Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

Orgaandonatie na overlijden: maak je keuze kenbaar

Door de donorwet, die vanaf 1 juli 2020 ingaat, word je automatisch donor na overlijden als je niet zelf je keuze doorgeeft in het Donorregister. Bovendien is het van belang om je keuze met dierbaren te bespreken, zodat zij je wens kunnen naleven. Hoog tijd dus om hier bij stil te staan.

Registratie verplicht door donorwet

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Door deze wet ben je als inwoner van Nederland verplicht om door te geven of je wel of niet organen en weefsels wilt doneren na je overlijden. Voordat organen of weefsels verwijderd mogen worden voor donatie, moet een arts de dood van de patiënt vaststellen. De arts doet dat door vast te stellen dat de patiënt hersendood is of dat het hart en de bloedsomloop voor altijd gestopt zijn.

Iedereen van 18 jaar en ouder die zich nog niet heeft geregistreerd in het Donorregister, krijgt na 1 juli een brief van de overheid. In deze brief staat een oproep om je in te schrijven in het Donorregister. Wie niet binnen 6 weken reageert, krijgt een herinneringsbrief. Reageer je daar ook niet op binnen 6 weken? Dan wordt in het Donorregister geregistreerd dat je ‘geen bezwaar’ hebt tegen orgaan- en weefseldonatie. Familieleden kunnen in dat geval alleen nog een donatie tegenhouden als zij heel zeker weten en kunnen uitleggen dat de overledene echt geen donor wilde zijn.

Keuzeopties rond orgaandonatie

Voor sommige mensen kan het een lastige keuze zijn, maar het is dus belangrijk om na te denken over of je donor wilt worden na je overlijden. Je kunt hierover vier verschillende keuzes maken. Zo kun je er voor kiezen om het wel of niet te doen. Als je wel donor wordt, dan kun je eventueel bepaalde organen en weefsels uitsluiten voor donatie. Meer dan 6 miljoen mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun huid niet te doneren. Ook hoornvliezen worden vaak uitgesloten, terwijl dit voor nieren juist veel minder geldt.

Daarnaast kun je jouw partner of familie, of een door jouw gekozen persoon na je overlijden laten beslissen. Hierdoor hoef je niet zelf een besluit te nemen, maar laat je de keuze bij je dierbaren.

Ben je nog aan het twijfelen over orgaandonatie? Bekijk de argumenten voor en tegen in ons eerdere artikel Donor worden: waarom wel en waarom niet?.

Keuze vastleggen in Donorregister

Veel Nederlanders hebben hun keuze voor orgaandonatie nog niet vastgelegd in het Donorregister. Op 1 januari 2020 stond de keuze van 6.939.498 Nederlanders in het Donorregister geregistreerd, volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Meer vrouwen dan mannen hebben hun keuze doorgegeven. Zo is 54 procent van de geregistreerden vrouw en 46 procent man.

Van alle mensen die zich registreerden in het Donorregister, geven de meesten toestemming voor donatie, namelijk 55 procent. 34 procent van de mensen geeft geen toestemming. De overige mensen geven aan dat zij iemand anders laten beslissen na hun overlijden.

Bespreek je keuze met dierbaren

Naast het registreren van je keuze in het Donorregister is het van belang om je dierbaren te laten weten of je na jouw overlijden donor wilt zijn. Zij kunnen er dan voor zorgen dat je wens wordt nageleefd. Hiermee neem je bovendien twijfel weg bij nabestaanden op een moeilijk moment.

De helft van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, blijkt uit cijfers van de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland. Wanneer nabestaanden zelf een beslissing moeten maken doordat iemands keuze niet is geregistreerd, weigert bijna driekwart van hen om in te stemmen met donatie. Hierdoor lopen mensen op de wachtlijst wellicht onterecht een orgaan mis.

