Terug
Nieuws

Oud-burgemeester Meindert Schollema (69) overleden

Oud-burgemeester van Pekela Meindert Schollema is vrijdagavond op 69-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van Schollema laten weten.

Meindert Schollema overleed vrijdag. Hij kreeg woensdag 4 december thuis in Middelstum een hartinfarct, werd gereanimeerd en in het UMCG in slaap gehouden, maar de familie maakte na een dag bekend het ergste te vrezen. Het voorgevoel werd vrijdagavond 6 december bewaarheid.

Zoals hij zich presenteerde in het GeenStijl-filmpje, zo was hij. Meindert Schollema was echtgenoot van Trieneke Tabak en vader van Pieter en Bé, hij was van de PvdA en hij was een ‘burgemeester van het volk’.

De geboren en getogen Middelstumer sprak Gronings, als het even kon in het openbaar en zei in 2000 in een interview in Nieuwsblad van het Noorden, dat je je nooit moest schamen voor je afkomst. Zoals hij nooit vergat te refereren aan zijn socialistische opvoeding.

Schollema werd na de ambachtsschool elektromonteur, bedrijfsleider van een techniekwinkel en had, voor zijn aantreden in Pekela, de nodige politieke meters gemaakt. Hij werd op zijn achttiende lid van de PvdA, was binnen twee jaar afdelingsvoorzitter en zat op zijn 24 in de gemeenteraad van Middelstum. Hij werd later wethouder in die gemeente en bleef dat tot 1998 van de fusiegemeente Loppersum, waarin Middelstum opging.

De Middelstumer was van 1999 tot zijn pensioen in 2015 burgemeester van Pekela. De Pekelders leerden hem kennen als een bijzonder benaderbare en aimabele man. Hij kon goed omgaan met de ‘recht voor zijn raap’ mentaliteit in dat deel van de Groningse Veenkoloniën.

Toen de Pekelders hem ereburger maakten en hij erelid werd van het internationaal vermaard Groninger Christelijk Mannenkoor Albatros was ‘de man van het volk’ zichtbaar geëmotioneerd.

Met Trieneke genoot hij bij terugkeer naar Middelstum van de vele fietstochten en het uitzicht over het Boterdiep. Schollema werd voorzitter van vv Middelstum en de Vereniging Groninger Dorpen. Ook in die laatste functie ergerde hij zich groen en geel aan de manier waarop ‘Den Haag’ omsprong met het aardbevingsgebied. Net als voor de Pekelders wilde hij opkomen voor de mensen in het gebied waar zijn ‘roots’ lagen.