Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’

Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging een uitvaart zal verzorgen.

Het aantal gemeentelijk uitvaarten steeg in 2020 met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek van journalisten van het Onderzoeksbureau van NPO Radio 1, die onlangs cijfers bij 26 gemeenten hebben opgevraagd voor het maken van een podcast over dit onderwerp.

Armoede en eenzaamheid

Dat het zover heeft kunnen komen heeft te maken met tal van factoren. Zo blijkt dat armoede en eenzaamheid altijd een grote rol spelen. Het afgelopen coronajaar 2020 is het aantal doden dat in een woning is gevonden en langer dan twee weken onopgemerkt in een huis lag met ruim 40 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Waardig afscheid

„Heel triest”, vindt Sandra Tom, uitvaartverzorger bij Monuta en ervaren met het organiseren van gemeentelijke uitvaarten. „Het is niet zo dat als iemand geen verzekering heeft er altijd sprake is van een gemeentelijke uitvaart. Er kan nog eigen geld op een rekening zijn, of familieleden of vrienden kunnen besluiten de uitvaart te financieren.”

Als er echt niemand te vinden is, komt de gemeente in beeld die opdracht aan de uitvaartorganisatie geeft om een zo waardig mogelijk afscheid te organiseren. „Als ik een telefoontje krijg ga ik eerst uitzoeken wie iemand nu eigenlijk was. Zo kunnen we het verhaal achter de persoon achterhalen”, zegt Sandra. „We kijken of er iemand is die iets kan vertellen over de overledene. Wat staat er in zijn of haar woning? Waar hield hij of zij van? Zijn er in de woning foto’s van dierbaren, is er muziek te vinden, staan er planten? We zoeken naar informatie om erachter te komen wat voor mens het was en hoe hij of zij heeft geleefd.”

Houvast

De ervaring leert haar dat er altijd wel iets te vinden is waardoor het mogelijk wordt om een afscheid persoonlijk te maken. „Ik heb een keer een gemeentelijke uitvaart gehad van een man waar in de woning helemaal niets te vinden was. Er stond alleen maar een orchidee die vol in bloei was. Dat was mijn enige houvast. Ik heb deze orchidee van de gemeente ontvangen en neergezet op de kist van de overleden man en er een gedicht over voorgedragen. Je hoopt dan dat hij deze plant met liefde heeft behandeld, dat hij er oprecht iets mee had.”

Gemeente Ooststellingwerf

Het verschilt per gemeenten hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor een uitvaart. Volgens onderzoek van de Vereniging van Uitvaarten wordt er gemiddeld 2267 euro uit gegeven aan een dergelijke begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan de gemiddelde uitvaart, die ongeveer 6500 euro kost.

Een op de zes gemeenten geeft aan bewust te kiezen voor de soberste manier van begraven. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen afscheidsceremonie plaatsvindt. De Friese gemeente Ooststellingwerf is hierop een uitzondering. Die verzorgt een gemeentelijke begrafenis tot in de puntjes met bloemen en rouwadvertenties en een afscheidsceremonie.

Rouwadvertentie

Elke gemeente heeft zijn of haar eigen beleid en maakt andere afspraken met uitvaartorganisaties over gemeentelijke uitvaarten, vertelt Sandra. „De ene gemeente kiest ervoor geen rouwadvertentie te plaatsen, de andere gemeente weer wel. Dat kan overigens wel een verschil maken. Zo heb ik de uitvaart geregeld van een man die met niemand meer contact had door zijn drugsverleden.”

,,Naar aanleiding van de advertentie kwam een oude vriend achter zijn overlijden. Die zorgde ervoor dat er allerlei oude vrienden werden opgetrommeld waardoor er toch dertig man op zijn uitvaart kwamen. We hadden vier toespraken en op het laatste moment kwam er een vriend binnen die muziek bij zich had als eerbetoon. Hij wist zeker dat zijn oude vriend deze muziek mooi had gevonden. Het maakte veel indruk en zo kreeg hij onverwachts toch een heel persoonlijk afscheid.”

Door: Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Henk Strating: meer dan alleen de steenfabrikant

In zijn woonplaats Winschoten is Henk Strating overleden. De steenfabrikant die ook verschillende boeken schreef en veel meer deed, werd 89 jaar oud.

Uitvaart Wegwijs in Uitvaartland

Wat kost een begrafenis of een crematie? Diverse uitvaartcalculators geven je een beeld. Eén uitkomst hebben ze gemeen. Het gaat om een flinke hap geld. Duur genoeg om bij je leven te bedenken hoe je daar geld voor opzij legt, zodat je nabestaanden zich over de kosten van je afscheid tenminste geen zorgen hoeven te […]

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Nieuws The Blacklist-acteur Clark Middleton (63) overleden

Acteur, regisseur en producer Clark Middleton, die bekend is van onder andere zijn rollen in Kill Bill Vol. 2 en The Blacklist, is zondag op 63-jarige leeftijd overleden. Zijn vrouw Elissa bevestigt het verdrietige nieuws aan Variety.

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Jenne Meinema
In memoriam Jenne Meinema (1931-2020): Pionier van de bebop, aanjager van de jazz in het Noorden

Overleden is een van de bekendste jazzmuzikanten van het Noorden: saxofonist Jenne Meinema. Als ‘pionier van de bebop’ was hij aanjager van de jazz in deze regio, zowel tijdens de vele duizenden concerten die hij gaf, als in bestuurlijke functies. ‘Beste altsaxofonist van het Noorden.’ Zo werd Jenne Meinema halverwege de jaren vijftig al aangekondigd. […]

Rouw 7 manieren om je overleden huisdier te herdenken

‘A dog is a men’s best friend’: een quote waar menig hondeneigenaar bij zal zweren. De band die we hebben met ons huisdier, van viervoeters tot aan gevleugelde vrienden, gaat vaak dieper dan iemand zonder huisdier zich kan voorstellen. Het verliezen van je huisdier – en vaak beste vriend – gaat dan ook gepaard met groot, innig verdriet. Om jouw huisdier nooit weer te vergeten: 7 manieren om hen te herdenken.