Terug
Nieuws

Oud-premier Dries van Agt (93) hand in hand met zijn vrouw Eugenie overleden

Oud-premier Dries van Agt is overleden „hand in hand en samen met zijn vrouw” Eugenie van Agt-Krekelberg

Ze waren beiden 93 jaar. Dat heeft The Rights Forum bekendgemaakt, een door Van Agt opgericht kenniscentrum op het gebied van de kwestie-Israël en de Palestijnen.

Van Agts gezondheid liet al langere tijd te wensen over, vooral nadat hij in 2019 werd getroffen door een hersenbloeding, aldus The Rights Forum. Hij en zijn vrouw waren meer dan zeventig jaar samen. Hij bleef haar altijd ’mijn meisje’ noemen, meldt The Rights Forum.

Van Agt was een van de kleurrijkste politici van de vorige eeuw. Willem Aantjes (oud-CDA-fractievoorzitter) noemde hem „een jezuïtische griezel.” Zijn politieke tegenpool, PvdA-voorman Joop den Uyl, omschreef Van Agt als „een mysticus van wie je wel weet wat hem drijft, maar niet waarheen.”

Van Agt, zoon van een textielondernemer, werd in 1969 politiek actief voor de Katholieke Volkspartij (KVP), die in 1980 opging in het CDA. In juli 1971 werd hij als hoogleraar strafrecht van de Katholieke Universiteit Nijmegen geplukt, om als minister van Justitie in het kabinet-Biesheuvel aan de slag te gaan.

Prominente posities

Van Agt bekleedde ruim tien jaar prominente posities in ook de daaropvolgende kabinetten Den Uyl, Van Agt I met de VVD en Van Agt II met PvdA en D66. Zijn populariteit buiten de Haagse politiek was destijds ongekend, door zijn markante taalgebruik en bezoek aan de Tour de France.

Eind 1982 nam Van Agt afscheid van de Haagse politiek en werd commissaris van de Koningin in Noord-Brabant. Vervolgens stapte hij over naar de Europese Unie en was EU-ambassadeur in Japan en de Verenigde Staten.

The Rights Forum

Terug in Nederland liet hij geregeld stevig van zich horen. Over de Haagse politiek, het CDA en zeker het lot van de Palestijnen als criticus van Israël. In 2009 nam hij het initiatief voor de oprichting van The Rights Forum, dat zich volgens de website „inzet voor een rechtvaardig en duurzaam Nederlands en Europees beleid ten aanzien van de kwestie-Palestina/Israël.”

In 2017 was de maat voor Van Agt vol: hij stemde bij de Kamerverkiezingen van 2017 niet meer op zijn eigen partij. Hij kon niet meer leven met de ’slappe houding’ van het CDA in het Israëlisch-Palestijnse conflict. In 2021 zegde hij zijn lidmaatschap van de partij op. Het CDA is bedroefd door het overlijden van haar oud-politiek voorman, meldt de partij.

CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal noemt hem „Een markante man, die vanuit diepe overtuigingen politiek bedreef. Bij Van Agt stonden de waarden van politiek en onze democratische rechtsstaat hoog in het vaandel. Een man die altijd oog hield voor kwetsbaren. Het CDA is Dries van Agt zeer dankbaar voor het vele werk dat hij voor ons land en voor het CDA heeft verricht.”

Waarnemend partijvoorzitter Mark Buck vindt dat Van Agt van ’onschatbaar belang is geweest voor de ontwikkeling van de christendemocratie’, meldt hij. „Ook in zijn latere functies heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het versterken van de Nederlandse democratie. Daarvoor zullen we hem altijd dankbaar blijven.”

’Betovergrootvader in het ambt’

Ook demissionair premier Mark Rutte is bedroefd door het overlijden van zijn ’betovergrootvader in het ambt’, zoals hij Van Agt noemt. „Het overlijden van Dries van Agt en zijn onafscheidelijke Eugenie, met wie hij tot het allerlaatst in liefde was verbonden, stemt verdrietig. Dries van Agt is zijn hele leven volkomen authentiek gebleven. Samen met Joop den Uyl en Hans Wiegel was hij het gezicht van een tijdperk in onze parlementaire geschiedenis. Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik, zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing”, aldus Rutte.

„We spraken en schreven elkaar regelmatig en ik noemde hem dan vaak mijn ‘betovergrootvader in het ambt’. Een groter plezier kon ik hem niet doen en steevast kreeg ik dan een kwinkslag terug. Vaak vergezeld van een welgemeend en mild geformuleerd advies of een opbeurend woord. Ik ga dat vriendschappelijke contact zeer missen. Dries van Agt bleef tot op het laatst betrokken, strijdlustig en zichzelf. Velen gaan deze ‘makker’ en zijn ‘meisje’ missen, maar hun familie en vrienden het meest. Ik wens hen alle sterkte toe om dit grote verlies te verwerken.”

Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix gedenken Van Agt ’met groot respect’, laten zij weten. „Hij nam bestuurlijke verantwoordelijkheid in een turbulente tijd en wist met zijn markante persoonlijkheid en kleurrijke stijl velen te inspireren. Zijn inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving verdient grote waardering.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 9-2-2024. Foto: © ANP/HH

Bekijk de condoleances die men plaatst bij het overlijdensbericht van Dries van Agt op deze herdenkingsplaats.