Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.

Van Dijk produceerde sinds het begin van de jaren zestig talloze albums. Ook trad hij vaak met anderen op. Want muziek maken was het credo van pianist en organist Louis van Dijk. Of het nu klassieke muziek was of jazz. Alleen of samen met anderen, het maakte niet uit. Dat was dan ook de reden dat Van Dijk niet makkelijk in een hokje geplaatst kon worden. Hij heeft in zijn leven met een groot aantal mensen samengewerkt, onder wie Dizzy Gillespie, Gerard Cox en Mr. Pieter van Vollenhoven. Met laatstgenoemde deed hij concerten voor het Fonds Slachtofferhulp. Met Van Vollenhoven en Pim Jacobs trad hij ook vaak op onder de naam Gevleugelde Vrienden.

Ook trad hij op met zijn dochter, tv-presentatrice Selma van Dijk, die daarbij viool speelde en zong. Ook was Van Dijk was in de jaren zestig de belangrijkste inspiratiebron voor de pianist Cor Bakker. Van Dijk spoorde de jonge Bakker ook aan om naar het conservatorium te gaan om zijn muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Van Dijk maakte talrijke albums, waarvoor hij evenzovele onderscheidingen kreeg. Hij ontving maar liefst drie Edisons, drie platina- en negentien gouden platen. In 2007 ontving hij de Gouden Harp en in 2013 kreeg hij de Gouden Eeuw Award voor zijn gehele oeuvre.

Van Dijk studeerde aan het Amsterdams Conservatorium piano en orgel. In 1964 studeerde hij cum laude af in de klassieke muziek voor solospel piano. Op klassiek gebied was zijn grootste idool ongetwijfeld Johan Sebastiaan Bach.

Maar al tijdens zijn studie raakte hij ook gefascineerd door jazzmuziek. Oscar Peterson en Bill Evans waren in dit genre zijn grote helden. Al in 1961 won hij het Loosdrechts Jazzconcours. Het bleek de opmaat voor een veelzijdige muzikale carrière. Vervolgens werkte Van Dijk jarenlang samen met Ramses Shaffy en Liesbeth List in het ensemble Shaffy Chantant. Ook trok hij solo het land door om in kleine kerkjes liedjes van bijvoorbeeld The Beatles op het kerkorgel te spelen.

In 2017 blijkt Van Dijk aan de ziekte van alzheimer te lijden. In september 2018 sluit hij zijn carrière af met een optreden op het Loosdrecht Jazzfestival.

Bron ANP. Geplaatst 12-4-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Vandaag is het zeven jaar geleden dat jij overleed

Ze heeft net gesport en zit in haar strakke legging en top nog na te hijgen van het fietsen. Ze oogt opgewekt en blij en dat is ze ook, zegt ze. Ik ben zo blij en dankbaar voor wat ik allemaal heb. Maar ik had het mijn zus ook zo gegund. Nu ik bijna vijftig […]

Rouw Wat zijn goede voornemens voor iemand die rouwt?

Het einde van het jaar is een typisch moment dat we weer gaan nadenken over de voornemens voor het nieuwe jaar. De één neemt het heel serieus en maakt er een lijstje van, waar de ander er minder waarde aan hecht of de plannen halverwege januari al laat varen. Wat jouw beweegredenen ook mogen zijn, deze goede voornemens kun je overwegen als je in rouw bent.

Rouw Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje

Tien ideeën voor een kleine attentie, anders dan bloemen of een kaart, voor iemand die een dierbare verloren is. Als iemand in onze omgeving een dierbare verliest, willen we graag een steunbetuiging geven door middel van een kleine attentie. Vaak kiezen we voor een bos bloemen of een kaart. Maar waar heeft diegene echt behoefte aan en […]

In memoriam Jan Aling (1949-2020). De ‘Beer van Bunne’, sterk in de sprint en vol Drentse strijdlust

Ligt het aan de fantasie van de hedendaagse wielerverslaggevers of vergissen wij ons, dat we anno 2020 nog zo weinig kleurrijke bijnamen tegenkomen in kranten of op tv? Het is zo een gedachte die opwelt na het nieuwsbericht van afgelopen zaterdag, dat oud-profwielrenner Jan Aling – alias de Beer van Bunne – op 70-jarige leeftijd is overleden.

Uitvaart Wegwijs in Uitvaartland

Wat kost een begrafenis of een crematie? Diverse uitvaartcalculators geven je een beeld. Eén uitkomst hebben ze gemeen. Het gaat om een flinke hap geld. Duur genoeg om bij je leven te bedenken hoe je daar geld voor opzij legt, zodat je nabestaanden zich over de kosten van je afscheid tenminste geen zorgen hoeven te […]

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Achter de deuren van de dood De grafverzorger

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.