Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Oud-wereldkampioen Harm Ottenbros overleden

Voormalig wereldkampioen wielrennen bij de profs Harm Ottenbros is op 78-jarige leeftijd overleden. 

De in Alkmaar geboren wielerprof werd in 1969 wereldkampioen op de weg bij de profs in het Belgische Zolder en dat gold aan het einde van zijn loopbaan als zijn meest aansprekende prestatie. Ook waren er zeges in de Ronde van Zwitserland, de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg en stond de GP Vilvoorde op zijn palmares. Ottenbros was beroepsrenner van 1967 tot en met 1976.

Hij versloeg in Zolder de Belgische favorieten voor eigen publiek als een nog relatief onbekend coureur en met name in Vlaanderen werd zijn wereldtitel vervolgens weggezet als een toevalstreffer. In wielerkoersen had hij vooral in 1970 het gevoel dat hem weinig gegund werd door de concurrentie. Gefrustreerd over het gebrek aan erkenning gooide hij in 1976 zijn fiets van de Zeelandbrug bij het einde van zijn loopbaan.

Hennie Kuiper was de volgende Nederlandse wereldkampioen bij de profs in 1975 en herinnert zich Ottenbros als een sterk renner en goed mens. Die niet altijd de erkenning kreeg die hij verdiende. „In een land als Frankrijk was hij met die wereldtitel sowieso opgenomen in de galerij van belangrijke renners. Ik heb in de beginjaren van mijn loopbaan veel geleerd van Harm, die toen zelf al aan zijn laatste seizoenen bezig was. Vooral qua inzet diende hij mij als voorbeeld. Hij was bescheiden over zijn wereldtitel en met name in Vlaanderen werd die prestatie best negatief benaderd, maar hij mocht trots terugkijken op zo’n prestatie.”

De afgelopen jaren was Ottenbros zeer actief op de racefiets. De dag voor zijn overlijden had hij nog een tocht gemaakt. De Adelaar van Hoogerheide’, zoals zijn naar zijn toenmalige woonplaats verwijzende bijnaam luidde, overleed dinsdagochtend in zijn slaap. Bij het inslapen waren er geen relevante gezondheidsklachten bekend. In 2019 werd met fietsvrienden de wereldtitel van vijftig jaar eerder nog gevierd, waarop hij inmiddels met trots terug keek.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 5-5-2022. Foto: ANP/HH

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Op 2 november is het Allerzielen? Wat is dat?

Op 2 november wordt weer Allerzielen gevierd. Door katholieken, maar ook door steeds meer anderen. Begin deze eeuw leek Allerzielen in ons land een rooms-katholieke gedenkdag op z’n retour. Maar de laatste jaren grijpen ook steeds meer niet-katholieken de dag aan als een moment om stil te staan bij overledenen. Of om, zoals steeds vaker gezegd wordt, het leven van geliefden te vieren.

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Rouw Wat doet een forensisch arts?

GGD-arts Paul Tan adviseert soms de recherche. Hij is forensisch arts. Maar wat is dat en wat doet een forensisch arts bij de GGD eigenlijk?

Voorbereiden op later Begraven zonder kist

Als mensen begraven worden gaat dat vrijwel altijd in een doodskist. Maar wist je dat er een alternatief is? Het is namelijk niet wettelijk verplicht om in een kist te worden begraven. 

Rouw Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.

In memoriam Dick Lukkien: icoon van de Langeleegte

Hoe dicht kunnen gevoelens van hemels geluk en ontroostbaar verdriet bij elkaar liggen. Een dag na de promotie van FC Emmen, vorige week maandag, namen vader en zoon Dick Lukkien een drankje op dit ongekende succes. Als er eentje apetrots was op deze stunt was het ‘ouwe Dick’, zoals de gelijknamige vader van de succescoach door iedereen liefkozend werd genoemd.

In memoriam De geëmancipeerde apotheker Gina

Ze bezat geestdrift, doorzettingsvermogen en levenslust. En bovenal was ze een geëmancipeerde vrouw: Gina Hoving, apotheker in Burgum. Ze overleed op 29 september.