Terug
Nieuws

Overleden Sandra Timmerman was, net als haar ouders, artiest in hart en nieren

Sandra Timmerman (57), de oudste dochter van het zangduo Gert en Hermien, is overleden. De Oldenzaalse werd eind vorige week getroffen door een hersenbloeding. Ze lag sindsdien in coma in het ziekenhuis in Zwolle, is daar ook nog geopereerd, maar is daar zondag overleden.

Sandra Timmerman was, net als haar ouders, een artiest in hart en nieren. Als twintiger trad ze op met haar zus en haar ouders. En later, in de jaren negentig, alleen met haar acht jaar jongere zus als duo ‘Sandra en Sheila’ vooral in discotheken en feesttenten. De zussen Timmerman stopten er mee, omdat ze genoeg kregen van lompe reacties en gegooi met bier van uitgelaten feestgangers, die kennelijk dachten dat ze zich van alles konden permitteren omdat de zussen samen in Playboy hadden geposeerd.

Hildegard Knef
Als haar artistieke hoogtepunten beschouwde Sandra zelf de tournee die ze in 2012 maakte met liedjes van Hildegard Knef en haar bijdrage aan de musical ‘Yva’ waarmee ze een jaar later in Nordhorn stond en door Duitsland toerde. De musical ging over het leven van de door de nazi’s vermoorde modefotografe Elsa ‘Yva’ Neuländer. Sandra Timmerman zong één van de grootste rollen in de musical.

Voor die musicalperiode bracht ze een tijd lang Franse chansons op feesten en partijen. Ze won in 2007 onder de naam Sandra van Megen – de achternaam van haar tweede echtgenoot – het Concours de la Chanson van de Alliance Française,

Circuskind
Het theatertour-boek ‘Circuskind’ in 2015, waarin ze afrekende met haar jeugd in een gezin waar naar haar zeggen ‘altijd spanning was’, bracht een breuk met zus Sheila (50) teweeg. „Sheila heeft het contact met mij verbroken. Ze trok het niet dat ik eerst een theaterprogramma over het leven als dochter van Gert en Hermien maakte, en er later (2018) een boek over schreef. Ik mis mijn zus, maar respecteer haar keuze”, zei ze begin vorige maand in een interview met de Twentsche Courant Tubantia.

Misbruik
Haar moeder Hermien overleed in 2003. Met haar vader had ze zelf in 2015 gebroken. De relatie was al moeizaam nadat Sandra Timmerman in de periode dat haar moeder weg ging bij haar vader, aan Hermien had verteld dat ze door hem in haar jeugd was misbruikt. De laatste keer dat ze vader Gert zag, was in 2015 in de hal van het gerechtsgebouw in Almelo. „Hij had bedacht dat ik wel eens geen echte dochter van hem kon zijn. Om van het gezeur af te zijn, deed ik vrijwillig een DNA-test. En natuurlijk bleek daaruit dat ik wél zijn dochter ben. Toen vocht hij de uitslag van de test aan, en ging daarover procederen. Natuurlijk verloor hij die zaak. Na de zitting heb ik hem een hand gegeven, nadien heb ik hem nooit meer gezien.” 

Gert Timmerman overleed in 2017. Met haar broer Gert jr. (55) had ze sinds datzelfde jaar geen contact meer, nadat die was veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Documentaire
Sandra Timmerman sprak met de krant in verband met haar rol in de tv-documentaire over haar ouders: ‘De Gert & Hermien Show’, die een week later 1,1 miljoen kijkers zou trekken. „Ik vind zelf dat ik er aardig normaal ben uitgekomen”, zei ze over haar hectische jeugdjaren. Een jeugd in een gezin dat, nadat haar ouders zich hadden bekeerd en waren uitgegroeid tot boegbeelden van de Evangelische Omroep, jarenlang werd beheerst door het geloof. 

Het gezin emigreerde zelfs kortstondig naar het beloofde land, Israël. Sandra omschreef haar vader vorige maand in deze krant als een ‘verknipte godsdienstwappie.’ Zelf werd ze ook jarenlang meegesleurd in de bekeringsdrift van haar ouders. „Mijn eerste man heb ik ontmoet in de koffiebar van Youth for Christ in Enschede en ook ik heb als jongvolwassene op mensen staan inpraten om ze te bekeren.”

De nasleep van de documentaire bezorgde Sandra de nodige spanning en ergernis. Op sociale media werd ze door sommigen keihard aangevallen om wat ze over haar ouders vertelde in de film en in interviews die ze voor de vertoning  van de documentaire gaf aan verschillende media.

Zonder haat
Als reactie op die kritiek schreef ze op haar Facebook-pagina: „Ik durf, na een lange weg (!), open en eerlijk te spreken over mijn leven, het gezin waar ik uitkom, zonder haat, maar ondanks alles integer en met respect. Ik heb de ‘echte’ film gezien en ervaren. Maar heb me ook los kunnen maken en ga mijn eigen weg, wat sommigen er ook van zullen vinden en dan menen te moeten zeggen… Erover geschreven wordt er toch.”

Trots op haar kinderen
In het gesprek met Tubantia vertrouwde ze de verslaggever toe hoe trots ze was op haar dochters, zoon en de twee kleinkinderen. Dat dat ze zich er op verheugde weer te kunnen optreden na corona. Er waren plannen voor een nieuwe plaat die ze zou gaan maken met producent Edwin van Hoevelaak van de Rooftop Studio in Holten. Ze had een heel moeilijk jaar achter de rug, omdat ze niet op de bühne op kon. Om toch wat te verdienen, had ze een baan gevonden in een galerie in Ootmarsum, waar ze aan het proefdraaien was. „Parttime natuurlijk, want ik wil wel weer gaan zingen.”

Bron: Algemeen Dagblad. Geplaatst 12-7-2021