Terug
In memoriam

Oud-kantonrechter en ‘Dollard-gedeputeerde’ Gerrit Cazemier (95) overleden

In Scheemda is op 95-jarige leeftijd oud-gedeputeerde en voormalig kantonrechter in Winschoten Gerrit Cazemier overleden.

Mr. Gerrit Lukas Jan Cazemier was eind jaren zestig en begin jaren zeventig als provinciebestuurder onder meer verantwoordelijk voor de felomstreden plannen om de Dollard grotendeels in te polderen. Om Oost-Groningen te behoeden voor overstromingen en tegelijkertijd 1000 hectare nieuwe landbouwgrond te winnen, zou de dijk kilometers noordwaarts in zee worden verlegd.

Streep door Dollardwerken na verzet milieubeweging

In zijn periode als gedeputeerde (1968 tot 1972, voor de CHU) was Cazemier warm voorstander van de ‘Dollardwerken’, net als de rijksoverheid en het merendeel van de provinciale en regionale overheden. Maar na fel verzet van de toen net opkomende milieubeweging ging er uiteindelijk een streep door de plannen.

De Dollard werd aangewezen als natuurgebied van nationaal belang en het al voor miljoenen gerealiseerde sluizencomplex bij Punt van Reide kon weer worden gesloopt. In plaats van het polderplan werd de zeedijk verhoogd tot Deltahoogte. Alleen bij Termunten werd de dijk iets verder in zee gelegd, waardoor in 1979 de huidige Breebaartpolder ontstond. Dat werd het allerlaatste stukje ingepolderd land in Groningen.

Na politiek jarenlang kantonrechter

Tegen die tijd had Cazemier het politieke bestuur al verruild voor de rechtspraak, al bleef hij nog geruime tijd actief als Statenlid voor het CDA. Vanaf 1977 tot aan zijn pensioen was hij kantonrechter in Winschoten. In die functie haalde hij onder meer de krant toen hij even bewusteloos raakte nadat een boze verkeersovertreder hem in de rechtszaal een steen (‘formaat kippenei’, aldus de verslaggever) tegen het hoofd gooide.

Hij was sterk verbonden met ‘zijn’ kantongerecht, en moest met lede ogen toezien hoe dat eerst in 2002 opging in de rechtbank Noord-Nederland en vanaf 2013 werd gecentraliseerd in de stad Groningen. In het vroegere kantongerecht zetelt nu apotheek en gezondheidscentrum Oldambtplein.

Al voor zijn politieke en latere rechterlijke loopbaan was Cazemier actief in de Groninger waterschapswereld. Op jonge leeftijd was hij ambtelijk secretaris bij het waterschap Westerwolde en opvolger Reiderzijlvest. Later keerde hij nog terug als bestuurder bij Dollardzijlvest.

Fries Cazemier was groot kenner Groninger streekhistorie

De geboren Fries (1928, Stavoren) was ook een groot kenner en liefhebber van de streekhistorie Oost-Groningen en met name Westerwolde. Hij werkte onder meer mee aan het behoud van de buurtschap Smeerling bij Onstwedde.

Cazemier overleed vorige week in Scheemda waar hij met zijn echtgenote woonde in verpleeghuis Nieuw Vredenhoven. Hij is maandag ook in die plaats begraven op begraafplaats Eexta.

 

Bron : Dagblad van het Noorden, 18 maart 2024. Foto : DvhN