Door: Team Mensenlinq in Rouw

Over (7): Hoe de wereld opnieuw doordraaide

Het was een jaar na mijn vaders overlijden. Maar ik haalde goede cijfers en had zelfs een forse studiepunten-achterstand weggewerkt. Ik had een half jaar verkering met iemand die ik al jaren leuk vond. Het ging goed met mij.

Het ging goed met iedereen. Mijn broer, mijn stiefmoeder, mijn familie: iedereen leefde voort. (Natuurlijk had iedereen in werkelijkheid verdriet en iedereen worstelde hier op zijn manier mee – weet ik met de kennis van nu. Tóen was het simpelweg zo: thuis werd niet over het verlies gesproken, niemand liet echt blijken dat ‘ie het moeilijk had en de wereld draaide gewoon door.)

In het laatste blok van het tweede jaar had ik ‘fotografie’ als keuzevak. We kregen een opdracht: neem een foto mee die voor jou bijzonder is en leg tijdens de les uit waarom. Ik bladerde thuis door albums, bekeek levendige foto’s waarop onder meer mijn overleden ouders stonden. Rustig voelde ik me. Dat was goed, dat was vooruitgang. Ik vond een foto van twee fotolijsten. In de ene zat een trouwfoto van mijn ouders. In de andere een foto van mijn broer.

Bingo. Een foto van foto’s waarop de dierbaarste mensen uit mijn leven staan. Dubbel vereeuwigd. Daar voelde ik wel wat bij. Daar kon ik wel wat bij vertellen. Iets luchtigs.

Een paar dagen later was de les. Ik geloof dat ik zelfs nog als eerste mijn hand opstak: ik wilde mijn foto wel laten zien. Ik wilde wel vertellen. Dus stond ik daar. En begon ik uit te leggen dat mijn broer én mijn ouders op deze foto staan en …

Verder kwam ik niet dan een handjevol woorden. Ik moest huilen en kon niet meer stoppen. Van de docent mocht ik weer zitten.

Ik sprak er niet over. Niet thuis. Niet met vrienden. Ook niet met de klasgenoten die getuigen waren.

De volgende dag was een nieuwe dag. En het ging opnieuw goed met mij.

Martine van der Linden. Geplaatst 6-4-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Nieuws Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally

Motorcoureur Edwin Straver uit Rijswijk is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Straver kwam tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië na een zware crash ongelukkig ten val en liep daarbij een zware hersenbeschadiging en een gebroken nekwervel op. Die verwondingen zijn de coureur fataal geworden.

Rouw Het pad van mijn vader

Java, Indonesië. Dat het warm is, merken we direct nadat we uit het kleine vliegtuig stappen dat ons met een binnenlandse vlucht naar Semarang heeft gebracht. Wanneer we voet aan de grond zetten, kijk ik mijn broer aan. We hebben ons reisdoel bereikt. Ik klem mijn hand nog wat steviger om mijn tas. Het is alsof ik de inhoud ervan duidelijk wil maken dat de bestemming nabij is. ‘Je bent er bijna, pa’.

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

Nieuws Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

In memoriam Virgil Kruze, door ware liefde gered

Hij is de vechter die zijn levensgeluk veroveren moet. Hij is die opvallende, Viking-achtige man vol grappen die door de 114 inwoners van Baijum in het hart gesloten wordt. Virgil Kruze (41) is de grote liefde van Mirjam en hun dochter Devin (12). In de nacht van 12 september overlijdt hij plotsklaps aan een hartstilstand.

Voorbereiden op later Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Iedereen weet dat hij vroeg of laat zal overlijden. Het is niet verkeerd om eens na te denken over je dood en om erover te praten met je familie. Wil je na je dood je lichaam laten cremeren, begraven of afstaan aan de wetenschap? Voor wie twijfelt: over een paar jaar zou je zomaar eens een extra optie kunnen krijgen. En die is nog duurzaam ook.