Door: Team Mensenlinq in Rouw

Meldpunt moet eind maken aan late lijkschouwing in verpleeghuizen

Er moet een eind komen aan de late lijkschouwing in verpleeghuizen, waardoor mensen die ‘s avonds overlijden pas de volgende ochtend worden gezien door een arts. Dat vindt de Stichting Keurmerk Persoonlijke Uitvaart. Daarom is er een speciaal meldpunt in het leven geroepen. ,,Dat kan veel leed bij nabestaanden besparen.”

De voorzitter van het landelijke keurmerk, Eindhovenaar Jos Buitelaar, hoopt met de meldingen voor elkaar te krijgen dat er een eind komt aan de uitzonderingspositie voor artsen in verpleeghuizen. In de wet staat nu dat een overlijden ‘ten spoedigste’ moet worden vastgesteld. Daarbij wordt algemeen aangenomen dat binnen drie uur na een overlijden een lijkschouwing plaatsvindt. Buitelaar: ,,Die termijn van drie uur wordt niet genoemd in de wet maar is wel belangrijk, omdat na een overlijden het afweersysteem stopt waardoor bacteriën vrij spel krijgen, en het gevolgen heeft voor het lichaam.” Het gevolg is dat een overledene dan niet altijd meer voldoende toonbaar is om opgebaard te worden.

Voor verpleeghuizen is een aantal jaar geleden een handreiking voor artsen gekomen waarin staat dat bij een verwacht overlijden vanaf 12 uur ‘s avonds de arts pas de volgende dag om 8 uur hoeft te schouwen. ,,Dat mag pas als de familie daar uitdrukkelijk toestemming voor heeft gegeven”, zegt Buitelaar. Maar volgens hem wordt vaak niet besproken met de familie wat de gevolgen zijn van de late lijkschouwing. ,,Je moet wel weten waar je toestemming voor geeft natuurlijk. Nabestaanden hebben vaak geen idee.” Volgens hem komt de arts in veel gevallen ook al niet meer als iemand eerder op de avond overlijdt.

Niet gekoeld

Bijna alle uitvaartondernemers maken dit wel een paar keer per jaar mee, zegt hij. Het probleem is dat het lichaam niet gekoeld mag worden voordat de lijkschouwing heeft plaatsgevonden, en dat heeft soms desastreuze gevolgen. Buitelaar, die zelf een uitvaartonderneming in Eindhoven heeft, kan erover meepraten hoeveel leed dit kan berokkenen bij de nabestaanden. Vorig jaar kon zijn collega een overleden vrouw van 90 niet meer opbaren; het was een warme zomeravond en de schouwarts was pas de volgende ochtend gekomen. Daardoor kon niet op tijd worden begonnen het lichaam te conserveren. De familie had er weliswaar mee ingestemd dat de schouwarts de volgende morgen zou komen, maar was eigenlijk gewoon overrompeld door de vraag, zei  de dochter later in deze krant. Ze zei te hopen dat de wet zou veranderen, om anderen soortgelijk leed te besparen.

Nergens op de website vermeld

Het stoort Buitelaar dat op de website van Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, staat dat een lichaam wel alvast gekoeld mag worden voordat de schouw gedaan wordt. ,,Dat is absoluut niet waar, dat mag echt niet volgens de wet”, zegt Buitelaar. ,,Er is geen enkele uitvaartondernemer die dat dan ook zal doen.” Ook ergert hij zich dat Verenso nergens op de website vermeldt dat toestemming aan de nabestaanden moet worden gevraagd als een lijkschouw pas de volgende dag plaatsvindt.

Inmiddels is een nieuwe Wet op de lijkbezorging in de maak. Bij de gesprekken hierover was Buitelaar ook betrokken en hij weet al dat ook in de nieuwe wet geen tijdslimiet van drie uur genoemd gaat worden. Dat is op zich geen probleem, vindt hij, als die uitzonderingsregel voor verpleeghuisartsen maar wèl verdwijnt.

Het meldpunt Schouwartstelaat.nl is bedoeld voor zowel zorgprofessionals als uitvaartondernemers en nabestaanden. Hij wil de verzamelde meldingen straks gaan aanbieden aan de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken.

Bron: Eindhovens Dagblad. Geplaatst 20-10-2021

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw LIEFDE IS VRIJ ZIJN…. TE VLIEGEN AL IS HET MAAR EEN PAAR SECONDEN

Gebroken zit ze voor me. Uit iedere porie ademt ze verdriet. Maar tussen de tranen die vrijwel onafgebroken over haar wangen rollen, zie ik het vuur in haar ogen. Een vuur dat de niet aflatende liefde voor haar zoon weerspiegelt. ‘Zijn dood is één grote vergissing’, zegt ze. ‘Ik heb begrip voor zijn daad; ik weet waar het vandaan komt…. Maar ik weet ook dat het voorkomen had kunnen worden. Ami had niet hoeven sterven…’

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.

Rouw Merle maakt sieraden van tranen: ‘Met het dragen van je tranen laat je zien dat moeilijke emoties ook heel mooi kunnen zijn’

Tranen. De relatie met tranen is voor iedereen anders. Zeker als je in rouw bent kunnen tranen veel betekenissen hebben. Tranen speelden een rol in het leven van Merle Bergers en als ze voor haar opleiding besluit om traanstenen te maken, wordt ze overladen met aanvragen. Merle: ,,Mensen die iemand hebben verloren willen hun tranen verzamelen als een herinnering aan die persoon.”  Tijdens haar studie op de Design […]

Nieuws Cambuur-clubman Keimpe Vellinga overleden

Keimpe Vellinga is overleden, zo heeft SC Cambuur bekendgemaakt. De oud-manager veiligheidszaken en voormalig teammanager geldt als een clubicoon van de Leeuwarders. Hij was al geruime tijd ziek en is 74 jaar geworden.

Nieuws Folkzanger John Prine overleden aan gevolgen coronavirus

De Amerikaanse folkzanger John Prine is overleden. De 73-jarige zanger verkeerde al enkele dagen in kritieke toestand nadat hij besmet raakte met het coronavirus.

Nieuws Sumoworstelaar overlijdt na besmetting met coronavirus

Een 28-jarige sumoworstelaar, bekend onder de naam Shobushi, is in Japan overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Dat heeft de overkoepelende organisatie van de sport, zeer populair in het Aziatische land, laten weten. Hij is het eerste dodelijke slachtoffer in de sumosport.

In memoriam Onverstoorbaar en zeker van zijn zaak volgde Peter R. de Vries (1956-2021) zijn pad.

Peter R. de Vries (64) was een van de bekendste misdaadverslaggevers van Nederland. Als Peter zich met je zaak ging bemoeien, dan wist je zeker dat die niet in de vergetelheid ging verdwijnen. Nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet liepen met hem weg. De ouders van Nicky Verstappen bijvoorbeeld weten […]

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’