Terug
Voorbereiden op later

Net voor het jawoord overlijdt Rinze Jan, de grote liefde van Cynthia. Ze hadden hun zaken nog niet goed geregeld. Dat zorgt voor drama’s. ‘Laat dit een waarschuwing zijn’

Cynthia en Rinze Jan waren elkaars grote liefde en stonden op het punt te gaan trouwen. Vorig jaar zomer sloeg het noodlot toe.

Rinze Jan overleed plotseling op 48-jarige leeftijd. Omdat cruciale documenten nooit getekend zijn, heeft Cynthia nergens recht op. Zelfs het huis waarin ze samen met haar verloofde woonde, is niet van haar. „Laat dit verhaal een waarschuwing zijn.”

Cynthia (45) uit Steenwijk en Rinze Jan uit Heerenveen kenden elkaar al jaren. Ze hadden lang een knipperlichtrelatie en allerlei omstandigheden stonden de liefde vaak in de weg. Cynthia beleefde een nare scheiding met veel financiële ellende. Net voor corona uitbrak, kwamen ze toch weer bij elkaar. Ze bleken voor elkaar gemaakt. Hij had ondertussen twee dochters, zij twee dochters en een zoontje.

Rinze Jan die al 25 jaar bij de technische dienst van een GGZ-instelling in Friesland werkte, kocht een mooi, groot huis in de wijk Oostermeenthe in Steenwijk waar het hele samengestelde gezin eindelijk zonder zorgen zou kunnen wonen. De stoere Fries met twee rechterhanden, verbouwde alles zelf en in 2021 trokken de geliefden en hun vijf kinderen erin. De woning stond alleen op zijn naam, maar een huwelijk en wat signaturen bij de notaris zouden dit allemaal binnen afzienbare tijd oplossen.

Noodlot

Het jawoord zat eraan te komen, maar door corona was het allemaal vertraagd. „Ik had hem in de zomer van 2020 gevraagd. Hij zei ‘ja’. We hadden een dag in mei 2022 in gedachten. We stelden het toch uit. Corona had veel vertraagd. Alle documenten moesten geregeld worden, dat kostte meer tijd. Ook het testament moest wijzigen. Dat zouden we vorig jaar herfst ondertekenen. We maakten ons echter niet druk. Wat kon ons nou gebeuren? We waren gelukkig met ons samengestelde gezin. We waren immers nog relatief jong én bezig om het allemaal te regelen.”

Het is juli 2023. Rinze Jan, Cynthia en Cynthia’s jongste zoon genieten op camping De Noordster in Dwingeloo van een heerlijke vakantie. Zijn dochters van 18 en 19 blijven thuis in Steenwijk. Op maandagochtend 31 juli, er is dan al een mooie vakantieweek achter de rug, ritst Rinze Jan de tent open om naar het toilet te gaan. Daarna hoopt hij weer tegen zijn geliefde aan te kruipen. Dat loopt anders. Rinze Jan komt niet terug. Als de jongste zoon Sylvan van Cynthia kijkt waar hij blijft, treft hij zijn stiefvader dood aan op het toilet. Een hartinfarct was hem fataal geworden. „Ze hebben nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar het mocht niet meer baten”, zegt Cynthia. Ze houdt het niet meer droog. Dikke tranen rollen over haar wangen. „We hadden elkaar eindelijk gevonden na een moeilijke tijd en dan gebeurt ons dit. Afscheid nemen is heel zwaar, vooral als het verhaal niet af is.”

Het verdriet is peilloos, maar daar blijft het niet bij voor het ontredderde gezin. Rinze Jan en Cynthia bereidden een huwelijk voor, het samengestelde gezin woonde in één groot huis, hun documenten lagen bij de notaris, maar ze waren niet getekend en dus niet geldig. Daardoor gaat zijn nabestaandenpensioen dat hij in 25 jaar had opgebouwd, niet naar verloofde Cynthia en ook een levensverzekering keert niet uit. „Geen handtekeningen en geen huwelijk betekenen geen juridische geldigheid.”

Wat als…

Het huis in de Oostermeenthe wordt eigendom van Rinze Jans erfgenamen: zijn twee volwassen dochters van 18 en 19 jaar. Dat lijkt geen probleem, want het samengestelde gezin woont, zonder Rinze Jan, nog altijd samen in dat huis, maar de hypotheek moet wél betaald worden. Cynthia heeft een baan, maar ze verdient geen topsalaris, haar stiefdochters studeren en werken. Ook dat is geen vetpot. „Met z’n drieën kunnen we de lasten net betalen”, zegt Cynthia. „Met het nabestaandenpensioen van Rinze Jan, kan ik het huis kopen. Waren we getrouwd geweest of hadden we de zaken op tijd geregeld, dan was het allemaal in kannen en kruiken geweest. Maar ja wat als… Nu is het te laat.”

Cynthia, haar drie kinderen, twee bonuskinderen en de huisdieren, twee honden en een kat, willen dolgraag samen in hun huis blijven wonen, maar het is maar de vraag of dit lukt. „Dit is ons paleisje dat Rinze Jan voor ons heeft verbouwd. Ik weet zeker dat hij ook gewild zou hebben dat wij bij elkaar zouden blijven.” Ze kijkt even naar een foto van haar Rinze Jan. Hij staat er mooi op, met een gulle lach en een kale, glanzende kop.

Ondertussen zijn vrienden en bekenden bezig hulp te bieden. Een vriend probeert zo goed en zo kwaad als het gaat alle documenten op een rijtje te zetten en te proberen het nabestaandenpensioen richting de Steenwijkse te krijgen. Cynthia is veteraan. Ze diende bijna vijf jaar bij de Koninklijke Landmacht en was ook uitgezonden naar Bosnië. De Stichting Dutch Military Veterans is een crowdfundingsactie begonnen om geld in te zamelen voor de Steenwijkse die haar land diende en nu zo in de problemen zit. Het doel is 100.000 euro, zodat Cynthia in elk geval een begin heeft om het huis van haar stiefdochters te kunnen kopen. Bijna 11.000 euro is nu binnen.

Baco

Cynthia probeert ondertussen zo goed en zo kwaad als het gaat het hoofd boven water te houden. Door alle stress en verdriet is ze kilo’s afgevallen. Af en toe komt Friese stabij Baco haar even een onstuimige knuffel geven. De viervoeter was vorig voorjaar een cadeau van hem voor haar. „Het is lastig om goed te kunnen rouwen als je ook nog deze financiële en administratieve problemen erbij hebt. Ik probeer nu mensen te waarschuwen. Zorg ervoor dat je je zaakjes goed geregeld hebt. Vrienden van ons die samenwoonden en ook verder weinig hadden geregeld, hebben dit nu wél gedaan. Je kunt veel leed voorkomen. Voor mij kwam het allemaal te laat, maar ik blijf hoop houden dat het goedkomt. Ooit word ik weer gelukkig en zijn er geen problemen meer. Rinze Jan blijft altijd in mijn en in ons hart. Hij was een geweldige man. Mijn blije ei, zo noemde ik hem altijd.”

Bron: Meppeler Courant. Geplaatst. 19-1-2024 Foto: Eelco Kuiken

Wilt u meer verhalen lezen? Schrijf u in voor de Mensenlinq nieuwsbrief : klik hier