Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Oerol-oprichter Joop Mulder overleden

Joop Mulder, oprichter van het Oerol-festival op Terschelling, is overleden, waarschijnlijk aan een hartstilstand. Hij werd 67 jaar oud.

Mulder, zoon van de Bolswarder burgemeester Johan Mulder, vestigde zich in de jaren zeventig op Terschelling, waar hij café De Stoep (in Midsland) overnam. In 1982 begon hij met het Oerol-festival, dat jarenlang vanuit zijn woonkamer, boven het café, werd georganiseerd. 

Oerol groeide uit tot een van de toonaangevende festivals op het gebied van locatietheater, dat artiesten en theatergroepen uit de hele wereld naar Terschelling haalde en ook zelf vele voorstellingen produceerde.

Afscheid van Oerol

Enkele jaren geleden nam Mulder afscheid van Oerol, om zich te richten op het landschapsproject Sense of Place, dat zich richt op culturele landschapsprojecten langs de Waddenkust. 

Mulder overleed in het appartement in Leeuwarden, dat hij vanwege zijn werk voor Sense Of Place had. Hij had ook een huis in West-Terschelling. Hij laat een vrouw en een dochter achter.

‘Heel verdrietig en veel te jong natuurlijk’

Siart Smit, directeur van Oerol, reageert zondagavond op het overlijden van Mulder: „Heel verdrietig en veel te jong natuurlijk. Joop was nog volop aan het werk en vol plannen. De laatste tijd had hij een zwakkere gezondheid en hartproblemen. Desondanks was zijn overlijden erg onverwacht. Joop is iemand die altijd volop heeft geleefd en alles eruit heeft gehaald, en ook nog wel even door wilde.”

Het festival beleeft dit jaar zijn veertigste editie. Smit: „We gaan ons beraden hoe we daar een mooi eerbetoon aan Joop kunnen geven. We zullen zijn bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie missen.” Mulder zou in 2022 met een groot project onderdeel uitmaken van Arcadia, een honderd dagen durende kunsttriënnale in Friesland.

Bron: Leeuwarder Courant. Geplaatst 11-01-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De afscheidsfotografe

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Uitvaart Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Bij een uitvaart mogen maximaal 30 personen bij elkaar zijn als ze zich houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Misschien wordt het maximum aantal aanwezigen op 1 juli verhoogd naar 100.

Voorbereiden op later Hoe lang mag of moet een graf blijven bestaan?

De wettelijke termijn van grafrust is in Nederland 10 jaar. Dit betekent dat iemand die begraven wordt, sowieso 10 jaar begraven moet blijven. Dit is een verplicht minimum. Of hier jaren bij komen, hangt af of iemand begraven is in een algemeen graf, of een eigen graf.

In memoriam Deze bekende Friezen overleden in 2020

In 2020 namen we afscheid van bekende politici, kunstenaars, sporters en ondernemers in Friesland en binnen- en buitenland. Een overzicht van de prominenten die ons dit jaar ontvielen. Januari 4 Jan Doeksen (84), Baaiduinen, 7 Sjoerd de Vries (78), Leeuwarden, kunstenaar 12 Aart Staartjes (81), Dronryp, acteur 12 Kees Dijker (57), Maastricht, gitarist Kobus Gaat Naar Appelscha 12 Klaas Bijleveld (78), […]

Voorbereiden op later Wat er na overlijden gebeurt met een koninklijke onderscheiding

Ongeveer vijfduizend mensen per jaar krijgen een koninklijke onderscheiding. Maar wat gebeurt er met de onderscheidingen wanneer de ontvanger komt te overlijden?

Coaching December, ook een feestmaand als je rouwt?

En dan is het weer december, de maand van familie, samenzijn, gezelligheid, eten en lichtjes. Voor mensen in de rouw is het zoeken naar zingeving. Wat is het kerstfeest zonder een geliefde, waarom zou ik het nieuwe jaar vrolijk inluiden nu … er niet meer is?

In memoriam Witte Jan Oosting uit Emmen, een terriër die van een geintje hield

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Jan Oosting uit Emmen (1948-2019).

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.