Door: Team Mensenlinq in Rouw

Over (7): Hoe de wereld opnieuw doordraaide

Het was een jaar na mijn vaders overlijden. Maar ik haalde goede cijfers en had zelfs een forse studiepunten-achterstand weggewerkt. Ik had een half jaar verkering met iemand die ik al jaren leuk vond. Het ging goed met mij.

Het ging goed met iedereen. Mijn broer, mijn stiefmoeder, mijn familie: iedereen leefde voort. (Natuurlijk had iedereen in werkelijkheid verdriet en iedereen worstelde hier op zijn manier mee – weet ik met de kennis van nu. Tóen was het simpelweg zo: thuis werd niet over het verlies gesproken, niemand liet echt blijken dat ‘ie het moeilijk had en de wereld draaide gewoon door.)

In het laatste blok van het tweede jaar had ik ‘fotografie’ als keuzevak. We kregen een opdracht: neem een foto mee die voor jou bijzonder is en leg tijdens de les uit waarom. Ik bladerde thuis door albums, bekeek levendige foto’s waarop onder meer mijn overleden ouders stonden. Rustig voelde ik me. Dat was goed, dat was vooruitgang. Ik vond een foto van twee fotolijsten. In de ene zat een trouwfoto van mijn ouders. In de andere een foto van mijn broer.

Bingo. Een foto van foto’s waarop de dierbaarste mensen uit mijn leven staan. Dubbel vereeuwigd. Daar voelde ik wel wat bij. Daar kon ik wel wat bij vertellen. Iets luchtigs.

Een paar dagen later was de les. Ik geloof dat ik zelfs nog als eerste mijn hand opstak: ik wilde mijn foto wel laten zien. Ik wilde wel vertellen. Dus stond ik daar. En begon ik uit te leggen dat mijn broer én mijn ouders op deze foto staan en …

Verder kwam ik niet dan een handjevol woorden. Ik moest huilen en kon niet meer stoppen. Van de docent mocht ik weer zitten.

Ik sprak er niet over. Niet thuis. Niet met vrienden. Ook niet met de klasgenoten die getuigen waren.

De volgende dag was een nieuwe dag. En het ging opnieuw goed met mij.

Martine van der Linden. Geplaatst 6-4-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Nieuws Voetbaltrainer Henk Wullems op 84-jarige leeftijd overleden

Voormalig voetballer en trainer Henk Wullems is op 84-jarige leeftijd overleden. Wullems was al enige tijd ziek na een herseninfarct, laat zijn familie aan het ANP laten weten. Wullems was trainer bij clubs als Willem II, NAC, Vitesse. Go Ahead Eagles en Excelsior en later nog AZ. Met NAC won hij in 1973 de enige […]

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Nieuws Echtgenote van Nederlandse ambassadeur in Beiroet overleden als gevolg van explosie

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon is overleden. Ze is bezweken aan de verwondingen die ze opliep bij de zware explosie in Beiroet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Hedwig Waltmans-Molier was 55 jaar. Waltmans-Molier werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op de personeelsafdeling. Ze zat afwisselend in Den Haag […]

In memoriam ‘Nicky wilde zo graag een normaal leven’

Het leven duurde voor Nicky Kalk maar 29 jaar. De vrouw wilde zó graag een normaal leven, maar kon zich niet ontworstelen aan een drugsverslaving.

Nieuws Racelegende Stirling Moss overleden

De Britse autosportlegende Stirling Moss is overleden. De voormalig coureur die furore maakte in de jaren ’50 en ’60 is 90 jaar geworden.

Rouw Back to normal na een overlijden

Mam, mogen we weer naar school? Naar school, huh? Dat hoeft echt niet hoor!

Manon Snoeker
Rouw Een uitvaart voorbereiden is vooral goed luisteren.

Een uitvaart voorbereiden is de overledene en de familie leren kennen. Goed luisteren en ook horen wat niet gezegd wordt. Aandacht besteden aan, misschien ogenschijnlijk onbelangrijke, details. Al die kleine dingen die het afscheid zo persoonlijk maken. Misschien wel juist die kleine dingen. Dat begint al bij mijn collega’s van de verzorging, die de overledene […]