Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

…en de boer hij ploegde voort

Bert: ,,Zijn gedrevenheid ging zover dat hij tot twee weken voor zijn dood actief was als journalist en de raadsvergaderingen in de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde bezocht. De laatste woorden die hij voor zijn Facebookpagina intikte, in een berichtje over de windmolenproblematiek, waren: …en de boer hij ploegde voort.’’

Luc Drenthe groeide op in Valthermond, als derde van vier zonen van Arend Drenthe en Jantje Smid. Zijn vader begon er na de eerste wereldoorlog een smederij die uitgroeide tot een onderneming in landbouwmechanisatie en na WO II zelfs tot de grootste tractordealer van Noord-Nederland. Het bedrijf is eind jaren tachtig door Luc’s broer Jan omgebouwd tot tractor- en werktuigenmuseum.

Meisje uit het dorp

Hij trouwde met een meisje uit het dorp, Egbertien Marianne ‘Ep’ (1930-2015). Ze kende elkaar van jongs aan en woonden, eenmaal gehuwd, op verschillende plekken in Nederland, waaronder Helmond, waar de drie oudste kinderen werden geboren. Luc Drenthe had allerlei beroepen alvorens het gezin terugkeerde naar het noorden.

Drenthe begon in Emmen, in lijn met de familietraditie, een zaak in landbouwmachines en tractoren, maar werd begin jaren zestig planner bij Philips, dat een paar jaar eerder een vestiging in Stadskanaal opende. Het gezin verhuisde naar die plaats, woonde eerst een tijdje in de Belgiëlaan en daarna tientallen jaren in de Engelandlaan.

Waar zijn hart echt lag

Met ‘een mooie regeling’, destijds niet ongebruikelijk, kon hij op de leeftijd van 57,5 jaar weg bij Philips. Te jong om achter de geraniums te gaan zitten. Luc Drenthe was daar de man ook niet naar. De interesse voor nieuws en vooral regionaal nieuws deed hem een cursus journalistiek volgen en zijn tweede carrière nam een aanvang, in een vak waar zijn hart echt lag.

Drenthe werd correspondent bij de RONO, een voorloper van RTV Noord en volgens zoon Bert, fulltime entertainer en verhuurder van touringcars, was dat ‘helemaal zijn ding’. Wat hem mede dreef was de liefde voor het schrijven. Hij noemde zich later ook ‘schriever’.

Gek op primeurs, bovenop het nieuws

In het nog internetloze tijdperk deed eind jaren tachtig de kabelkrant zijn intrede. Een nieuw medium dat kort lokaal nieuws op een regionaal tv-kanaal bracht. Luc en Bert beleefden er een mooie tijd. ,,Mijn vader was gek op primeurs, zat bovenop het nieuws, lag soms letterlijk in de sloot. Zijn ding was de politiek en in het weekend deden we de sport, vooral voetbal. Je kon snel werken en mijn vader hamerde daar op. Als iets om drie uur gebeurde, moest het om tien over drie op de kabelkrant. We waren een voorloper van internet, maar moesten stoppen toen het een te grote concurrent voor de krant werd.’’

Er volgde evenwel een nieuwe glorietijd, bij de Winschoter Courant. Luc Drenthe vormde volgens Bert een ‘topduo’ met Mat Ringers. Ze ‘beheersten’ lange tijd het nieuws in Zuidoost-Groningen. Het regionale medialandschap veranderde echter, onder meer door de fusie van Groninger Dagblad en Nieuwsblad van het Noorden, maar Luc Drenthe wist van geen ophouden. Zelfs na de dood van zijn vrouw Ep en zoon Arend in 2015 doofde het vuur niet. Wat hem bleef voortdrijven was de honger naar nieuws en het contact met mensen.

Hij vergat soms het mooie

Bert: ,,Zonder mijn broers te kort te willen doen, hij en ik lijken op elkaar. Druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard. Luc kon echt hard zijn en nam geen blad voor de mond. Hij was ‘vreselijk betrokken’, al waren we het journalistiek niet altijd met elkaar eens. Mijn vader zocht altijd naar stront, vergat soms het mooie.’’

