Door: Team Mensenlinq in Rouw

Meldpunt moet eind maken aan late lijkschouwing in verpleeghuizen

Er moet een eind komen aan de late lijkschouwing in verpleeghuizen, waardoor mensen die ‘s avonds overlijden pas de volgende ochtend worden gezien door een arts. Dat vindt de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Daarom is er een speciaal meldpunt in het leven geroepen. ,,Dat kan veel leed bij nabestaanden besparen.”

De voorzitter van het landelijke keurmerk, Eindhovenaar Jos Buitelaar, hoopt met de meldingen voor elkaar te krijgen dat er een eind komt aan de uitzonderingspositie voor artsen in verpleeghuizen. In de wet staat nu dat een overlijden ‘ten spoedigste’ moet worden vastgesteld. Daarbij wordt algemeen aangenomen dat binnen drie uur na een overlijden een lijkschouwing plaatsvindt. Buitelaar: ,,Die termijn van drie uur wordt niet genoemd in de wet maar is wel belangrijk, omdat na een overlijden het afweersysteem stopt waardoor bacteriën vrij spel krijgen, en het gevolgen heeft voor het lichaam.” Het gevolg is dat een overledene dan niet altijd meer voldoende toonbaar is om opgebaard te worden.

Voor verpleeghuizen is een aantal jaar geleden een handreiking voor artsen gekomen waarin staat dat bij een verwacht overlijden vanaf 12 uur ‘s avonds de arts pas de volgende dag om 8 uur hoeft te schouwen. ,,Dat mag pas als de familie daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven”, zegt Buitelaar. Maar volgens hem wordt vaak niet besproken met de familie wat de gevolgen zijn van de late lijkschouwing. ,,Je moet wel weten waar je toestemming voor geeft natuurlijk. Nabestaanden hebben vaak geen idee.” Volgens hem komt de arts in veel gevallen ook al niet meer als iemand eerder op de avond overlijdt.

Niet gekoeld

Bijna alle uitvaartondernemers maken dit wel een paar keer per jaar mee, zegt hij. Het probleem is dat het lichaam niet gekoeld mag worden voordat de lijkschouwing heeft plaatsgevonden, en dat heeft soms desastreuze gevolgen. Buitelaar, die zelf een uitvaartonderneming in Eindhoven heeft, kan erover meepraten hoeveel leed dit kan berokkenen bij de nabestaanden. Vorig jaar kon zijn collega een overleden vrouw van 90 niet meer opbaren; het was een warme zomeravond en de schouwarts was pas de volgende ochtend gekomen. Daardoor kon niet op tijd worden begonnen het lichaam te conserveren. De familie had er weliswaar mee ingestemd dat de schouwarts de volgende morgen zou komen, maar was eigenlijk gewoon overrompeld door de vraag, zei  de dochter later in deze krant. Ze zei te hopen dat de wet zou veranderen, om anderen soortgelijk leed te besparen.

Nergens op de website vermeld

Het stoort Buitelaar dat op de website van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, staat dat een lichaam wel alvast gekoeld mag worden voordat de schouw gedaan wordt. ,,Dat is absoluut niet waar, dat mag echt niet volgens de wet”, zegt Buitelaar. ,,Er is geen enkele uitvaartondernemer die dat dan ook zal doen.” Ook ergert hij zich dat Verenso nergens op de website vermeldt dat toestemming aan de nabestaanden moet worden gevraagd als een lijkschouw pas de volgende dag plaatsvindt.

Inmiddels is een nieuwe Wet op de lijkbezorging in de maak. Bij de gesprekken hierover was Buitelaar ook betrokken en hij weet al dat ook in de nieuwe wet geen tijdslimiet van drie uur genoemd gaat worden. Dat is op zich geen probleem, vindt hij, als die uitzonderingsregel voor verpleeghuisartsen maar wèl verdwijnt.

Het meldpunt Schouwartstelaat.nl is bedoeld voor zowel zorgprofessionals als uitvaartondernemers en nabestaanden. Hij wil de verzamelde meldingen straks gaan aanbieden aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Bron: Eindhovens Dagblad. Geplaatst 20-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Resomeren. Een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren

Iedereen weet dat hij vroeg of laat zal overlijden. Het is niet verkeerd om eens na te denken over je dood en om erover te praten met je familie. Wil je na je dood je lichaam laten cremeren, begraven of afstaan aan de wetenschap? Voor wie twijfelt: over een paar jaar zou je zomaar eens een extra optie kunnen krijgen. En die is nog duurzaam ook.

In memoriam Luc Drenthe, de speurneus van Stadskanaal, is niet meer

Luc Drenthe, de oudste journalist van Oost-Groningen, is na een kort ziekbed overleden. Hij werd 90 jaar en was tot op het laatst op zoek naar nieuws.

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]

Nieuws In Koarnjum gevonden vrouw vermoedelijk door misdrijf omgekomen

De 55-jarige vrouw die zondagochtend dood werd gevonden in het water aan De Wier in Koarnjum, is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Nieuws Oud-topscheidsrechter Egbert Mulder uit Sappemeer overleden, corona wordt voormalig leidsman fataal.

Op 80-jarige leeftijd is voormalige toparbiter Egbert Mulder overleden. De Sappemeerster behoorde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tot het puikje van de zalm van het nationale scheidsrechterskorps. Mulder was niet alleen in Nederland een gewaardeerd leidsman, ook op de internationale voetbalvelden timmerde de Groninger stevig aan de weg. Hij floot […]

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Nieuws Pianist Louis van Dijk overleden.

Hij overleed in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij woonde. Hij leed aan alzheimer, maar overleed aan kanker, aldus zijn familie.