Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag Hieke de Hullu (1933-2019) uit Oosterhesselen.
Koningin Beatrix kwam incognito, vele duizenden mensen brachten jaarlijks een bezoek en de Culturele Prijs van Drenthe ging er ook al eens naar toe. Dehullu Beelden in Gees kan met recht een begrip worden genoemd.
Minder bekend is het feit dat oprichters Arjaan en Hieke de Hullu het terrein met woning slechts kochten om er hun weekeinden en vakanties door te brengen. Een beeldentuin was niet in beeld.
De twee woonden destijds in Gelderland en bestierden het bedrijf Dehullu Tentoonstellingsbouw. Al snel raakten ze zo verknocht aan hun Drentse stek dat ze daar definitief wilden blijven. Ze verkochten hun bedrijf om vervroegd van hun pensioen te genieten. Het was 1985.
Een paar jaar later kreeg Arjaan een idee wat ze met de lap grond konden doen, die bij het huis hoorde. ,,Ik was met een vriend naar Engeland op vakantie geweest. We sliepen daar in een prachtig Engels landhuis met een groot meer en dito tuin. Toen ik terug kwam, zei ik tegen Hieke: Ik denk dat wij ook maar een tuin moeten maken.’’
Zij vond het een prachtig idee en dus werden de kerstbomen gerooid om plaats te maken voor de eerste hectare beeldentuin, van wat er later zes zouden worden. Nog voordat de eerste beelden er stonden, sprong de tuin in het oog bij de stichting Tuinkunst Drenthe. Die vroeg het stel of zij het terrein wilden openstellen voor publiek. Arjaan: ,,Allebei zeiden wij: ‘Daar voelen wij helemaal niks voor.’’’
Maar de stichtingsvoorzitter hield vol. Wat als je het nou gewoon een jaartje probeert?
Ze gingen overstag. Ze hielden immers van kunst en konden via bevriende kunstenaars een eerste beeldententoonstelling inrichten. In 1991 ging de tuin open. En het beviel de echtelieden, meer dan verwacht.
Verder lezen: https://www.dvhn.nl/drenthe/In-memoriam-Met-het-overlijden-van-Hieke-de-Hullu-komt-een-einde-aan-de-twee-eenheid-24547216.html
Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:
We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.
Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.
Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.
Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.”
Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: de uitvaart van een vriend. ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom […]
Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]
‘Piep’, het herkenbare geluidje van een binnenkomend berichtje op mijn telefoon. ‘Hij is klaar! Ik app je wel even een foto’. Mijn telefoon piepte nogmaals om aan te geven dat er een tweede berichtje was binnengekomen.
Jaarlijks verliezen 6400 minderjarige kinderen een ouder. Een veelvoud hiervan maakt een andersoortig verlies mee, zoals het overlijden van een broer, zus, vriend(in) of grootouder.
De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon is overleden. Ze is bezweken aan de verwondingen die ze opliep bij de zware explosie in Beiroet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Hedwig Waltmans-Molier was 55 jaar. Waltmans-Molier werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op de personeelsafdeling. Ze zat afwisselend in Den Haag […]
Mam, mogen we weer naar school? Naar school, huh? Dat hoeft echt niet hoor!