Door: Team Mensenlinq in Uitvaart

Meer gemeentelijke uitvaarten in Nederland

‘Er was alleen een orchidee te vinden in het huis van de overledene’

Steeds vaker komt het in Nederland voor dat mensen overlijden die niet of onvoldoende zijn verzekerd. Als er verder niemand is die de uitvaart financieel kan dragen komt de gemeente in beeld, die in het kader op de Wet van de Lijkbezorging een uitvaart zal verzorgen.

Het aantal gemeentelijk uitvaarten steeg in 2020 met 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit een onderzoek van journalisten van het Onderzoeksbureau van NPO Radio 1, die onlangs cijfers bij 26 gemeenten hebben opgevraagd voor het maken van een podcast over dit onderwerp.

Armoede en eenzaamheid

Dat het zover heeft kunnen komen heeft te maken met tal van factoren. Zo blijkt dat armoede en eenzaamheid altijd een grote rol spelen. Het afgelopen coronajaar 2020 is het aantal doden dat in een woning is gevonden en langer dan twee weken onopgemerkt in een huis lag met ruim 40 procent gestegen ten opzichte van 2019.

Waardig afscheid

„Heel triest”, vindt Sandra Tom, uitvaartverzorger bij Monuta en ervaren met het organiseren van gemeentelijke uitvaarten. „Het is niet zo dat als iemand geen verzekering heeft er altijd sprake is van een gemeentelijke uitvaart. Er kan nog eigen geld op een rekening zijn, of familieleden of vrienden kunnen besluiten de uitvaart te financieren.”

Als er echt niemand te vinden is, komt de gemeente in beeld die opdracht aan de uitvaartorganisatie geeft om een zo waardig mogelijk afscheid te organiseren. „Als ik een telefoontje krijg ga ik eerst uitzoeken wie iemand nu eigenlijk was. Zo kunnen we het verhaal achter de persoon achterhalen”, zegt Sandra. „We kijken of er iemand is die iets kan vertellen over de overledene. Wat staat er in zijn of haar woning? Waar hield hij of zij van? Zijn er in de woning foto’s van dierbaren, is er muziek te vinden, staan er planten? We zoeken naar informatie om erachter te komen wat voor mens het was en hoe hij of zij heeft geleefd.”

Houvast

De ervaring leert haar dat er altijd wel iets te vinden is waardoor het mogelijk wordt om een afscheid persoonlijk te maken. „Ik heb een keer een gemeentelijke uitvaart gehad van een man waar in de woning helemaal niets te vinden was. Er stond alleen maar een orchidee die vol in bloei was. Dat was mijn enige houvast. Ik heb deze orchidee van de gemeente ontvangen en neergezet op de kist van de overleden man en er een gedicht over voorgedragen. Je hoopt dan dat hij deze plant met liefde heeft behandeld, dat hij er oprecht iets mee had.”

Gemeente Ooststellingwerf

Het verschilt per gemeenten hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor een uitvaart. Volgens onderzoek van de Vereniging van Uitvaarten wordt er gemiddeld 2267 euro uit gegeven aan een dergelijke begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan de gemiddelde uitvaart, die ongeveer 6500 euro kost.

Een op de zes gemeenten geeft aan bewust te kiezen voor de soberste manier van begraven. Dat betekent bijvoorbeeld dat er geen afscheidsceremonie plaatsvindt. De Friese gemeente Ooststellingwerf is hierop een uitzondering. Die verzorgt een gemeentelijke begrafenis tot in de puntjes met bloemen en rouwadvertenties en een afscheidsceremonie.

Rouwadvertentie

Elke gemeente heeft zijn of haar eigen beleid en maakt andere afspraken met uitvaartorganisaties over gemeentelijke uitvaarten, vertelt Sandra. „De ene gemeente kiest ervoor geen rouwadvertentie te plaatsen, de andere gemeente weer wel. Dat kan overigens wel een verschil maken. Zo heb ik de uitvaart geregeld van een man die met niemand meer contact had door zijn drugsverleden.”

,,Naar aanleiding van de advertentie kwam een oude vriend achter zijn overlijden. Die zorgde ervoor dat er allerlei oude vrienden werden opgetrommeld waardoor er toch dertig man op zijn uitvaart kwamen. We hadden vier toespraken en op het laatste moment kwam er een vriend binnen die muziek bij zich had als eerbetoon. Hij wist zeker dat zijn oude vriend deze muziek mooi had gevonden. Het maakte veel indruk en zo kreeg hij onverwachts toch een heel persoonlijk afscheid.”

Door: Ellis van Wees

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Geliefde boswachter Jenny van Leeuwen plotseling overleden

Boswachter Jenny van Leeuwen (41), een van de bekendste gezichten van Staatsbosbeheer in Den Haag, is gisteren plotseling overleden. Dat meldt Staatsbosbeheer vandaag.

Uitvaart Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart.

Om een uitvaart nóg persoonlijker te maken, kan je creatief aan de slag gaan met DIY’s. Het woord ‘DIY’ staat voor ‘Do It Yourself’: je creëert dus zelf de aankleding van een uitvaart. Zo kan je persoonlijke decoratie knutselen of op een originele manier een herdenkingsplek inrichten. Wij geven je 6 tips voor mooie DIY’s op een uitvaart.   Memory jar  Met de zogeheten ‘mason jars’ kan je eigenlijk […]

Nieuws Larry King (87) overleden

De Amerikaanse talkshowhost Larry King is op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Ora Media, het bedrijf waarvan de Amerikaanse presentator mede-oprichter is, op Twitter. King werd begin dit jaar opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij was besmet met het coronavirus. Het leek even beter te gaan met de presentator, maar zijn situatie verslechterde toch weer. Het […]

Rouw Hevig rouwproces ook bij kinderen mogelijk. Soms hulp nodig bij rouw

Jaarlijks verliezen 6400 minderjarige kinderen een ouder. Een veelvoud hiervan maakt een andersoortig verlies mee, zoals het overlijden van een broer, zus, vriend(in) of grootouder.

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

Nieuws The Four Seasons-oprichter Tommy DeVito (92) overleden aan COVID-19

Tommy DeVito, een van de oprichters van de succesvolle popgroep The Four Seasons, is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Las Vegas aan de gevolgen van het coronavirus.

Uitvaart Een hond op je uitvaart

Als je weet dat je komt te overlijden, dan is het fijn als je goed voor ogen hebt hoe je afscheid wilt nemen van je dierbaren. En niet alleen van de mensen die je liefhebt, maar ook van je huisdier. Zeker als je huisdier je beste maatje is.

Nieuws Britse ontwerper Terence Conran overleden

De Britse ontwerper en restauranthouder Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van het Design Museum, dat hij hielp stichten, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Conran werd algemeen beschouwd als een visionair, die van grote invloed is geweest op de vormgeving van het hedendaagse leven in Groot-Brittannië.