Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Overleden Sandra Timmerman was, net als haar ouders, artiest in hart en nieren

Sandra Timmerman (57), de oudste dochter van het zangduo Gert en Hermien, is overleden. De Oldenzaalse werd eind vorige week getroffen door een hersenbloeding. Ze lag sindsdien in coma in het ziekenhuis in Zwolle, is daar ook nog geopereerd, maar is daar zondag overleden.

Sandra Timmerman was, net als haar ouders, een artiest in hart en nieren. Als twintiger trad ze op met haar zus en haar ouders. En later, in de jaren negentig, alleen met haar acht jaar jongere zus als duo ‘Sandra en Sheila’ vooral in discotheken en feesttenten. De zussen Timmerman stopten er mee, omdat ze genoeg kregen van lompe reacties en gegooi met bier van uitgelaten feestgangers, die kennelijk dachten dat ze zich van alles konden permitteren omdat de zussen samen in Playboy hadden geposeerd.

Hildegard Knef
Als haar artistieke hoogtepunten beschouwde Sandra zelf de tournee die ze in 2012 maakte met liedjes van Hildegard Knef en haar bijdrage aan de musical ‘Yva’ waarmee ze een jaar later in Nordhorn stond en door Duitsland toerde. De musical ging over het leven van de door de nazi’s vermoorde modefotografe Elsa ‘Yva’ Neuländer. Sandra Timmerman zong één van de grootste rollen in de musical.

Voor die musicalperiode bracht ze een tijd lang Franse chansons op feesten en partijen. Ze won in 2007 onder de naam Sandra van Megen – de achternaam van haar tweede echtgenoot – het Concours de la Chanson van de Alliance Française,

Circuskind
Het theatertour-boek ‘Circuskind’ in 2015, waarin ze afrekende met haar jeugd in een gezin waar naar haar zeggen ‘altijd spanning was’, bracht een breuk met zus Sheila (50) teweeg. „Sheila heeft het contact met mij verbroken. Ze trok het niet dat ik eerst een theaterprogramma over het leven als dochter van Gert en Hermien maakte, en er later (2018) een boek over schreef. Ik mis mijn zus, maar respecteer haar keuze”, zei ze begin vorige maand in een interview met de Twentsche Courant Tubantia.

Misbruik
Haar moeder Hermien overleed in 2003. Met haar vader had ze zelf in 2015 gebroken. De relatie was al moeizaam nadat Sandra Timmerman in de periode dat haar moeder weg ging bij haar vader, aan Hermien had verteld dat ze door hem in haar jeugd was misbruikt. De laatste keer dat ze vader Gert zag, was in 2015 in de hal van het gerechtsgebouw in Almelo. „Hij had bedacht dat ik wel eens geen echte dochter van hem kon zijn. Om van het gezeur af te zijn, deed ik vrijwillig een DNA-test. En natuurlijk bleek daaruit dat ik wél zijn dochter ben. Toen vocht hij de uitslag van de test aan, en ging daarover procederen. Natuurlijk verloor hij die zaak. Na de zitting heb ik hem een hand gegeven, nadien heb ik hem nooit meer gezien.” 

Gert Timmerman overleed in 2017. Met haar broer Gert jr. (55) had ze sinds datzelfde jaar geen contact meer, nadat die was veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Documentaire
Sandra Timmerman sprak met de krant in verband met haar rol in de tv-documentaire over haar ouders: ‘De Gert & Hermien Show’, die een week later 1,1 miljoen kijkers zou trekken. „Ik vind zelf dat ik er aardig normaal ben uitgekomen”, zei ze over haar hectische jeugdjaren. Een jeugd in een gezin dat, nadat haar ouders zich hadden bekeerd en waren uitgegroeid tot boegbeelden van de Evangelische Omroep, jarenlang werd beheerst door het geloof. 

Het gezin emigreerde zelfs kortstondig naar het beloofde land, Israël. Sandra omschreef haar vader vorige maand in deze krant als een ‘verknipte godsdienstwappie.’ Zelf werd ze ook jarenlang meegesleurd in de bekeringsdrift van haar ouders. „Mijn eerste man heb ik ontmoet in de koffiebar van Youth for Christ in Enschede en ook ik heb als jongvolwassene op mensen staan inpraten om ze te bekeren.”

De nasleep van de documentaire bezorgde Sandra de nodige spanning en ergernis. Op sociale media werd ze door sommigen keihard aangevallen om wat ze over haar ouders vertelde in de film en in interviews die ze voor de vertoning  van de documentaire gaf aan verschillende media.

Zonder haat
Als reactie op die kritiek schreef ze op haar Facebook-pagina: „Ik durf, na een lange weg (!), open en eerlijk te spreken over mijn leven, het gezin waar ik uitkom, zonder haat, maar ondanks alles integer en met respect. Ik heb de ‘echte’ film gezien en ervaren. Maar heb me ook los kunnen maken en ga mijn eigen weg, wat sommigen er ook van zullen vinden en dan menen te moeten zeggen… Erover geschreven wordt er toch.”

Trots op haar kinderen
In het gesprek met Tubantia vertrouwde ze de verslaggever toe hoe trots ze was op haar dochters, zoon en de twee kleinkinderen. Dat dat ze zich er op verheugde weer te kunnen optreden na corona. Er waren plannen voor een nieuwe plaat die ze zou gaan maken met producent Edwin van Hoevelaak van de Rooftop Studio in Holten. Ze had een heel moeilijk jaar achter de rug, omdat ze niet op de bühne op kon. Om toch wat te verdienen, had ze een baan gevonden in een galerie in Ootmarsum, waar ze aan het proefdraaien was. „Parttime natuurlijk, want ik wil wel weer gaan zingen.”

Bron: Algemeen Dagblad. Geplaatst 12-7-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto’s. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips. Spreek af en herdenk  Vind je het fijn om samen met […]

herinerhen
Rouw Mensenlinq introduceert herinnerHen

Iedereen heeft een verhaal, het verhaal van zijn of haar leven. Wanneer dat leven stopt, blijven de herinneringen achter. Om de herinneringen levend te houden en een ode te brengen aan het leven van je overleden dierbare, is er nu herinnerHen

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Voorbereiden op later De laatste fase van het leven

“We kunnen niets meer voor u doen meneer. Als het weer eens niet goed gaat kunt u de huisarts bellen voor pijnstilling en andere ondersteuning.” Op de eerste hulp Ongemakkelijk lag hij op een bed op de eerste hulp van het ziekenhuis. Thuis had hij heel erg last van zijn rug gehad en ademen ging […]

herinerhen
HerinnerHen Rein Peter Mulder

U2 schalt keihard door het kerkje van Makkum. Rein Peterzou het prachtig gevonden hebben. ‘One Love’, hij wasde grote liefde van zijn vrouw Reino.

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.