Luc Drenthe was jarenlang als de oudste verslaggever van het noorden en wellicht van het land, maar in het voorjaar van 2019 ging het ineens snel, als gevolg van een melanoom. Het ziekbed was kort. Hij heeft geen pijn gehad en is in zijn slaap overleden. Zijn as is uitgestrooid bij Eppies Bargie, een duizenden jaren oude grafheuvel bij Valthermond.

Stamtafel

De stamtafel van Hof van Sellingen is voorzien van een plaquette ter nagedachtenis aan Luc Drenthe. Want meer nog dan Stadskanaal was Westerwolde zijn streek en hij bedacht de stamtafel. Om eens in de twee weken met een man of vijf, zes te praten over de dingen van de dag.

Dit artikel is geplaatst in Dagblad van het Noorden op 28-10-2019.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Coaching Rouwen met een schuldgevoel

Zij was vertrokken tijdens één van hun, de laatste tijd veel voorkomende, ruzies. Zonder de gebruikelijke kus waren ze uit elkaar gegaan. En nu zat Jeroen in mijn spreekkamer. Hij was kapot van verdriet. Zijn geliefde was onderweg naar haar werk geschept door een auto en in de ambulance op weg naar het ziekenhuis was […]

In memoriam Tattookoning van de stad is uitgetekend

In de tijd dat tatoeages nog toebehoorden aan zeebonken, hoeren en criminelen, zat Tattoo Karel al in het vak. Onbekende wereld Als jongetje van elf drukte Ton Tonkens zijn neus tegen het raam van de winkel van Tattoo Karel aan de Nieuwstad. Tatoeëren bestond nog nauwelijks, zeker niet in Groningen en de kleine Tonkens was […]

Nieuws Arnout de Jong, eigenaar crematorium Haskerpoort: ‘Persoonlijke betrokkenheid is essentieel’

ADVERTORIAL. Een verlengstuk van een uitvaartverzorger. Zo ziet Arnout de Jong, eigenaar van crematorium Haskerpoort zichzelf. Hij stelt zich betrokken op ten aanzien van mensen die afscheid willen nemen van hun dierbare en denkt graag mee om het afscheid zo waardevol te maken. “Als een uitvaart mooi verloopt, is dat goed voor het rouwproces.” Jarenlang […]

Nieuws Oud-international Frits Flinkevleugel overleden

Voormalig international Frits Flinkevleugel is op 80-jarige leeftijd overleden. De verdediger speelde tussen 1955 en 1977 voor DWS en FC Amsterdam en speelde elf interlands voor het Nederlands elftal, meldt zijn voormalige club DWS.

In memoriam Voor Dientje Popken was er maar één man: Harm

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde leven van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Arendina (Dientje) Auwema-Popken uit Norg (1949-2019).

Uitvaart Zeven ideeën voor een kinderuitvaart

De uitvaart van een kindje voorbereiden is een zware taak. Het zal niet hetzelfde zijn als de uitvaart van iemand die overlijdt aan ouderdom. En daarom zou je het ook niet hetzelfde willen inrichten. Hoe maak je de uitvaart speciaal en passend voor een kind? Met deze zeven bijzondere tips maak je er een onvergetelijk mooie uitvaart van.   Een urn […]

Coaching Aan het werk na het overlijden van een dierbare

Het was stil in de familiekamer op de Intensive Care. Mijn gedachten vlogen alle kanten op. We waren nog maar even geleden met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gereden. De situatie was ernstig, hoe zou het verder gaan?

Nieuws Ineos-ploegleider Portal overleden

De wielerwereld is opgeschrikt door het overlijden van Nicolas Portal, ploegleider bij Team Ineos en oud-profwielrenner. De 40-jarige Fransman zou zijn overleden aan een hartinfarct. Portal behaalde meerdere successen als ploegleider. In 2013 loodste hij Chris Froome naar de overwinning in de Tour de France, als jongste ploegleider in de koers dat jaar. In de […]