Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

Van Dijk produceerde sinds het begin van de jaren zestig talloze albums. Ook trad hij vaak met anderen op. Want muziek maken was het credo van pianist en organist Louis van Dijk. Of het nu klassieke muziek was of jazz. Alleen of samen met anderen, het maakte niet uit. Dat was dan ook de reden dat Van Dijk niet makkelijk in een hokje geplaatst kon worden. Hij heeft in zijn leven met een groot aantal mensen samengewerkt, onder wie Dizzy Gillespie, Gerard Cox en Mr. Pieter van Vollenhoven. Met laatstgenoemde deed hij concerten voor het Fonds Slachtofferhulp. Met Van Vollenhoven en Pim Jacobs trad hij ook vaak op onder de naam Gevleugelde Vrienden.

Ook trad hij op met zijn dochter, tv-presentatrice Selma van Dijk, die daarbij viool speelde en zong. Ook was Van Dijk was in de jaren zestig de belangrijkste inspiratiebron voor de pianist Cor Bakker. Van Dijk spoorde de jonge Bakker ook aan om naar het conservatorium te gaan om zijn muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Van Dijk maakte talrijke albums, waarvoor hij evenzovele onderscheidingen kreeg. Hij ontving maar liefst drie Edisons, drie platina- en negentien gouden platen. In 2007 ontving hij de Gouden Harp en in 2013 kreeg hij de Gouden Eeuw Award voor zijn gehele oeuvre.

Van Dijk studeerde aan het Amsterdams Conservatorium piano en orgel. In 1964 studeerde hij cum laude af in de klassieke muziek voor solospel piano. Op klassiek gebied was zijn grootste idool ongetwijfeld Johan Sebastiaan Bach.

Maar al tijdens zijn studie raakte hij ook gefascineerd door jazzmuziek. Oscar Peterson en Bill Evans waren in dit genre zijn grote helden. Al in 1961 won hij het Loosdrechts Jazzconcours. Het bleek de opmaat voor een veelzijdige muzikale carrière. Vervolgens werkte Van Dijk jarenlang samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. Ook trok hij solo het land door om in kleine kerkjes liedjes van bijvoorbeeld The Beatles op het kerkorgel te spelen.

In 2017 blijkt Van Dijk aan de ziekte van alzheimer te lijden. In september 2018 sluit hij zijn carrière af met een optreden op het Loosdrecht Jazzfestival.

Bron ANP. Geplaatst 12-4-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Henk Strating: meer dan alleen de steenfabrikant

In zijn woonplaats Winschoten is Henk Strating overleden. De steenfabrikant die ook verschillende boeken schreef en veel meer deed, werd 89 jaar oud.

Rouw Een lindeboom voor juf Linda.

Mijn zus Linda overleed meer dan 25 jaar geleden volledig onverwachts. Met haar 29 jaar was zij in de bloei van haar leven en niets wees erop dat zij leed aan een ernstige ziekte. Haar plotselinge dood was een emotionele dreun, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar is voor een ieder die haar heeft gekend.  Het verlies van haar had niet […]

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.

Uitvaart Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’ Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging […]

Voorbereiden op later Irene Otto helpt vrouwen na hun miskraam: ‘De kinderwens blijft en wordt vaak nog sterker’

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt 10 tot 15 procent uit op een miskraam. Dit kan voor vrouwen een vreselijke ervaring zijn, waar naast verdriet ook rouw, schuldgevoelens, angst of jaloezie bij komt kijken. Irene Otto is psychosociaal therapeut en begeleidt vrouwen na hun miskraam. Irene: ,,Rouw om een miskraam is anders, omdat je niks fysieks hebt om afscheid van te nemen.’’

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Rouw ‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.