Terug
Rouw

Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.” 

Tijdens haar studie op de Design Academie is haar bedrijf ‘What’s in a tear’ ontstaan. Merle: ,,Tranen waren altijd een heel belangrijk onderdeel in mijn leven en best aanwezig. Boosheid bijvoorbeeld uitte zich snel in tranen bij mij. Nadat een project op de academie niet goed ging, was ik zo bang om in tranen uit te barsten en probeerde ik dat tegen te houden. Uiteindelijk ben ik gezakt voor die opdracht en deed ik mijn presentatie huilend. Maar mensen reageerden daar zo lief op, dat ik besefte hoe fijn het kan zijn om je emoties te laten zien.’’ 

Traanstenen 

,,Daarna is What’s in a tear begonnen’’, vertelt Merle. ,,Ik kreeg de opdracht een project te doen over water en wilde iets persoonlijks maken. Toen ben ik een onderzoek gestart naar tranen, om te ontdekken wat tranen precies voor mij betekenen. Ik deed materiaal onderzoek, onderzocht tranen in een laboratorium en ontdekte zo na een half jaar de formule voor het maken van traanstenen. Dit was een enorme zoektocht, omdat het steeds niet wilde lukken. Twee weken voor het afstuderen lukte het ineens wel.’’  

Naast traanstenen, ontwierp Merle er ook ringen bij om de stenen in te plaatsen 

Van traanstenen naar traansieraden 

Die traanstenen presenteerde ze tijdens haar afstudeershow en mensen waren gelijk razend enthousiast. ,,Iedereen reageerde heel mooi op mijn project en vroeg of ik ook zoiets voor hen wilde maken. Dat leek me heel bijzonder, dus ben ik er ringen bij gaan ontwerpen om de parelachtige traanstenen in te zetten. Voor de vorm van de ring liet ik mij inspireren door de manier waarop tranen over een gezicht vloeien. De symboliek van een ring vind ik heel mooi. De oneindigheid, dat je het aan je handen draagt en dat het altijd zichtbaar is passen goed bij de symboliek van een traan.’’  

,,Als mensen een traansteen willen laten maken, krijgen ze van mij een klein glazen flesje mee met daarin twee porseleinen bolletjes, waarin ze hun tranen moeten opvangen. Die bolletjes zuigen het traanvocht op en zorgen ervoor dat de mineralen uit de traan in het oppervlakte blijven zitten. Daarna kan ik aan de slag met het proces, maar dat is natuurlijk een vakgeheim.’’  

In het buisje vangen mensen hun tranen op voor de traansteen

Uitdragen van emoties 

Het mooiste aan haar vak vindt ze het intieme menselijke contact dat ze maakt door het horen van de persoonlijke verhalen. Merle: ,,De verhalen achter aanvragen zijn altijd anders. Ik vind het vooral bijzonder dat zo’n persoonlijk project iets kan betekenen voor anderen en voor hun verhouding met tranen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de afsluiting van een moeilijke rouwperiode en verder willen gaan met het leven.’’  

,,Ik kan zien dat het mensen helpt, doordat een traansieraad ze een bepaalde troost geeft. De verhalen hebben veel impact op mij en leren mij ontzettend veel over emotie en hoe mensen daar mee omgaan in rouw. Met het vertellen van het verhaal zijn mensen die emoties al aan het uitdragen en het traansieraad is hier een mooi symbool van. Het dragen van een traansieraad betekent het dragen van je verdriet. Een traansieraad is daarmee een soort symbool en een uitnodiging om er met elkaar over te praten. Het is een talisman dat mensen helpt de weg te vinden door periodes van verlies en rouw.’’  

Met ‘What’s in a tear’ wil designer Merle Bergers laten zien dat tranen ook heel mooi kunnen zijn 

Door: Nienke van der Wal  

Wil je meer verhalen lezen over rouw of ben je opzoek naar inspiratie voor een uitvaart? Op onze rouw– en uitvaartpagina lees je alles over deze thema’s. 

Geplaatst: 21-6-2021