Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Overleden Sandra Timmerman was, net als haar ouders, artiest in hart en nieren

Sandra Timmerman (57), de oudste dochter van het zangduo Gert en Hermien, is overleden. De Oldenzaalse werd eind vorige week getroffen door een hersenbloeding. Ze lag sindsdien in coma in het ziekenhuis in Zwolle, is daar ook nog geopereerd, maar is daar zondag overleden.

Sandra Timmerman was, net als haar ouders, een artiest in hart en nieren. Als twintiger trad ze op met haar zus en haar ouders. En later, in de jaren negentig, alleen met haar acht jaar jongere zus als duo ‘Sandra en Sheila’ vooral in discotheken en feesttenten. De zussen Timmerman stopten er mee, omdat ze genoeg kregen van lompe reacties en gegooi met bier van uitgelaten feestgangers, die kennelijk dachten dat ze zich van alles konden permitteren omdat de zussen samen in Playboy hadden geposeerd.

Hildegard Knef
Als haar artistieke hoogtepunten beschouwde Sandra zelf de tournee die ze in 2012 maakte met liedjes van Hildegard Knef en haar bijdrage aan de musical ‘Yva’ waarmee ze een jaar later in Nordhorn stond en door Duitsland toerde. De musical ging over het leven van de door de nazi’s vermoorde modefotografe Elsa ‘Yva’ Neuländer. Sandra Timmerman zong één van de grootste rollen in de musical.

Voor die musicalperiode bracht ze een tijd lang Franse chansons op feesten en partijen. Ze won in 2007 onder de naam Sandra van Megen – de achternaam van haar tweede echtgenoot – het Concours de la Chanson van de Alliance Française,

Circuskind
Het theatertour-boek ‘Circuskind’ in 2015, waarin ze afrekende met haar jeugd in een gezin waar naar haar zeggen ‘altijd spanning was’, bracht een breuk met zus Sheila (50) teweeg. „Sheila heeft het contact met mij verbroken. Ze trok het niet dat ik eerst een theaterprogramma over het leven als dochter van Gert en Hermien maakte, en er later (2018) een boek over schreef. Ik mis mijn zus, maar respecteer haar keuze”, zei ze begin vorige maand in een interview met de Twentsche Courant Tubantia.

Misbruik
Haar moeder Hermien overleed in 2003. Met haar vader had ze zelf in 2015 gebroken. De relatie was al moeizaam nadat Sandra Timmerman in de periode dat haar moeder weg ging bij haar vader, aan Hermien had verteld dat ze door hem in haar jeugd was misbruikt. De laatste keer dat ze vader Gert zag, was in 2015 in de hal van het gerechtsgebouw in Almelo. „Hij had bedacht dat ik wel eens geen echte dochter van hem kon zijn. Om van het gezeur af te zijn, deed ik vrijwillig een DNA-test. En natuurlijk bleek daaruit dat ik wél zijn dochter ben. Toen vocht hij de uitslag van de test aan, en ging daarover procederen. Natuurlijk verloor hij die zaak. Na de zitting heb ik hem een hand gegeven, nadien heb ik hem nooit meer gezien.” 

Gert Timmerman overleed in 2017. Met haar broer Gert jr. (55) had ze sinds datzelfde jaar geen contact meer, nadat die was veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Documentaire
Sandra Timmerman sprak met de krant in verband met haar rol in de tv-documentaire over haar ouders: ‘De Gert & Hermien Show’, die een week later 1,1 miljoen kijkers zou trekken. „Ik vind zelf dat ik er aardig normaal ben uitgekomen”, zei ze over haar hectische jeugdjaren. Een jeugd in een gezin dat, nadat haar ouders zich hadden bekeerd en waren uitgegroeid tot boegbeelden van de Evangelische Omroep, jarenlang werd beheerst door het geloof. 

Het gezin emigreerde zelfs kortstondig naar het beloofde land, Israël. Sandra omschreef haar vader vorige maand in deze krant als een ‘verknipte godsdienstwappie.’ Zelf werd ze ook jarenlang meegesleurd in de bekeringsdrift van haar ouders. „Mijn eerste man heb ik ontmoet in de koffiebar van Youth for Christ in Enschede en ook ik heb als jongvolwassene op mensen staan inpraten om ze te bekeren.”

De nasleep van de documentaire bezorgde Sandra de nodige spanning en ergernis. Op sociale media werd ze door sommigen keihard aangevallen om wat ze over haar ouders vertelde in de film en in interviews die ze voor de vertoning  van de documentaire gaf aan verschillende media.

Zonder haat
Als reactie op die kritiek schreef ze op haar Facebook-pagina: „Ik durf, na een lange weg (!), open en eerlijk te spreken over mijn leven, het gezin waar ik uitkom, zonder haat, maar ondanks alles integer en met respect. Ik heb de ‘echte’ film gezien en ervaren. Maar heb me ook los kunnen maken en ga mijn eigen weg, wat sommigen er ook van zullen vinden en dan menen te moeten zeggen… Erover geschreven wordt er toch.”

Trots op haar kinderen
In het gesprek met Tubantia vertrouwde ze de verslaggever toe hoe trots ze was op haar dochters, zoon en de twee kleinkinderen. Dat dat ze zich er op verheugde weer te kunnen optreden na corona. Er waren plannen voor een nieuwe plaat die ze zou gaan maken met producent Edwin van Hoevelaak van de Rooftop Studio in Holten. Ze had een heel moeilijk jaar achter de rug, omdat ze niet op de bühne op kon. Om toch wat te verdienen, had ze een baan gevonden in een galerie in Ootmarsum, waar ze aan het proefdraaien was. „Parttime natuurlijk, want ik wil wel weer gaan zingen.”

Bron: Algemeen Dagblad. Geplaatst 12-7-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later 7 tips voor opruimen voor je doodgaat.

In het boek ‘Opruimen voor je doodgaat’ geeft schrijfster Margareta Magnusson als het ware ontspultips. Het idee is dat je bij leven nagaat hoe je jouw woning het beste kunt achterlaten voor je nabestaanden. In het boek vertelt Magnussons over haar persoonlijke ontspul-ervaringen, maar er staan ook veel tips in. Geïnspireerd door dit boek geven […]

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Rouw Herinneringen en stil verdriet.

Het staat er echt; jouw naam in een zwart kader. Ik kijk nog een keer en nog een keer, ik sla de pagina van de krant om en toch weer terug. De vetgedrukte zwarte letters vertellen me zonder enige twijfel dat je er niet meer bent.

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.

Voorbereiden op later Overleven na een sterfgeval. Wat regel je als je ouders wordt?

“Hee schat, hoe hebben wij het ook alweer geregeld als er één van ons beide komt te overlijden?” Het was alweer een tijd geleden dat we de verzekeringen hadden bekeken en doordat er weer een reclamefolder in de bus viel van een man/vrouw polis, kwam de vraag naar boven.

In memoriam Robbin Tingen kwam om na de training van Asser Boys: een jongen die keek met zijn hart

Robbin Tingen zou vandaag 20 jaar worden. Zou, want Robbin is een van twee jongens die vorig jaar september in Assen omkwam na de training van Asser Boys.

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.