Terug
Coaching

‘Paarden spiegelen en helpen daarmee bij rouw’

De wetenschap is er nog niet over uit hoe het precies werkt, feit is dat paarden de gevoelens van mensen spiegelen. Als jij je verdrietig voelt, zal een paard ook verdriet laten zien. Ben je druk in je hoofd, dan kan het best zijn dat een paard door de bak rent en dartelt. En ook bij rouw kunnen paarden een coachende rol spelen. 

Rosalie Ottens koos ervoor om haar 20-jarige carrière bij de politie vaarwel te zeggen en aan de slag te gaan als paardencoach. Hiervoor volgde ze een geaccrediteerde hbo-opleiding. Deze paardencoachopleiding wordt gegeven op basis van de wetenschappelijk bewezen gesprekstechniek ‘motiverende gespreksvoering’. Het gezin verhuisde van Alkmaar naar IJhorst, alwaar een heerlijk ‘paddock paradise’ voor de eigen IJslander paarden werd gecreëerd.

Kári en Brynjar 
Rosalie werkt in de coaching met twee bonte IJslander ruinen: Kári en Brynjar. ,,Kári is extreem sensitief, Brynjar noem ik liefkozend ‘de grote vriendelijke reus’. Beide zijn heel fijn om mee te werken tijdens het coachings- en grondwerk”, vertelt Rosalie.

Mensen die een trauma of PTSS hebben, voor een grote keuze staan met betrekking tot bijvoorbeeld hun loopbaan, of rouwen in de breedste zin van het woord, kunnen bij Rosalie terecht voor coaching.  

,,Ik werk aan de hand van de transitiecirkel: de cirkel die je doorloopt in een rouwproces.” In de bak worden vijf verschillende papieren met daarop de vijf fases uit de transitiecirkel in een cirkel neergelegd. Daarna gaat Rosalie met één van de paarden en de coachee de bak in. Meestal blijft het paard direct al bij één van de papieren staan. 

Rosalie Ottens links

Feilloos
,,Vaak komen mensen voor heel andere zaken. Denken ze. De paarden zijn feilloos. Kári heeft zijn eigen specifieke manier om kenbaar te maken dat hij een zwaar verlies bij iemand voelt: hij brengt zijn hoofd helemaal naar beneden, bijna tot de grond. Het gebeurt regelmatig dat iemand komt voor bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding, maar dat Kári blootlegt dat eerst nog een zwaar verlies aandacht nodig heeft.” 

Want rouwverwerking bestaat eigenlijk niet, vindt Rosalie. ,,Iemand heeft bestaan, is onlosmakelijk een onderdeel van jouw leven. Dat verwerk je niet, dat verweef je in je verdere leven. Aan de hand van hoe het proces in de bak verloopt gaan we motiverend kijken. Het verleden speelt een belangrijke rol, maar het is niet goed erin te blijven hangen. Hoe ga je nu weer verder? Daar gaat het om.” 

Kijken en zien 
,,Ik kijk ondertussen nauwlettend naar het paard. Ik zie hoe de oren staan, de ogen, hoe de ademhaling is, hoe de voeten en de benen staan. Waar staat hij systemisch ten opzichte van de coach en de coachee? Ik zie de veranderingen in de non-verbale communicatie van het paard en die benoem ik. ‘Ik zie dat zijn lippen ineens heel stijf worden, hoe voelen jouw lippen? Zijn ze verkrampt? Kun je benoemen waardoor dat komt?’ Als de ademhaling van het paard heel zwaar gaat, vraag ik waar de ademhaling van de coachee zit.”  

Rosalie Ottens rechts

Rouwen gaat meestal over vastlopen, niet kunnen loslaten, legt Rosalie uit. ,,We leven in het hier en nu én rouwen. Dat is soms een ingewikkeld evenwicht. Als er dan onbegrip vanuit de omgeving komt, ‘Oma is 80 jaar geworden, dat is een mooie leeftijd toch?’, dan kan een paardencoach je in één of twee sessies vaak nét even dat zetje geven om verder te gaan met leven.” 

Door Marike van der Molen