Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een  reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

Verder leven na het overlijden

Wij hebben het samen besproken en een aantal zaken verzekerd. Dat betekende dat kleine problemen na een groot verlies gemakkelijk opgelost konden worden. Bijvoorbeeld toen direct nadat mijn man was overleden één van de kinderen nog in het ziekenhuis vroeg: “Mama, hoe moet dat nu met de vakantie? Kunnen we zonder papa nog wel op vakantie?” Op mijn vraag waar ze dan naar toe wilde, kwam meteen het antwoord: “Euro Disney”. En mijn antwoord was: “Natuurlijk lieverd, wij gaan deze zomer naar Euro Disney!” 

Wij waren in de prettige omstandigheid dat we op dezelfde voet door konden leven. Sterker nog, ik had ineens een buffer, we hoefden niet te verhuizen en ik hoefde niet meer te gaan werken. Daar hadden we toen we kinderen kregen over nagedacht.

Wat ga je regelen als je een kindje verwacht?

Ik was zwanger van de eerste toen de verzekeringen ter sprake kwamen. Wat moet je regelen als je een kleintje verwacht? Toen we gingen samenwonen hadden we zaken als het huis, de hypotheek, aansprakelijkheid en andere verzekeringen wel geregeld, maar waar moet je voor zorgen als je een kindje krijgt en een gezin wordt? Mijn man en ik vonden het belangrijk dat er geen financiële zorgen zouden zijn. Voor ons betekende dat dat wanneer één van ons beiden zou komen te overlijden de hypotheek zou worden afgelost en dat we een levensverzekering regelden waarmee we een jaar konden overbruggen, mocht het verdriet te groot zijn om te werken. 

Herzien van verzekeringen

Na een aantal jaren, toen de jongste drie was, hebben we nogmaals gekeken hoe we de zaken geregeld hadden, we hebben onder andere geïnformeerd hoe het met het nabestaanden pensioen geregeld was. Dat was een halfjaar voordat mijn man overleed.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen wensen en het is handig om bij veranderde omstandigheden even stil te staan bij hoe je het geregeld hebt. Om mij heen hoor ik vooral veel dat men leent wat kan en weinig geld achter de hand heeft. Dat is geen probleem als iedereen gezond is, maar als je moet verhuizen of je meteen diep in de schulden komt na een overlijden of als er een ouder of kind erg ziek is, dan maak je de situatie die al moeilijk is, nog ingewikkelder.

Vele adviseurs die je iets willen verkopen

Zekerheid geeft een fijn gevoel, maar je wilt ook niet elke maand zuinig zijn om je polis voor later te kunnen betalen. Je weet niet hoe later eruitziet en zo groot is de kans niet dat je er gebruik van moet maken. Maar wat dan wel? Het is in ieder geval handig om het erover te hebben. Je te realiseren dat de dood bij het leven hoort. Daarnaast is het ook slim om niet te verzekeren wat je zelf kunt dragen. Dat was het advies dat ik eens van een goede vriend heb gehad.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-bondscoach volleyballers Van der Haar (86) overleden

Oud-volleybalcoach Johan van der Haar is op 86-jarige leeftijd overleden. Van der Haar was gedurende twintig jaar (met korte onderbrekingen) bondscoach van de vrouwen (in de jaren zestig, zeventig en tachtig) en begin jaren zeventig had hij ook het mannenteam van Oranje onder zijn hoede. Geen andere coach stond zo lang aan het toer bij de nationale teams.

Ook als clubcoach boekte Van der Haar grote successen. Met de dames van Celebes werd hij tien keer landskampioen. Ook loodste Van der Haar, samen met Peter Murphy, de heren van Brother/Martinus naar de top.

Bij de Nederlandse volleybalbond Nevobo bekleedde de gymleraar uit Den Haag tal van functies. Behalve bonds- en clubcoach was hij ook teammanager en technisch directeur. Bij de NSF (later NOC*NSF) zette Van der Haar de maatschappelijke begeleiding van topsporters op.

Nieuws Pianist Daniël Wayenberg overleden

De Nederlandse pianist Daniël Wayenberg is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was al enige tijd ziek, meldt de pianist Martin Oei, met wie Wayenberg de laatste jaren samenwerkte.

Nieuws Oplossen lichaam in vloeistof wordt toegestaan

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Nieuws Kunstenaar Ulay overleden; ‘hij zette performance op de kaart’

De Duitse experimentele performancekunstenaar Ulay is op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker. Ulay, een pseudoniem van Frank Uwe Laysiepen, was voornamelijk bekend door zijn relatie met kunstenares Marina Abramovic en de werken die hij met haar maakte.

Marieke Knol
Coaching Trots loopt de frèle vrouw voor de stoet uit

Ze laat me de foto’s zien. In een donkergroene achtergrond van bladeren van oude bomen loopt een frèle vrouw trots voor de stoet uit. Een witte wollen jas, het haar opgestoken, het hoofd hoog. Kwetsbaar en krachtig. Daarachter de dragers met de kist en dan een lange stoet mensen. Heel veel mensen.  

Geen categorie Eerste Sterkste Man van Nederland overleden

De eerste Sterkste Man van Nederland, Gerard du Prie, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NH Nieuws. De spierbundel werd in 1979 officieel de eerste ‘sterkste’ en was daarna een graag geziene gast in de tv-shows van Rudi Carrell, Ron Brandsteder en André van Duin.

Rouw Rouwen is gecompliceerder door coronavirus

Goed en liefdevol afscheid nemen van een dierbare op een intensive care is voor naaste familieleden en vrienden lastig en was nauwelijks mogelijk tijdens afgelopen coronajaar. Geen knuffel of laatste aanraking. En later op de uitvaart met minder mensen, met digitale hulpmiddelen of helemaal in stilte. Een afscheid dat onder normale omstandigheden er heel anders uit zou hebben gezien.