Campagne #doneer1minuut

Met hun nieuwe campagne #doneer1minuut vragen de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland hier aandacht voor. Mensen die op de wachtlijst staan voor een nier, lever of hart en nabestaanden delen hun persoonlijke verhalen. Zij benadrukken dat het niet meer dan één minuut hoeft te kosten om je keuze over orgaandonatie met elkaar te bespreken, terwijl hun leven er soms letterlijk van afhangt.

Het kan lastig zijn om het over orgaandonatie te hebben. ,,Bij zo’n gesprek moet je stilstaan bij je eigen sterfelijkheid, en dat is voor veel mensen moeilijk. We weten wel dat we doodgaan, maar willen daar doorgaans niet al te veel over nadenken,” vertelt psychologe Marike Lub. Op de website van #doneer1minuut geeft zij een aantal tips om het gesprek aan te gaan. Zo benadrukt ze bijvoorbeeld dat het van belang is om voor elkaars mening open te staan, of je nu voor of tegen orgaandonatie bent.

Update:

Het nieuwe donorregistratiesysteem dat op 1 juli dit jaar in zou gaan, wordt mogelijk uitgesteld. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdagavond in het coronadebat in de Tweede Kamer.

Campagne

De minister zegt dat de voorlichtingscampagne tijdelijk stilligt. In het nieuwe systeem worden mensen die geen keuze maken, automatisch aangemerkt als iemand zonder bezwaar tegen orgaandonatie.

Het mogelijke uitstel van de wet die dat regelt, heeft volgens de minister alles te maken met de drukte rondom het coronavirus.

Over het nieuwe systeem was veel te doen, en er was het kabinet veel aan gelegen om aan de invoering een langdurige voorlichtingscampagne vooraf te laten gaan. Alle mensen binnen het ministerie die daarmee zijn belast hebben nu hun handen vol aan de coronacrisis, aldus De Jonge.

De nieuwe Donorwet, van de hand van D66-Kamerlid Pia Dijkstra, kwam met de hakken over de sloot door de Tweede en begin 2018 ook door de Eerste Kamer.

Bron: gezondheidenco. Geplaatst 24-4-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Hoe neem je afscheid ten tijde van de coronacrisis?

Vanwege het coronavirus mogen sinds 16 maart niet meer dan dertig personen aanwezig zijn bij uitvaartplechtigheden. Dat betekent in veel gevallen dat veel mensen die dat wel wíllen, er niet bij mógen zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat ook zij toch afscheid kunnen nemen van hun dierbare?

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

Nieuws Martinus Veltman, natuurkundige die in 1999 Nobelprijs won, overleden

Natuurkundige Martinus Veltman is op 89-jarige leeftijd overleden, heeft de Universiteit Utrecht bekendgemaakt. Veltman was van 1966 tot 1981 hoogleraar in Utrecht en ontving in 1999 samen met Gerard ’t Hooft de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Nieuws Filmcomponist en muzikant Johnny Mandel (94) overleden

De Amerikaanse componist en pop- en jazzmuzikant Johnny Mandel is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn vriend en muzikant Michael Feinstein maandagnacht. Het is niet duidelijk waaraan de componist is overleden.

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Nieuws Voormalige Franse doelman Martini (58) overleden

Oud-doelman Bruno Martini is overleden. Dat meldt AJ Auxerre, waar de 31-voudig Franse international het grootste deel van zijn loopbaan speelde.

Nieuws Straatmuzikant Torres Blues overleden

Als je op zaterdag weleens in de stad komt, dan heb je vast wel eens de straatmuzikanten in de Rijnstraat gezien. En de kans is groot dat er een grote lach op jouw gezicht verscheen. Want Torres Blues en Oeke Baas zorgden voor een lekkere sfeer in Woerden met hun muziek. Helaas hebben we triest nieuws. Afgelopen vrijdagochtend is Torres Blues overleden in zijn slaap. De muzikant, gitaarleraar, VVV Venlo-fan, vader en opa, overleed op 67-jarige leeftijd.