Terug
Rouw

Marieke (42) viert haar eerste kerst als weduwe: ’We gaan op een eenoudervakantie naar Oostenrijk’

Marieke ter Haar (42) heeft twee kinderen (10 en 9). Dit jaar viert zij voor het eerst kerst zonder haar man Erik, die in januari op 53-jarige leeftijd overleed aan kanker.

Vorig jaar Kerstmis… „Konden we al zien dat Erik niet lang meer te leven had. Hij had kanker. Dat begon in januari 2021 met keelkanker, waarvan hij na 35 bestralingen en twee chemokuren ’schoon’ werd verklaard. Maar toen het in 2022 tijdens het opruimen voor een verhuizing in zijn rug schoot, bleek hij geen hernia te hebben maar uitzaaiingen.”

In september hoorden we… „Dat hij was uitbehandeld. Erik was heel optimistisch. ’Ik ga mijn bucketlist afwerken en word gewoon weer beter,’ zei hij. Zo kwam het dat we vlak voor de feestdagen nog naar Londen zijn geweest met de kinderen. Rond die tijd is het daar zo magisch, dat wilden we met de kinderen delen. Het was indrukwekkend, maar ook zwaar. Erik holde achteruit qua gezondheid.”

Kerst vierden we wel… „Maar het was anders dan voorheen. Samen met mijn ouders, broer, schoonzusje en de kinderen gingen we naar het Archeon om te brunchen. Eten deed Erik bijna niet meer en je zag duidelijk dat hij moe was. Twee chemokuren die hem eigenlijk een opkikker hadden moeten geven, zorgden juist voor complete aftakeling. Het werd onze laatste kerst samen. Op 18 januari overleed mijn lieve man en de vader van onze kinderen.”

Dat verwerken… „Is moeilijk. Ik ben het type dat in de regelmodus gaat. Die eerste maanden kom je zo wel door, maar daarna komt de klap. Met hulp van therapie kan ik langzaam zeggen dat het beter gaat; er zijn weer momenten van geluk. Maar nu de feestdagen zijn aangebroken, komt ook het besef dat hij al bijna een jaar niet meer bij ons is.”

Omdat we als een berg opzagen… „Tegen de feestdagen, heb ik voor het eerst een wintersportvakantie geboekt voor ons drietjes. Erik hield daar niet van, maar ik wel. We zitten nu met kerst in Oostenrijk, op een eenoudervakantie. Zo heeft elk nadeel toch z’n voordeel, grapten we afgelopen week naar elkaar.”
Dit jaar wordt het dus… „Een kerstdiner in Oostenrijk, met onbekenden. Hoe lief ik mijn familie ook vind, ik wil nu aan onszelf denken, zonder de pijnlijke confrontatie met verliefde en gelukkige familieleden. Zo maken we de feestdagen toch gezellig, in plaats van een tranendal vol herinneringen. Al zullen we ook dan met Erik bezig zijn. Misschien wordt het wel onze nieuwe kersttraditie, waarbij we altijd denken aan hoe verschrikkelijk hij dat wintersporten had gevonden. Met dit jaar waarschijnlijk nog een traan, maar in de toekomst hopelijk alleen nog met een lach.”
Bron: De Telegraaf. Geplaatst 21-12-2023. Foto: eigen foto.