Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, een kaarsje aan te laten steken en de naam te laten noemen van hun kind(je), broer, zus of kleinkind.

Herdenking via livestream

Al een aantal jaren wordt in Eenrum op de 2de zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Al die keren bleek de behoefte groot te zijn om samen met anderen die hetzelfde hebben doorstaan stil te staan bij het verlies van hun kind, omringd door lichtjes en elkaars steun. Vanwege de coronamaatregelen is een samenkomst nu niet mogelijk, maar is de herdenking op 13 december wel online te volgen.

Hilda Oostenbrink, medeorganisator van Wereldlichtjesdag in Eenrum: “We waren het allemaal eens dat de Lichtjesdag door moest gaan, het noemen van de namen mocht niet overgaan vanwege corona. Daarom hebben we gekozen voor een livestream herdenking. Het ontsteken van de kaarsen en het noemen van de namen blijft ook tijdens deze online herdenking het belangrijkste moment. Ondanks dat het een livestream herdenking is hopen we op deze manier toch ook steun en troost te mogen bieden.”

Nooit vergeten

Of het nu gaat om een kindje dat tijdens de zwangerschap is overleden of om een volwassen kind, of het heel kort geleden is of dat het al jaren wordt gemist: ieder jaar worden er meer namen doorgegeven om hardop te noemen tijdens de Wereldlichtjesdag in Eenrum. Vorig jaar waren dat er ruim dertig. Sommige ouders noemen de naam van hun kind overigens liever in gedachten, maar zijn wel aanwezig om een kaarsje aan te steken.

Hartenboom

De afgelopen twee jaar heeft de organisatie van de Wereldlichtjesdag in Eenrum naast het noemen van namen en het aansteken van kaarsjes ook de mogelijkheid gegeven om een hartje – al dan niet met eigen woorden beschreven – op te hangen in de hartenboom. Vorig jaar is vanwege het slechte weer op het allerlaatste moment uitgeweken naar de Laurentiuskerk in Eenrum en kon er daardoor geen gebruik worden gemaakt van de ‘hartenboom’ in de Notoarestoen. Daarom is in de kerk gebruik gemaakt van een dennenboom.

Vrijwel iedereen hing een hartje in de hartenboom. Omdat de aanwezigen ook deze vorm van herdenken belangrijk vinden, wil de organisatie ook nu die mogelijkheid bieden.

Iris Kremer-Uilenberg, medeorganisator: “Vaak worden er na de herdenking door ouders, broers, zussen of grootouders foto’s gemaakt van de kaarsjes die ze aangestoken hebben of van het hartje in de hartenboom. Omdat dit tijdens de herdenking in december niet mogelijk is, willen we voor iedereen die dat wil een foto van het hartje in de hartenboom maken en hen mailen. Zo hebben ze toch een herinnering aan deze Lichtjesdag. Wie dat wil kan bij ons een formuliertje opvragen en hun gegevens invullen.”

Programma

Net als voorgaande jaren steken we om 19.00 uur de kaarsjes aan, zoals dat op de hele wereld op dat tijdstip gebeurt. Omdat we in verschillende tijdzones leven gaat er daardoor een golf van licht over de wereld. Het programma zal om ongeveer 18.40 uur beginnen en is te volgen via de facebookpagina van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen en de facebookpagina en website van Uitvaartzorg van Stad tot Wad.

Als u de naam van uw overleden kind(je) wilt laten horen, een kaarsje aan wilt laten steken of een hartje in de hartenboom wilt laten hangen, kunt u dit doorgeven via onderstaande e-mailadressen: – michielenhilda@hotmail.com – catjahavinga@live.nl – info@uitvaartzorgvanstadtotwad.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Uitvaart online bijwonen

Het liefst ben je natuurlijk zelf bij het afscheid van een dierbare om hem of haar de laatste eer te bewijzen. Maar stel dat dat niet mogelijk is. Vanwege gezondheidsproblemen of omdat je aan de andere kant van de wereld woont. Ook dan hoef je de uitvaart van een dierbare niet te missen. Via je laptop kan je de uitvaart live bijwonen.

Uitvaart ‘Er zijn weer 100 mensen welkom bij een uitvaart’

Flexibel zijn in coronaperiode door nieuwe regels uitvaart. Bijna elke dag krijgen uitvaartondernemers in deze coronaperiode te maken met wijzigingen en veranderingen in de regelgeving als het gaat om de organisatie van uitvaarten. „We krijgen te maken met een overvloed aan updates vanuit de overheid of crematoria”, zegt zelfstandig uitvaartondernemer Eddie van Marum uit Niekerk. […]

In memoriam Henk Vos droomde van Europa’s mooiste winkel: Maupertuus in Groningen

Het brein achter woon- en designwinkel Vos Maupertuus in Groningen is woensdag overleden. Henk Vos werd 80 jaar.

Uitvaart Corona geeft afscheid van dierbare overledenen een ander gezicht

Het liefst wilde de onlangs overleden geliefde zangeres
Liesbeth List groots en feestelijk afscheid nemen van haar
bewogen en ten volle geleefde leven. Het is anders gegaan.

In memoriam Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

herinerhen
HerinnerHen Jisk Teitsma en Tine Teitsma-Siccama

Ja, ik wil. In voor- en tegenspoed tot de dood ons scheidt. Op de trouwfoto staan een lange jongeman met golvende haren en een stralende jongedame in lichtblauwe trouwjurk. Jisk en Tine. Het begin van een lang en
gelukkig huwelijk. Samen werkten ze aan de toekomst terwijl ze elkaar vrij lieten om eigen passies te volgen.

Voorbereiden op later ‘De video heeft ons geholpen Owen los te laten uit liefde’

Met een lach en een traan kijkt Sylvana naar videobeelden van haar zoontje Owen. Een video gemaakt door Stichting Living Memories. De beelden laten een jongetje  zien dat moet lachen als zijn vader gek doet. Een jongetje dat nieuwsgierig naar zijn grote broers kijkt. Een gezin waar veel liefde aanwezig is. Maar we zien ook […]

Achter de deuren van de dood De notaris

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]