Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Met laatste vaart per praam zamelt uitvaartverzorger Bijlsma geld in voor KiKa

Van onze partners: Aan boord van zijn eigen praam overhandigde Thomas Bijlsma van Uitvaartzorg Bijlsma vrijdag een cheque ter waarde van €3000,- aan een vertegenwoordigster van KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. Het bedrag dat op de cheque stond heeft Bijlsma verzameld door zijn praam in te zetten als 'uitvaartpraam'. In kleine familiekring kunnen nabestaanden hun overleden naaste per praam naar hun laatste rustplaats brengen. ,,Het betekent heel veel voor nabestaanden als zij hun geliefde of familielid die altijd zoveel met het water heeft gehad, over het water naar het crematorium of zo dicht mogelijk bij een begraafplaats kunnen brengen", aldus Bijlsma. Tevens worden er vanuit de praam asverstrooiingen verzorgd.

Uitvaartzorg Bijlsma

Bijlsma was sinds zijn zesentwintigste werkzaam als uitvaartverzorger in de regio Midden-Friesland. Inmiddels is hij 71 en verricht hij nog hand- en spandiensten binnen de uitvaartzorg en is zijn dochter Anna Bijlsma in zijn voetsporen getreden. Daarnaast is hij nog met name actief als schipper van de praam die al sinds zijn pake deze in 1905 liet bouwen in het bezit van de familie is geweest. ,,De praam heeft daarom ook de naam ‘Pake-pream’.” De praam ligt bij het museum in Warten, vanwaar ook boottochten namens het museum worden gemaakt.

Keuze voor KiKa

De praam werd bijna tien jaar geleden volledig gerestaureerd. ,,De praam was al enkele keren gezonken, maar omdat deze al heel lang familiebezit was wilde ik hem graag restaureren. Ik vond wel dat ik er een doel mee moest hebben, de praam moest wel echt gaan varen. Zo kwam ik erop om deze in te zetten voor uitvaarten en voor het museum in Warten. Maar we gaan er ook wel eens mee op vakantie”, vertelt Bijlsma. Bij iedere uitvaart wordt om een vaste bijdrage gevraagd. Deze komt volledig ten goede aan het goede doel KiKa. ,,In bijna ieder dorp waar ik actief was als uitvaartverzorger heb ik families mogen begeleiden die hun kind hebben verloren aan de gevolgen van kanker. Dat heeft me altijd heel diep geraakt. Van veel van hen weet ik zelfs de sterfdatum nog, waar ik was toen ik het telefoontje kreeg en wat voor weer het was tijdens de zware gang naar de laatste rustplaats. De keuze om voor KiKa geld in te zamelen was dan ook snel gemaakt.”

Passend afscheid

Als schipper krijgt Bijlsma veel goede reacties van nabestaanden op het verzorgen van de laatste boottocht van hun geliefde of familielid. ,,De keuze om iemand met de praam te vervoeren is een hele bewuste en passende keuze, die echt bij de overledene past. Dat is bijvoorbeeld iemand die altijd langs het water heeft gewoond, in de scheepvaart heeft gewerkt, op een woonark opgroeide of bijvoorbeeld alle vakanties met de boot eropuit ging. Als het mogelijk is dan varen we langs het huis waar iemand gewoond heeft of varen we door het dorp. Zo’n vaartocht duurt vaak langer dan een tocht in de auto. Vanuit Warten is het bijvoorbeeld zo’n twee uur varen naar Marsum. Dat maakt het afscheid voor de nabestaanden vaak heel speciaal. In een auto kan maar één familielid meerijden, in de praam past vaak het hele gezin. De tijd die de boottocht duurt wordt vaak gebruikt om herinneringen op te halen en echt gezamenlijk afscheid te nemen”, vertelt Bijlsma. ,,Het gebeurt bijvoorbeeld wel dat men ontbijt meeneemt aan boord of dat men gezamenlijk gaat lunchen. Daar is ruimte en tijd voor.”

Kijk voor meer informatie over de uitvaartpraam op uitvaartzorgbijlsma.nl/uitvaartpraam

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oudste inwoner van Overijssel op 110-jarige leeftijd overleden

ENSCHEDE – Mevrouw Til Ebberink-Vonk, de oudste inwoner van Overijssel, is afgelopen zondag op 110-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Enschede. Mevrouw Ebberink-Vonk was tevens de op-één-na oudste inwoonster van Nederland.

Uitvaart ‘Door uitvaartfoto’s voelen mensen zich meer verbonden’

Herinneringen vervagen door de tijd. Foto’s houden deze scherp. Dat is volgens Gerda Wesselius uit Stiens één van de waarden van uitvaartfotografie. ,,Uitvaartfoto’s krijgen later voor nabestaanden ook meer betekenis. Je ziet ze en dan denk je: dit hebben we samen doorleefd, we zijn hierdoor met elkaar verbonden.”

Nieuws Aantal genodigden bij crematie of begrafenis opnieuw omlaag

Woensdag 20 januari 2021, 14.10 uur | Premier Rutte heeft zojuist tijdens een ingelaste live persconferentie aangekondigd, dat er nog maar 50 in plaats van 100 mensen aanwezig mogen zijn bij een begrafenis of crematie. De maatregel wordt getroffen om het aantal contactmomenten nog meer te beperken. De maatregel gaat gelden vanaf maandag 25 januari.

Uitvaart Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Uitvaart Veelgestelde vragen over het coronavirus en uitvaarten

Bij een uitvaart mogen maximaal 30 personen bij elkaar zijn als ze zich houden aan de maatregelen tegen het coronavirus. Misschien wordt het maximum aantal aanwezigen op 1 juli verhoogd naar 100.

Rouw 8 podcasts over rouw en verlies om nu te luisteren

Heb je geen zin om boeken te lezen of films te kijken, of ben je simpelweg een groot fan van podcasts? Ook over onderwerpen als rouw en overlijden zijn mooie podcasts gemaakt, die een steuntje in de rug kunnen bieden of gewoon prettig zijn om naar te luisteren in een moeilijke tijd. Wij hebben acht van de mooiste podcasts voor je op een rijtje gezet.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.

Nieuws Vijf jaar crematorium De Lariks in Hardenberg: Respectvol afscheid nemen in een groene omgeving.

Op 10 maart 2021 viert Crematorium De Lariks haar vijfjarig bestaan. Alle reden om deze bijzondere onderneming te bezoeken en samen met mede-eigenaar en initiatiefneemster Birgit Rusken terug te kijken op een half decennium afscheid nemen in deze regio. ‘Eigenlijk is het idee van een crematorium voor de regio Twenterand, Vechtdal en Drenthe ontstaan op […]