Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Nieuwsjager Luc Drenthe was druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Luc Drenthe (1928-2019), nieuwsjager.

Hij begroette mensen altijd met twee handen, in plaats van één. Of er kwam een hand op de schouder van de ander. Journalist Luc Drenthe uit Stadskanaal, in juli dit jaar op negentigjarige leeftijd overleden, kon hard en dwingend zijn, bijvoorbeeld tijdens de jacht op nieuws, maar volgens jongste zoon Bert was hij ook een sociale man, begaan met mensen.

Geert Lucas Drenthe werkte als correspondent voor RONO en RTV Noord, Winschoter Courant, de kabelkrant, Groninger Dagblad, Nieuwsblad van het Noorden, Telegraaf en bestierde de afgelopen jaren Persburo Luc Drenthe.

…en de boer hij ploegde voort

Bert: ,,Zijn gedrevenheid ging zover dat hij tot twee weken voor zijn dood actief was als journalist en de raadsvergaderingen in de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde bezocht. De laatste woorden die hij voor zijn Facebookpagina intikte, in een berichtje over de windmolenproblematiek, waren: …en de boer hij ploegde voort.’’

Luc Drenthe groeide op in Valthermond, als derde van vier zonen van Arend Drenthe en Jantje Smid. Zijn vader begon er na de eerste wereldoorlog een smederij die uitgroeide tot een onderneming in landbouwmechanisatie en na WO II zelfs tot de grootste tractordealer van Noord-Nederland. Het bedrijf is eind jaren tachtig door Luc’s broer Jan omgebouwd tot tractor- en werktuigenmuseum.

Meisje uit het dorp

Hij trouwde met een meisje uit het dorp, Egbertien Marianne ‘Ep’ (1930-2015). Ze kende elkaar van jongs aan en woonden, eenmaal gehuwd, op verschillende plekken in Nederland, waaronder Helmond, waar de drie oudste kinderen werden geboren. Luc Drenthe had allerlei beroepen alvorens het gezin terugkeerde naar het noorden.

Drenthe begon in Emmen, in lijn met de familietraditie, een zaak in landbouwmachines en tractoren, maar werd begin jaren zestig planner bij Philips, dat een paar jaar eerder een vestiging in Stadskanaal opende. Het gezin verhuisde naar die plaats, woonde eerst een tijdje in de Belgiëlaan en daarna tientallen jaren in de Engelandlaan.

Waar zijn hart echt lag

Met ‘een mooie regeling’, destijds niet ongebruikelijk, kon hij op de leeftijd van 57,5 jaar weg bij Philips. Te jong om achter de geraniums te gaan zitten. Luc Drenthe was daar de man ook niet naar. De interesse voor nieuws en vooral regionaal nieuws deed hem een cursus journalistiek volgen en zijn tweede carrière nam een aanvang, in een vak waar zijn hart echt lag.

Drenthe werd correspondent bij de RONO, een voorloper van RTV Noord en volgens zoon Bert, fulltime entertainer en verhuurder van touringcars, was dat ‘helemaal zijn ding’. Wat hem mede dreef was de liefde voor het schrijven. Hij noemde zich later ook ‘schriever’.

Gek op primeurs, bovenop het nieuws

In het nog internetloze tijdperk deed eind jaren tachtig de kabelkrant zijn intrede. Een nieuw medium dat kort lokaal nieuws op een regionaal tv-kanaal bracht. Luc en Bert beleefden er een mooie tijd. ,,Mijn vader was gek op primeurs, zat bovenop het nieuws, lag soms letterlijk in de sloot. Zijn ding was de politiek en in het weekend deden we de sport, vooral voetbal. Je kon snel werken en mijn vader hamerde daar op. Als iets om drie uur gebeurde, moest het om tien over drie op de kabelkrant. We waren een voorloper van internet, maar moesten stoppen toen het een te grote concurrent voor de krant werd.’’

Er volgde evenwel een nieuwe glorietijd, bij de Winschoter Courant. Luc Drenthe vormde volgens Bert een ‘topduo’ met Mat Ringers. Ze ‘beheersten’ lange tijd het nieuws in Zuidoost-Groningen. Het regionale medialandschap veranderde echter, onder meer door de fusie van Groninger Dagblad en Nieuwsblad van het Noorden, maar Luc Drenthe wist van geen ophouden. Zelfs na de dood van zijn vrouw Ep en zoon Arend in 2015 doofde het vuur niet. Wat hem bleef voortdrijven was de honger naar nieuws en het contact met mensen.

