Terug
Uitvaart

Met laatste vaart per praam zamelt uitvaartverzorger Bijlsma geld in voor KiKa

Van onze partners: Aan boord van zijn eigen praam overhandigde Thomas Bijlsma van Uitvaartzorg Bijlsma vrijdag een cheque ter waarde van €3000,- aan een vertegenwoordigster van KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. Het bedrag dat op de cheque stond heeft Bijlsma verzameld door zijn praam in te zetten als ‘uitvaartpraam’. In kleine familiekring kunnen nabestaanden hun overleden naaste per praam naar hun laatste rustplaats brengen. ,,Het betekent heel veel voor nabestaanden als zij hun geliefde of familielid die altijd zoveel met het water heeft gehad, over het water naar het crematorium of zo dicht mogelijk bij een begraafplaats kunnen brengen”, aldus Bijlsma. Tevens worden er vanuit de praam asverstrooiingen verzorgd.

Uitvaartzorg Bijlsma

Bijlsma was sinds zijn zesentwintigste werkzaam als uitvaartverzorger in de regio Midden-Friesland. Inmiddels is hij 71 en verricht hij nog hand- en spandiensten binnen de uitvaartzorg en is zijn dochter Anna Bijlsma in zijn voetsporen getreden. Daarnaast is hij nog met name actief als schipper van de praam die al sinds zijn pake deze in 1905 liet bouwen in het bezit van de familie is geweest. ,,De praam heeft daarom ook de naam ‘Pake-pream’.” De praam ligt bij het museum in Warten, vanwaar ook boottochten namens het museum worden gemaakt.

Keuze voor KiKa

De praam werd bijna tien jaar geleden volledig gerestaureerd. ,,De praam was al enkele keren gezonken, maar omdat deze al heel lang familiebezit was wilde ik hem graag restaureren. Ik vond wel dat ik er een doel mee moest hebben, de praam moest wel echt gaan varen. Zo kwam ik erop om deze in te zetten voor uitvaarten en voor het museum in Warten. Maar we gaan er ook wel eens mee op vakantie”, vertelt Bijlsma. Bij iedere uitvaart wordt om een vaste bijdrage gevraagd. Deze komt volledig ten goede aan het goede doel KiKa. ,,In bijna ieder dorp waar ik actief was als uitvaartverzorger heb ik families mogen begeleiden die hun kind hebben verloren aan de gevolgen van kanker. Dat heeft me altijd heel diep geraakt. Van veel van hen weet ik zelfs de sterfdatum nog, waar ik was toen ik het telefoontje kreeg en wat voor weer het was tijdens de zware gang naar de laatste rustplaats. De keuze om voor KiKa geld in te zamelen was dan ook snel gemaakt.”

Passend afscheid

Als schipper krijgt Bijlsma veel goede reacties van nabestaanden op het verzorgen van de laatste boottocht van hun geliefde of familielid. ,,De keuze om iemand met de praam te vervoeren is een hele bewuste en passende keuze, die echt bij de overledene past. Dat is bijvoorbeeld iemand die altijd langs het water heeft gewoond, in de scheepvaart heeft gewerkt, op een woonark opgroeide of bijvoorbeeld alle vakanties met de boot eropuit ging. Als het mogelijk is dan varen we langs het huis waar iemand gewoond heeft of varen we door het dorp. Zo’n vaartocht duurt vaak langer dan een tocht in de auto. Vanuit Warten is het bijvoorbeeld zo’n twee uur varen naar Marsum. Dat maakt het afscheid voor de nabestaanden vaak heel speciaal. In een auto kan maar één familielid meerijden, in de praam past vaak het hele gezin. De tijd die de boottocht duurt wordt vaak gebruikt om herinneringen op te halen en echt gezamenlijk afscheid te nemen”, vertelt Bijlsma. ,,Het gebeurt bijvoorbeeld wel dat men ontbijt meeneemt aan boord of dat men gezamenlijk gaat lunchen. Daar is ruimte en tijd voor.”

Kijk voor meer informatie over de uitvaartpraam op uitvaartzorgbijlsma.nl/uitvaartpraam