Terug
In memoriam

Noes Solisa, voor altijd de woordvoerder van de Molukse actievoerders

De Molukse voorman Noes Solisa (70) uit Assen is vrijdag plotseling overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Hij staat bij velen bekend als de woordvoerder van de Molukse actievoerders in de jaren zeventig.

Wie Noes Solisa zegt, denkt aan de RMS, de Republik Maluku Selatan, de Vrije Republiek der Zuidmolukken. Hij voerde het woord namens de Molukse actievoerders tijdens de gijzelingen in de jaren 70 en was nadien actief in de Molukse gemeenschap, zoals bij de Badan Persatuan, de Molukse eenheidspartij. Hij steunde leiders als dominee Metiarij en RMS-president Manusama. ,,Ik was het lang niet altijd met hen eens, maar ben altijd achter hen blijven staan”, zei hij in 2021 tijdens een interview in Dagblad van het Noorden over 70 jaar Molukkers in Nederland.

Solisa werd geboren in Kamp Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork, waar in 1951 militairen van de Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) met hun gezinnen werden ondergebracht. In de jaren 60 verhuisden ze naar Molukse wijken in onder meer Assen, Bovensmilde en Hoogeveen.

Twee generatie

Solisa behoorde tot de tweede generatie Molukkers in ons land, die meemaakte hoe de regering hun ouders in de steek liet. De KNIL-militairen kregen bij aankomst in Nederland ontslag aangezegd en een beloofde terugkeer naar hun vaderland bleef uit. De generatie van Solisa zag hun ouders lijden en kwam in opstand. Dat leidde in de jaren 70 tot gewelddadige acties als de treinkapingen bij Wijster en De Punt en de bezetting van de lagere school in Bovensmilde en het provinciehuis in Assen.

Solisa zit dan op de pedagogische academie in Assen, spreekt goed Nederlands en is niet radicaal. Hij komt uit de Molukse wijk in Bovensmilde en kent de Molukse jongeren in Assen en Bovensmilde. De Molukse wijkraden schuiven hem tijdens de gijzelingen in 1975 naar voren als woordvoerder. Hij is dan 23 jaar. „Ik heb meteen ja gezegd, uit verantwoordelijkheidsgevoel. Over de consequenties heb ik niet nagedacht.” Solisa, herkenbaar aan zijn grote bos krullen, wordt van camera naar camera gesleept, geeft persconferenties, spreekt met bewindslieden.

Strijd op Molukken

Hij geloofde nog steeds in een vrije RMS al vond hij dat de strijd op de Molukken gevoerd moest worden. ,,Mensen die openlijk opkomen voor een vrije Molukse republiek worden daar jarenlang vastgezet, zonder eerlijk proces. Voor hen moet je opkomen.”

Solisa was ook politiek actief. In Assen zat hij in de gemeenteraad namens de lokale partij PLOP.

Hij volgde een studie sociale wetenschappen, waarna hij Molukse jongeren hielp. Hij nam het inititief voor speciale programma’s om de situatie van Molukse jongeren te verbeteren. Tot zijn dood is Solisa blijven werken als werkbegeleider van jongeren.

Solisa probeerde zijn activiteiten voor de Molukse gemeenschap over te dragen aan de jongere generatie, maar bleef actief op de achtergrond. Hij zat nog in het regionaal comité 11 juni, dat elk jaar de gewelddadige beëindiging van de treinkaping bij De Punt herdenkt, waarbij zes Molukse kapers en twee passagiers werden gedood.

Schok

Zijn zwager Otto Tatipikalawan zegt dat de plotselinge dood van Solisa een grote schok in de Molukse gemeenschap heeft veroorzaakt. ,,Wat Noes voor de Molukkers heeft gedaan is met geen pen te beschrijven. Volgende week hadden we nog een afspraak gepland met de gemeenten Assen en Midden-Drenthe over de graven van KNIL-militairen.”

Noes Solisa werd donderdag in zijn huis in Assen getroffen door een hersenbloeding. Vrijdag overleed hij aan de gevolgen daarvan in het UMC Groningen. Hij is 70 jaar geworden.

Bron: DvhN. Geplaatst 11-7-2023. Foto: DVHN Archief/Marcel Jurian de Jong