Terug
Nieuws

Oud-wereldkampioen Harm Ottenbros overleden

Voormalig wereldkampioen wielrennen bij de profs Harm Ottenbros is op 78-jarige leeftijd overleden. 

De in Alkmaar geboren wielerprof werd in 1969 wereldkampioen op de weg bij de profs in het Belgische Zolder en dat gold aan het einde van zijn loopbaan als zijn meest aansprekende prestatie. Ook waren er zeges in de Ronde van Zwitserland, de Ronde van België en de Ronde van Luxemburg en stond de GP Vilvoorde op zijn palmares. Ottenbros was beroepsrenner van 1967 tot en met 1976.

Hij versloeg in Zolder de Belgische favorieten voor eigen publiek als een nog relatief onbekend coureur en met name in Vlaanderen werd zijn wereldtitel vervolgens weggezet als een toevalstreffer. In wielerkoersen had hij vooral in 1970 het gevoel dat hem weinig gegund werd door de concurrentie. Gefrustreerd over het gebrek aan erkenning gooide hij in 1976 zijn fiets van de Zeelandbrug bij het einde van zijn loopbaan.

Hennie Kuiper was de volgende Nederlandse wereldkampioen bij de profs in 1975 en herinnert zich Ottenbros als een sterk renner en goed mens. Die niet altijd de erkenning kreeg die hij verdiende. „In een land als Frankrijk was hij met die wereldtitel sowieso opgenomen in de galerij van belangrijke renners. Ik heb in de beginjaren van mijn loopbaan veel geleerd van Harm, die toen zelf al aan zijn laatste seizoenen bezig was. Vooral qua inzet diende hij mij als voorbeeld. Hij was bescheiden over zijn wereldtitel en met name in Vlaanderen werd die prestatie best negatief benaderd, maar hij mocht trots terugkijken op zo’n prestatie.”

De afgelopen jaren was Ottenbros zeer actief op de racefiets. De dag voor zijn overlijden had hij nog een tocht gemaakt. De Adelaar van Hoogerheide’, zoals zijn naar zijn toenmalige woonplaats verwijzende bijnaam luidde, overleed dinsdagochtend in zijn slaap. Bij het inslapen waren er geen relevante gezondheidsklachten bekend. In 2019 werd met fietsvrienden de wereldtitel van vijftig jaar eerder nog gevierd, waarop hij inmiddels met trots terug keek.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 5-5-2022. Foto: ANP/HH