Terug
Nieuws

Max Moszkowicz (95) overleden

Voormalig advocaat Max Moszkowicz sr. Is donderdagmiddag op 95-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn familie aan De Telegraaf. Max Moszkowicz was een van de bekendste strafpleiters van het land. Geboren in Duitsland, vluchtte hij als 7-jarig jongetje met zijn ouders voor de nazi’s naar Maastricht. In de oorlog werd de familie naar concentratiekampen gestuurd. Max overleefde als enige Auschwitz.

Aanvankelijk ging Max medicijnen studeren, maar hij stapte al snel over naar een rechtenstudie. Als advocaat verdedigde hij in de jaren die volgden diverse zware criminelen, zoals Klaas Bruinsma en Willem Holleeder. Samen met zijn zoon Bram deed Max in de jaren negentig de geruchtmakende strafzaak tegen Johan V. alias de Hakkelaar.

Moszkowicz gold vooral in de jaren zeventig, tachtig en negentig als een van de belangrijkste representanten van een nieuwe generatie strafpleiters. Hij leidde ook jonge advocaten op zoals Piet Doedens en Theo Hiddema en zijn eigen kinderen. Niet alleen veel van zijn cliënten maar ook rechters en aanklagers spraken met respect over zijn voor die tijd onverbloemde, doordachte en gedegen wijze van pleiten. Max Moszkowicz had vele jaren een veelgelezen rubriek in De Telegraaf onder het pseudoniem mr. Raab, waarin hij wekelijks anekdotes uit de praktijk van een strafrechtadvocaat beschreef.

Herinneringen aan kamp-verleden

In 2004 kreeg hij een beroerte, waarna hij in 2013 werd uitgeschreven als advocaat. Zijn zoons David, Max, Bram en Robert volgden allemaal zijn voetsporen, met wisselend succes. De laatste jaren leidde Max Moszkowicz een teruggetrokken bestaan. Hij werd vaak geteisterd door herinneringen aan zijn kamp-verleden. Hij herbeleefde de verschrikkingen uit die tijd. Volgens zijn familie overleed Max Moszkowicz in zijn woonplaats in het Belgische Lanaken aan ouderdom.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst 28-1-2022