Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Online Wereldlichtjesdag in Eenrum

Door de kans op besmetting met het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om in Eenrum een samenkomst te organiseren zoals iedereen dat de afgelopen jaren gewend was. Toch willen de organisatoren van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen de ouders, broers, zussen, opa’s en oma’s, andere familieleden of vrienden de mogelijkheid geven om ook nu, in coronatijd, een kaarsje aan te laten steken en de naam te laten noemen van hun kind(je), broer, zus of kleinkind.

Herdenking via livestream

Al een aantal jaren wordt in Eenrum op de 2de zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Al die keren bleek de behoefte groot te zijn om samen met anderen die hetzelfde hebben doorstaan stil te staan bij het verlies van hun kind, omringd door lichtjes en elkaars steun. Vanwege de coronamaatregelen is een samenkomst nu niet mogelijk, maar is de herdenking op 13 december wel online te volgen.

Hilda Oostenbrink, medeorganisator van Wereldlichtjesdag in Eenrum: “We waren het allemaal eens dat de Lichtjesdag door moest gaan, het noemen van de namen mocht niet overgaan vanwege corona. Daarom hebben we gekozen voor een livestream herdenking. Het ontsteken van de kaarsen en het noemen van de namen blijft ook tijdens deze online herdenking het belangrijkste moment. Ondanks dat het een livestream herdenking is hopen we op deze manier toch ook steun en troost te mogen bieden.”

Nooit vergeten

Of het nu gaat om een kindje dat tijdens de zwangerschap is overleden of om een volwassen kind, of het heel kort geleden is of dat het al jaren wordt gemist: ieder jaar worden er meer namen doorgegeven om hardop te noemen tijdens de Wereldlichtjesdag in Eenrum. Vorig jaar waren dat er ruim dertig. Sommige ouders noemen de naam van hun kind overigens liever in gedachten, maar zijn wel aanwezig om een kaarsje aan te steken.

Hartenboom

De afgelopen twee jaar heeft de organisatie van de Wereldlichtjesdag in Eenrum naast het noemen van namen en het aansteken van kaarsjes ook de mogelijkheid gegeven om een hartje – al dan niet met eigen woorden beschreven – op te hangen in de hartenboom. Vorig jaar is vanwege het slechte weer op het allerlaatste moment uitgeweken naar de Laurentiuskerk in Eenrum en kon er daardoor geen gebruik worden gemaakt van de ‘hartenboom’ in de Notoarestoen. Daarom is in de kerk gebruik gemaakt van een dennenboom.

Vrijwel iedereen hing een hartje in de hartenboom. Omdat de aanwezigen ook deze vorm van herdenken belangrijk vinden, wil de organisatie ook nu die mogelijkheid bieden.

Iris Kremer-Uilenberg, medeorganisator: “Vaak worden er na de herdenking door ouders, broers, zussen of grootouders foto’s gemaakt van de kaarsjes die ze aangestoken hebben of van het hartje in de hartenboom. Omdat dit tijdens de herdenking in december niet mogelijk is, willen we voor iedereen die dat wil een foto van het hartje in de hartenboom maken en hen mailen. Zo hebben ze toch een herinnering aan deze Lichtjesdag. Wie dat wil kan bij ons een formuliertje opvragen en hun gegevens invullen.”

Programma

Net als voorgaande jaren steken we om 19.00 uur de kaarsjes aan, zoals dat op de hele wereld op dat tijdstip gebeurt. Omdat we in verschillende tijdzones leven gaat er daardoor een golf van licht over de wereld. Het programma zal om ongeveer 18.40 uur beginnen en is te volgen via de facebookpagina van Wereldlichtjesdag Noord-Groningen en de facebookpagina en website van Uitvaartzorg van Stad tot Wad.

Als u de naam van uw overleden kind(je) wilt laten horen, een kaarsje aan wilt laten steken of een hartje in de hartenboom wilt laten hangen, kunt u dit doorgeven via onderstaande e-mailadressen: – michielenhilda@hotmail.com – catjahavinga@live.nl – info@uitvaartzorgvanstadtotwad.nl

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Boek als levend monument voor 102.000 oorlogsslachtoffers

2017 stond voor onderzoeker José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het teken van een monsterklus. Het afgelopen jaar werkte ze aan De 102.000 Namen: een monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde en vermoorde Joden, Sinti en Roma.

In memoriam Twan Tuik (19) uit Barger-Compascuum, de motorcrosser met een lach

Tijd van leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Twan Tuik (2000 – 2019) uit Barger-Compascuum.

Achter de deuren van de dood De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

In memoriam Evert Baumgarten uit Meppel was kleurrijke karategrootmeester met bronzen stem

In zekere zin is Evert Baumgarten, de op maandag 19 april overleden karategrootmeester uit Meppel, een coronaslachtoffer. Sinds de corona-uitbraak werden twee geplande operaties steeds uitgesteld. Hij verging van de rugpijn door een spier die op een zenuw drukte en er lag een kunstknie op hem te wachten. De frustratie, en soms opwinding, over het […]

Uitvaart Eline is kistdrager: ‘Ik vind het bijzonder dat ik iets kan bijdragen aan iemands uitvaart’

Bijbanen voor studenten in Groningen zijn er genoeg, maar toch besloot Eline Adema (25) voor een minder doorsnee baantje te gaan. Inmiddels is ze al anderhalf jaar kistdrager op uitvaarten in het Noorden: ,,Het wekt wel vaak verbazing op als mensen een team van vrouwelijke kistdragers op de uitvaart zien. Maar dat zorgt ook juist […]

Coaching Hoe kun je helpen?

Fenna is aan mij doorwezen door een gezamenlijke vriendin. Ze komt in mijn praktijk, omdat ze met haar handen in het haar zit en niet meer weet hoe ze verder moet. Ze is er helemaal kapot van dat haar dochter een kindje heeft verloren. Ze wil haar graag helpen, maar heeft zelf ook zoveel verdriet […]

Achter de deuren van de dood De afscheidsfotografe

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]