Hij vergat soms het mooie

Bert: ,,Zonder mijn broers te kort te willen doen, hij en ik lijken op elkaar. Druk, enthousiast, aanwezig, gek op aandacht, gevoelig, lief en hard. Luc kon echt hard zijn en nam geen blad voor de mond. Hij was ‘vreselijk betrokken’, al waren we het journalistiek niet altijd met elkaar eens. Mijn vader zocht altijd naar stront, vergat soms het mooie.’’

Luc Drenthe was jarenlang als de oudste verslaggever van het noorden en wellicht van het land, maar in het voorjaar van 2019 ging het ineens snel, als gevolg van een melanoom. Het ziekbed was kort. Hij heeft geen pijn gehad en is in zijn slaap overleden. Zijn as is uitgestrooid bij Eppies Bargie, een duizenden jaren oude grafheuvel bij Valthermond.

Stamtafel

De stamtafel van Hof van Sellingen is voorzien van een plaquette ter nagedachtenis aan Luc Drenthe. Want meer nog dan Stadskanaal was Westerwolde zijn streek en hij bedacht de stamtafel. Om eens in de twee weken met een man of vijf, zes te praten over de dingen van de dag.

Dit artikel is geplaatst in Dagblad van het Noorden op 28-10-2019.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Verzetsstrijder Ernst Sillem, laatste overlever Elzas-kamp, overleden

Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Franse Elzas, in de Tweede Wereldoorlog bezet gebied.

Sillem ging samen met goede vriend Jaap van Mesdag in het verzet toen Nederland werd binnengevallen. Aanvankelijk richtten de twee zich op het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen, maar in 1942 besloten ze zich te voegen bij het Britse leger en de Noordzee per kano over te steken. Onderweg werden de verzetslieden onderschept door een Duits oorlogsschip.

In 1943 werden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof, dat werd aangewezen als Nacht und Nebel-kamp. Het doel van deze NN-kampen was om verzetsmensen te laten sterven na een lang en zwaar gevangenisregime. De familie zou nooit van het overlijden op de hoogte mogen worden gesteld. In dit kamp werden ruim 54.000 gevangenen vastgehouden, onder wie ongeveer 600 Nederlanders.

Vanwege de naderende bevrijding door de geallieerden werd Sillem in 1944 op transport gesteld naar Dachau. Na de bevrijding van dat kamp duurde het nog een maand voordat Nederland de politieke gevangenen repatrieerde.

Positief ingesteld mens
In zijn latere leven zette Sillem zich in voor de bestrijding van honger en richtte hij in Frankrijk een voedselbank op. Sinds 2009 was hij voorzitter van de belangenbehartiger van oud-gevangenen van Natzweiler-Struthof en hun families. Ook ging hij jaarlijks met jongeren op een herdenkingsreis naar het kamp.

In een memorandum van de Natzweiler Struthof Vriendenkring wordt Sillem een blijmoedig en positief ingesteld mens genoemd. Zelf omschreef hij zijn levensvisie als volgt: “Het is net of je telkens weer voor een of andere overgang of proefwerk staat waar je je doorheen moet worstelen. En als je het gedaan hebt, heb je vakantie en dan begint het weer opnieuw.”

Nieuws Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.

Nieuws Bond-schurk Michael Lonsdale overleden.

De Frans-Britse acteur Michael Lonsdale is op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent maandag bekendgemaakt. Lonsdale werd geboren in Parijs als zoon van een Franse moeder en Britse vader en werd tweetalig opgevoed. Hij speelde vanaf 1956 in meer dan 180 films en was daarnaast ook actief in het theater. De meeste mensen kennen Lonsdale […]

Voorbereiden op later Wachtlijsten voor organen nog onacceptabel lang

‘Het wel of niet donor zijn zou een normaal onderwerp van gesprek moeten zijn’

Coaching Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Coaching Wat als werken niet (goed) lukt tijdens de rouw?

Hij was in een soort van paniek. Het lukte hem niet om in zijn werk op zijn oude niveau te functioneren nu hij ook alleen voor de opvoeding van zijn twee jonge dochters (6 en 8 jaar oud) stond. Zijn werkgever begon de druk op te voeren. En dan sta je er alleen voor Zijn […]

Boos
Coaching Boosheid, één van de vele emoties in het rouwproces

Ze is boos, zó verschrikkelijk boos. Het leven heeft haar een streek geleverd. Ze zouden met pensioen, de camper stond al voor de deur om hen ontspanning en naar mooie oorden te brengen en toen ging haar man dood.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]