Terug
Nieuws

Oud-trainer Simon Kistemaker op 81-jarige leeftijd overleden.

Oud-voetbaltrainer Simon Kistemaker is dinsdag overleden aan de gevolgen van kanker. De geboren IJmuidenaar is 81 jaar geworden.

Kistemaker, wiens ambities als speler door een blessure al vroeg in de kiem werden gesmoord, begon zijn professionele trainersloopbaan in 1982 in Australië bij Brisbane Lions.

Na zijn terugkeer in Nederland wist hij als interim-trainer FC Volendam in 1984 te behoeden voor degradatie uit de eredivisie.

Ook vierde ‘De Kist’ successen met FC Dordrecht-voorloper DS’79 (promotie naar eredivisie in 1987), De Graafschap (kampioen eerste divisie in 1991) en de amateurs van Türkiyemspor (zondagkampioen in 2006).

Kistemaker genoot een reputatie als no-nonsensetrainer: een recht-voor-z’n-raap-type die harde en grove taal niet schuwde, maar eerlijkheid hoog in het vaandel had staan. Die aanpak, die hem aan een cultstatus hielp, viel doorgaans in goede aarde bij spelers. Bestuurders hadden er vaak meer moeite mee.

De afgelopen jaren werd Kistemaker getroffen door achtereenvolgens een hersentumor en prostaatkanker. Beide aandoeningen konden dankzij vele bestralingen en chemokuren met succes worden bestreden.

Begin 2019 onderging hij een zware en riskante hartoperatie en kort daarop werd bij hem darmkanker ontdekt.

Bron: NOS. Geplaatst 24-11-2021