Terug
In memoriam

Mien Goossens-Hoevenaars: ’Zij zorgde als een moeder voor het personeel’

Een van de grondleggers van het Brabantse meubelconcern Goossens wonen & slapen, Mien Goossens-Hoevenaars overleed op 89-jarige leeftijd.

’Warmte en liefde geven aan iedereen was haar kracht. De unieke spil van onze familie’, is te lezen in de rouwadvertentie ondertekend door haar zes kinderen, 25 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen.

„Haar warmte en liefde leven voort in het familiebedrijf als kernwaarden”, zegt kleinzoon Bart Goossens (35). „Met het overlijden van mijn oma sluit een hoofdstuk in de geschiedenis van het familiebedrijf, het hoofdstuk van onze grondleggers. Samen met mijn opa, die in 2011 overleed, stond zij aan de basis van ons bedrijf nu bijna zeventig jaar geleden.”

Mientje Hoevenaars wordt geboren als vijfde dochter in een groot boerengezin met tien kinderen. In 1953 ontmoet Mientje haar Bert (zoon van een fabrieksarbeider), die met de fiets huis aan huis textiel verkoopt. Binnen een jaar trouwen ze en starten met hun bedrijf aan huis, aan de Kerkstraat in het Brabantse dorpje Erp. „In het begin maakten ze zelf matrassen van kapok (schapenwol) en kurk en daar sloegen ze met de stok op.”

 

Eigen foto

„Samen hebben ze het bedrijf vanaf de grond opgebouwd”, vertelt zoon René Goossens. Het echtpaar krijgt zes kinderen die allen in de zaak opgroeien. Hun liefde, die bijna vijftig jaar duurt, staat geheel in het teken van het bedrijf. René: „Er was geen scheiding tussen werk en privé, personeel schoof vaak aan tijdens het eten.”

Twee-eenheid

Het echtpaar Goossens vult elkaar erg goed aan. Zoon René: „Ze waren een echte twee-eenheid. Mijn vader had een enorme drive, was soms ook te scherp. Mijn moeder corrigeerde dat met haar engelengeduld en liefde voor de medewerkers.”

Kleinzoon Bart vult aan: „Alles wat mijn opa niet had, had mijn oma. Mijn opa had vroeger een strenge moeder en hij kon heel zakelijk zijn. Mijn oma vulde de empathische kant aan. Ze was altijd attent en belangstellend naar het personeel, was goed op de hoogte van hun lief en leed. Zij zorgde als een moeder voor het personeel.”

Hij kent vele verhalen over zijn liefdevolle oma: „De winkel in Peer, België, was zeven dagen per week open. Op zondag zorgde oma Mientje ervoor dat er vlaai klaarstond en eten gekookt was voor al het verkooppersoneel. Zelfs toen we al meer dan dertig man personeel hadden, bleef zij koken.”

Imperium

Het kleine winkeltje aan huis krijgt uitbreiding op uitbreiding. Zo groeit het uit tot een imperium, met inmiddels 23 vestigingen in heel Nederland en België en vijfhonderd medewerkers. Het succes is een combinatie van het harde werken van zijn grootouders en de zorgzaamheid voor hun personeel, meent Bart.

Bart is ervan overtuigd dat het bedrijf nooit zou zijn geworden wat het nu is zonder zijn oma. „Vroeger trad een man meer op de voorgrond, maar zij deden het echt samen. Mijn opa en oma vulden elkaar niet alleen aan, maar waren ook heel liefdevol samen. Ze waren tot op het laatst erg verliefd op elkaar. Hun verbondenheid zorgde voor verbondenheid in het bedrijf.”

„Zoveel mensen die hier hun hele leven gewerkt hebben; en nog werken hier medewerkers die mijn oma goed gekend hebben, die door haar zijn aangenomen”, vertelt de trotse kleinzoon. Hij staat als derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. „Mijn oma was tot op het laatst betrokken bij het wel en wee van het bedrijf, ik appte haar dagelijks foto’s.”

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 5-1-2023. Foto: eigen foto