Terug
Voorbereiden op later

Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een  reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

Verder leven na het overlijden

Wij hebben het samen besproken en een aantal zaken verzekerd. Dat betekende dat kleine problemen na een groot verlies gemakkelijk opgelost konden worden. Bijvoorbeeld toen direct nadat mijn man was overleden één van de kinderen nog in het ziekenhuis vroeg: “Mama, hoe moet dat nu met de vakantie? Kunnen we zonder papa nog wel op vakantie?” Op mijn vraag waar ze dan naar toe wilde, kwam meteen het antwoord: “Euro Disney”. En mijn antwoord was: “Natuurlijk lieverd, wij gaan deze zomer naar Euro Disney!” 

Wij waren in de prettige omstandigheid dat we op dezelfde voet door konden leven. Sterker nog, ik had ineens een buffer, we hoefden niet te verhuizen en ik hoefde niet meer te gaan werken. Daar hadden we toen we kinderen kregen over nagedacht.

Wat ga je regelen als je een kindje verwacht?

Ik was zwanger van de eerste toen de verzekeringen ter sprake kwamen. Wat moet je regelen als je een kleintje verwacht? Toen we gingen samenwonen hadden we zaken als het huis, de hypotheek, aansprakelijkheid en andere verzekeringen wel geregeld, maar waar moet je voor zorgen als je een kindje krijgt en een gezin wordt? Mijn man en ik vonden het belangrijk dat er geen financiële zorgen zouden zijn. Voor ons betekende dat dat wanneer één van ons beiden zou komen te overlijden de hypotheek zou worden afgelost en dat we een levensverzekering regelden waarmee we een jaar konden overbruggen, mocht het verdriet te groot zijn om te werken. 

Herzien van verzekeringen

Na een aantal jaren, toen de jongste drie was, hebben we nogmaals gekeken hoe we de zaken geregeld hadden, we hebben onder andere geïnformeerd hoe het met het nabestaanden pensioen geregeld was. Dat was een halfjaar voordat mijn man overleed.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen wensen en het is handig om bij veranderde omstandigheden even stil te staan bij hoe je het geregeld hebt. Om mij heen hoor ik vooral veel dat men leent wat kan en weinig geld achter de hand heeft. Dat is geen probleem als iedereen gezond is, maar als je moet verhuizen of je meteen diep in de schulden komt na een overlijden of als er een ouder of kind erg ziek is, dan maak je de situatie die al moeilijk is, nog ingewikkelder.

Vele adviseurs die je iets willen verkopen

Zekerheid geeft een fijn gevoel, maar je wilt ook niet elke maand zuinig zijn om je polis voor later te kunnen betalen. Je weet niet hoe later eruitziet en zo groot is de kans niet dat je er gebruik van moet maken. Maar wat dan wel? Het is in ieder geval handig om het erover te hebben. Je te realiseren dat de dood bij het leven hoort. Daarnaast is het ook slim om niet te verzekeren wat je zelf kunt dragen. Dat was het advies dat ik eens van een goede vriend heb gehad.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.