Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Oudste Amerikaanse WOII-veteraan en oudste inwoner VS (112) overleden

Lawrence N. Brooks, de oudste Amerikaanse veteraan die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten, is op 112-jarige leeftijd overleden. Hij was voor zover bekend ook de oudste nog levende inwoner van de Verenigde Staten.

De Afro-Amerikaanse Brooks werd in 1909 geboren in Louisiana, in een gezin van vijftien kinderen. Hij trad in 1940 in dienst van het leger en werd in de Tweede Wereldoorlog uitgezonden naar Australië, Nieuw-Guinea en de Filipijnen.

Gevraagd wat zijn geheim was voor zijn lange leven, zei Brooks dat hij zich altijd dienstbaar heeft opgesteld naar God en dat hij altijd aardig probeerde te zijn voor mensen. Hij stond er in New Orleans om bekend dat hij meestal bij zijn dochter op de veranda zat, waar buurtbewoners hem groetten en voorzagen van eten en drinken.

Segregatie

Brooks heeft niet aan het front gevochten. De eenheid waar hij deel van uitmaakte bouwde bruggen, wegen en landingsbanen. Hijzelf werkte voornamelijk als kok en chauffeur voor witte officieren.

“Ik heb geluk gehad”, zei Brooks zelf over zijn rol in het leger. “Ik zei tegen mezelf: als ik op iemand moet schieten, gaat er ook iemand op mij schieten en diegene zou nog wel eens geluk kunnen hebben en me raken.”

In 1945 kwam Brooks niet in aanmerking voor een gratis universiteitsstudie, omdat de studiebeurs voor oorlogsveteranen niet werd toegekend aan zwarte ex-militairen. Hij liet zich weinig uit over het racisme waar hij mee te maken had gehad, maar merkte wel ooit op dat hij in Australië beter behandeld werd dan in de VS. Dat maakte hem boos, dus zei hij er niet vaak over na te denken.

Orkaan Katrina

Na zijn tijd in het leger werkte de veteraan tot zijn pensioen als heftruckchauffeur in New Orleans. Hij verloor zijn vrouw kort na orkaan Katrina in 2005, een ramp die zijn huis destijds verwoestte. “Hij heeft veel meegemaakt, hij was een sterke man”, zegt zijn dochter tegen persbureau AP.

Bron NOS. Geplaatst 6-1-2022

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Zwaan Miedema maakt biologische afbreekbare urnen van klei uit de Waddenzee

Een urn die de levenscirkel rond maakt. Zo zou je de Van Wad tot Wat-urn van Zwaan Miedema kunnen omschrijven. De keramiste uit Harlingen maakt urnen van waddenklei die oplossen in zee.

Voorbereiden op later Onontkoombaar verdriet

Tweede paasdag, zeven uur in de avond. Voor het eerst in 4 weken heb ik een dag waarin ik voor mijn gevoel niet achter mijn agenda aan hol. Afgelopen weken stonden in het teken van de crisis. Twee gelijke crisisteams gevormd die om en om 24 uur verantwoordelijk zijn voor WZH, ook in het weekend. Alle locatie- en stafmanagers bijeen geroepen om te bespreken hoe we deze crisis het hoofd wilden gaan bieden. Roosters aanpassen, mensen vrij spelen voor als het echt spannend wordt. Een opvangteam organiseren om personeel op te vangen en psychische bijstand te verlenen. Voldoende mondkapjes, handschoenen en schorten bij WZH zien te krijgen. Voor alle mensen die administratieve en kantoorfuncties vervullen een thuiswerkplek organiseren. Nieuwe maatregelen en richtlijnen van het RIVM en de overheid opvolgen. De moeilijkste en pijnlijkste daarvan is wat mij betreft dat we familie de toegang tot hun dierbaren in de WZH locaties moeten ontzeggen. Brieven opstellen voor personeel, bewoners en familie over wat WZH allemaal doet en moet doen naar aanleiding van Corona en wat dat voor hen gaat betekenen.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

In memoriam Olf Boxem: Van timmermansjongen tot uitvaartondernemer

Wanneer Olf Boxem zijn verjaardag of een ander heugelijk feit wilde vieren, liet hij kaarten drukken om zijn vrienden en familie uit te nodigen. ‘Olf jarig’ stond er op, met natuurlijk de datum en locatie van het feest, maar ook met een gezegde of een gedichtje er bij met een wijze levensles. Het was Olf ten voeten uit. Hij vond dat je het leven intensief moest vieren, was begaan met anderen en hij was gul.

In memoriam Onverstoorbaar en zeker van zijn zaak volgde Peter R. de Vries (1956-2021) zijn pad.

Peter R. de Vries (64) was een van de bekendste misdaadverslaggevers van Nederland. Als Peter zich met je zaak ging bemoeien, dan wist je zeker dat die niet in de vergetelheid ging verdwijnen. Nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet liepen met hem weg. De ouders van Nicky Verstappen bijvoorbeeld weten […]

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Rouw Rouwverwerking extra moeilijk bij overlijden coronatijd

Uitvaarten verlopen in deze tijd van corona anders dan anders. Uitvaartverzorger Catrien Coolsma (42) uit Groningen legt uit wat de haken en ogen zijn als de richtlijnen van het RIVM in acht worden genomen.

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven.