Door: Team Mensenlinq in Nieuws

Market Garden-veteraan Sandy Cortmann overleden.

Market Garden-veteraan Alexander 'Sandy' Cortmann is op 97-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Aberdeen. De Schot werd landelijk bekend toen hij vorig jaar voor het eerst in 75 jaar de herdenking van de operatie bijwoonde en nogmaals een parachutesprong waagde. Tot dan toe was hij als oorlogsveteraan onbekend.

Cortmann meldde zich in 1944 op zijn 22ste vrijwillig aan voor een geheime missie. Dat bleek Operatie Market Garden. Zijn kameraad Gordon Matthews sneuvelde op 20-jarige leeftijd in de strijd en vorig jaar bezocht Cortmann voor het eerst zijn graf in Oosterbeek.

Bij en na de Slag om Arnhem maakte Cortmann zoveel narigheid mee, dat hij decennialang niet de behoefte had terug te keren naar Nederland. 75 jaar later wilde hij toch nog eens terug. “Ik zie het als een afronding van mijn leven. En om de geesten van Arnhem eindelijk te laten rusten”

De voorzitter van de veteranenclub, Bob Crocker, ontdekte Cortmann toen hij bij toeval over hem hoorde. Hij zou hebben deelgenomen aan Market Garden, maar bij de veteranenclub was hij tot dat moment niet bekend, zei Crocker eerder in een regimentskrant.

Cortmann was niet officieel geregistreerd als deelnemer van Operatie Market Garden, maar via het archief van het Imperial War Museum in Duxford werden later verwijzingen gevonden naar de Schot in de Tweede Wereldoorlog. Ook staat hij op een bekende foto van de Slag om Arnhem.

Aan het einde van de Slag om Arnhem bleef Cortmann achter toen zijn divisie werd teruggetrokken. Ze moesten zich over de Rijn terugtrekken, maar hij kon niet zwemmen. Daarop werd hij door de Duitsers opgepakt.

In maart 1945 werd hij uit krijgsgevangenschap bevrijd. Hij confisqueerde het eerste paar schoenen dat hij in een winkel zag staan en eenmaal thuis trouwde hij, in die schoenen, met zijn geliefde Joan. Samen kregen ze twee kinderen. Sandy Cortmann heeft hen allemaal overleefd.

Bron: NOS. Geplaatst 24-5-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De monumentenontwerper

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

herinerhen
HerinnerHen Marcel Offinga

Marcel was er echt altijd, maar dan ook echt. Zijn interesse in mensen was natuurlijk en oprecht. Zo kon hij oprecht verwonderd zijn als hij verwonderd was, vrolijk als hij vrolijk was en dat laatste was hij bijna altijd. Die oprechte grote glimlach wordt gemist.

herinerhen
HerinnerHen Bertus Bosch

Vlak voordat z’n vrouw Anna stierf leerde zij hem nog eten koken. Samen liepen ze nog één keer het bospad langs…daarna overleed ze. Hij miste haar.

Coaching Veel vormen van verdriet na een vroeggeboorte

Ze was gestuurd door haar leidinggevende. Ze wilde zo graag, maar werken lukte niet; ze maakte fouten die ze niet van haar gewend waren, haalde deadlines niet meer, kwam vaak te laat en was daarop niet aanspreekbaar. Kinderwens Hun oudste dochter was twee toen de wens voor een tweede kindje naar boven kwam. En waar […]

Rouw Rouwen tijdens de feestdagen: hoe ga je er mee om?

Veel mensen omschrijven kerst als een warme, gezellige periode met familie en vrienden. Dat zal dit jaar door de coronacrisis helaas voor velen anders zijn. Maar voor sommigen worden deze feestdagen nog zwaarder, doordat zij nog in een rouwperiode zitten. Hoe kom je door zo’n mooie, maar tegelijkertijd moeilijke periode heen? Bepaal van tevoren hoe je de feestdagen wilt invullen   […]

Voorbereiden op later ‘River flows in you’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: instrumentale muziek . ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in […]

Rouw Over (8): Hoe verdriet mij had

De eerste woorden die mijn stiefmoeder tegen mijn broer en mij zei bij het sterfbed van mijn vader: ,,We blijven toch wel bij elkaar?”

Uitvaart Welke bloemen passen bij een uitvaart?

Vaak zegt de keuze voor bloemen op een uitvaart veel over de persoon die overleden is en herdacht wordt. Soms zijn bloemen het middelpunt van de uitvaart, soms vormen ze juist een subtiele toevoeging aan de dag. Hoe kies je de juiste bloemen uit? Deze acht voorbeelden van bloemen zijn erg geschikt voor een uitvaart en hebben allemaal hun eigen, waardevolle betekenis.