Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een  reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

Verder leven na het overlijden

Wij hebben het samen besproken en een aantal zaken verzekerd. Dat betekende dat kleine problemen na een groot verlies gemakkelijk opgelost konden worden. Bijvoorbeeld toen direct nadat mijn man was overleden één van de kinderen nog in het ziekenhuis vroeg: “Mama, hoe moet dat nu met de vakantie? Kunnen we zonder papa nog wel op vakantie?” Op mijn vraag waar ze dan naar toe wilde, kwam meteen het antwoord: “Euro Disney”. En mijn antwoord was: “Natuurlijk lieverd, wij gaan deze zomer naar Euro Disney!” 

Wij waren in de prettige omstandigheid dat we op dezelfde voet door konden leven. Sterker nog, ik had ineens een buffer, we hoefden niet te verhuizen en ik hoefde niet meer te gaan werken. Daar hadden we toen we kinderen kregen over nagedacht.

Wat ga je regelen als je een kindje verwacht?

Ik was zwanger van de eerste toen de verzekeringen ter sprake kwamen. Wat moet je regelen als je een kleintje verwacht? Toen we gingen samenwonen hadden we zaken als het huis, de hypotheek, aansprakelijkheid en andere verzekeringen wel geregeld, maar waar moet je voor zorgen als je een kindje krijgt en een gezin wordt? Mijn man en ik vonden het belangrijk dat er geen financiële zorgen zouden zijn. Voor ons betekende dat dat wanneer één van ons beiden zou komen te overlijden de hypotheek zou worden afgelost en dat we een levensverzekering regelden waarmee we een jaar konden overbruggen, mocht het verdriet te groot zijn om te werken. 

Herzien van verzekeringen

Na een aantal jaren, toen de jongste drie was, hebben we nogmaals gekeken hoe we de zaken geregeld hadden, we hebben onder andere geïnformeerd hoe het met het nabestaanden pensioen geregeld was. Dat was een halfjaar voordat mijn man overleed.

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen wensen en het is handig om bij veranderde omstandigheden even stil te staan bij hoe je het geregeld hebt. Om mij heen hoor ik vooral veel dat men leent wat kan en weinig geld achter de hand heeft. Dat is geen probleem als iedereen gezond is, maar als je moet verhuizen of je meteen diep in de schulden komt na een overlijden of als er een ouder of kind erg ziek is, dan maak je de situatie die al moeilijk is, nog ingewikkelder.

Vele adviseurs die je iets willen verkopen

Zekerheid geeft een fijn gevoel, maar je wilt ook niet elke maand zuinig zijn om je polis voor later te kunnen betalen. Je weet niet hoe later eruitziet en zo groot is de kans niet dat je er gebruik van moet maken. Maar wat dan wel? Het is in ieder geval handig om het erover te hebben. Je te realiseren dat de dood bij het leven hoort. Daarnaast is het ook slim om niet te verzekeren wat je zelf kunt dragen. Dat was het advies dat ik eens van een goede vriend heb gehad.

Bovenstaand verhaal is een verhaal van Gerda Hagenauw. Na het overlijden van haar man zocht ze hulp bij een coach om zich te laten begeleiden. Zoals ze zelf zegt: “Het verdriet mocht niet gestold in mij blijven zitten”. Na de coaching volgt Gerda verschillende workshops, ze leest eindeloos veel over rouw en start een studie psychologie aan de Open Universiteit. Ze vestigt zich als ‘Levenscoach bij verlies’ en helpt lotgenoten hun leven weer op te pakken na een groot verlies. “Ik kan zeggen dat ik ondanks dit verlies een rijker mens ben geworden en gebruik mijn kennis en ervaring om anderen te begeleiden”.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

Handen
Rouw Handen die je voor altijd vast kan houden: Anita maakt levensechte beelden van overledenen

Een tastbare herinnering hebben na het overlijden van een dierbare is voor veel mensen erg waardevol. Daarom heeft Anita de Jong daar haar werk van gemaakt. Met haar bedrijf Amavi Lifecasting maakt ze door middel van ‘bodycasting’ levensechte beelden van (delen van) volwassenen, kinderen en dieren in Friesland, Groningen en Drenthe. Anita: ,,Ik neem de familie mee in het hele bodycasting-proces, omdat juist het proces zo mooi […]

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Nieuws Eddie van Halen (65) overleden: ‘Hij was de held van een generatie’

Gitarist Eddie van Halen en medeoprichter van de hardrockband Van Halen is op 65-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis in Santa Monica in Californië. Dat meldt zijn zoon op Instagram.

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

In memoriam Evert Baumgarten uit Meppel was kleurrijke karategrootmeester met bronzen stem

In zekere zin is Evert Baumgarten, de op maandag 19 april overleden karategrootmeester uit Meppel, een coronaslachtoffer. Sinds de corona-uitbraak werden twee geplande operaties steeds uitgesteld. Hij verging van de rugpijn door een spier die op een zenuw drukte en er lag een kunstknie op hem te wachten. De frustratie, en soms opwinding, over het […]

Achter de deuren van de dood De relatiebeheerder

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Diego Maradona (60) overleden na hartstilstand

De voormalige stervoetballer Diego Maradona is op 60-jarige leeftijd overleden. De Argentijnse volksheld stierf na een hartstilstand. Dat melden diverse nationale en internationale media. Maradona werd op 2 november in een ziekenhuis in La Plata opgenomen met een gammele gezondheid. Bij hem werden verschijnselen van bloedarmoede en uitdroging geconstateerd. Een gevolg van psychische klachten, aldus […]