op de vroege ochtend. Hij was er de opvolger van de toen even bekende Hans de Jong, zijn grote voorbeeld.

Toen de Omrop vanaf 1994 tv-uitzendingen ging maken, groeide Paulusma mee. Al na twee optredens besloot hij zijn weerpraatjes niet langer vanuit de studio te presenteren, maar buiten. ,,Dêr is it waar.’’ Hier luidde zijn vaste uitsmijter: ‘We moatte moarn mar wer ris yn it waar sjen.’ Hij stond het liefst met de kop in de wind en vaak tussen groepen belangstellenden bij evenementen. De manier waarop hij dicht bij zijn publiek stond, werd zijn handelsmerk bij de Omrop, SBS6 en Omroep Max. Paulusma was kosteloos te boeken en werd altijd overstelpt met uitnodigingen.

Net zo spreekwoordelijk was zijn ijver. Het was voor Paulusma een erezaak om niet te verzaken. In zijn eerste Omrop-jaren presenteerde tijdens zijn vakantie gewoon door vanaf de camping. Pas later kreeg hij een radio-vervanger en de laatste jaren nam dochter Martsje de tv-berichten af en toe over. Hij bleef zijn Friese opdrachtgevers altijd trouw. Afgelopen donderdag leverde Paulusma zijn allerlaatste Omrop-weerbericht af. Bij het Friesch Dagblad was hij in november gestopt, na 29 jaar. Hij wilde het rustiger aan gaan doen.

Bron: LC.nl. Tekst Cor de Boer. Foto: ANP Kippa/Sander Koning Geplaatst 23-3-2022

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Voorbereiden op later ‘Ga in gesprek over de dood, ook met kleuters’

Een prentenboek over de dood. Voormalig juf Wina Eberhard uit Nieuw-Buinen liep er al bijna dertig jaar mee in haar hoofd. Nu het er is, hoopt ze dat haar boek uitnodigt om vaker over de dood te praten. Ze staat niet meer voor de klas, maar ze weet nog goed hoe het was. Het eerste […]

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.

Agathonas Iakovidis
Nieuws Griekse songfestivalzanger Agathonas Iakovidis overleden

De Griekse zanger Agathonas Iakovidis is overleden. Hij stierf op 65-jarige leeftijd in zijn slaap, staat op de Facebookpagina van de muzikant. Iakovidis dankte zijn bekendheid buiten Griekenland aan zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival in 2013 in het Zweedse Mälmo. Hij zong destijds samen met de band Koza Mostra het nummer Alcohol is Free. Dat leverde een […]

Nieuws Man overleden bij bedrijfsongeval in Ternaard

Bij een bedrijfsongeval aan de Hantumerweg in Ternaard is woensdag een man om het leven gekomen. De man raakte bekneld in een machine.

Nieuws Toneelregisseur, acteur en tv-maker Ursul de Geer overleden.

Toneelregisseur, acteur en televisiemaker Ursul de Geer is overleden. Dat meldt NRC. Hij regisseerde onder andere boekbewerkingen als De Aanslag, Stoner en Vele hemels boven de zevende. Als presentator van tv-programma ’t is hier fantasties begaf hij zich in het “Sodom en Gomorra van de zomervakantie”. Ursul de Geer (74) was al enige tijd ernstig […]

Nieuws Oud-Ajacied en oud-international Wim Suurbier (75) overleden

Wim Suurbier is op 75-jarige leeftijd overleden. De oud-Ajacied lag al sinds eind april op de intensive care van het VU medisch centrum in Amsterdam.

Rouw Huilend zit ze met het rieten mandje op schoot

Het is een prachtig kindje. Haar moeder laat de foto’s zien van het doodgeboren meisje. Haar derde kind. Ze zou nu acht zijn geweest. ‘We hebben een paar hele mooie dagen gehad met haar. Mijn zoon en dochter gingen er heel natuurlijk mee om toen ze bij ons in de kamer in haar witte rieten mandje lag. Ze waren heel verdrietig, want er zou een nieuw kindje komen en dat gebeurde ook, maar ze bleef maar heel kort. Ze snapten heel goed dat het heel erg was wat er was gebeurd, maar het zijn kinderen he.
En ze vonden al die aandacht en al dat bezoek ook heerlijk, wat ik heel goed snap.