Door: Team Mensenlinq in Rouw

‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.

Patricia Swart (27, Nederland), Aurélie (Lily) Journot (25, Zwitserland) en Galya Samborsky (24, Litouwen) wisten niet echt goed waar ze aan begonnen toen ze ‘ja’ zeiden tegen een opdracht voor school. Vanuit hun master aan het Prins Claus Conservatorium mochten ze een paar keer naar Hillig Meer om daar op locatie muziek te componeren.

Nieuwe ervaringen

Lily: ,,Ik dacht: leuk, een field trip! Door de coronamaatregelen kom je niet op zoveel andere plekken dan op het conservatorium. Maar toen kwamen we daar en dacht ik: oké… er liggen hier mensen begraven!”

Ook Galya kende het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ niet. Het voelde een beetje raar toen ze er voor het eerst kwam, ,,maar niet zo oncomfortabel als op een traditionele begraafplaats.”

De opdracht lag aanvankelijk wat buiten de comfortzone van de conservatoriumstudenten. Feitelijk kwam het neer op: zwerf over de begraafplaats en het landgoed, wees alleen met de natuur, laat je inspireren en laat de muziek stromen. Oftewel: improviseer.

Loslaten

Patricia, die saxofoon speelt: ,,Dat werkproces was nieuw voor ons. Ik werk normaal gesproken heel gestructureerd. Het was inspirerend om dat los te laten en het allemaal maar te ondergaan.”

Celliste Galya dacht ook altijd dat je ideeën en motivatie moet hebben om muziek te kunnen maken. Maar op Hillig Meer stroomde al snel de inspiratie bij haar naar binnen. Dit kwam als muziek weer naar buiten.

,,Het gebrek aan structuur gaf me vrijheid. In één dag heb ik zowel de muziek als de tekst gemaakt. Het klinkt wat raar, maar het voelde alsof ik de vertolker was van de omgeving.”

Tricky toonsoort

Rustig rondlopen, her en der zitten en alle zintuigen open zetten – dat bleek de truc. Lily: ,,Ik hoorde vogels en dat geluid heb ik met mijn harp geïmiteerd. Tijdens een ander bezoek besefte ik: veel mensen komen hier met hun emotionele bagage. En ik kwam daar ook met míjn emotionele bagage. Dat elke bezoeker zijn eigen verhaal heeft, inspireerde mij.”

Galya kreeg op een gegeven moment de ingeving om een bepaalde toonsoort te spelen. ,,A tricky one”, zegt ze. ,,Normaal probeer ik die toonsoort echt te vermijden. Maar nu kon ik het goed gebruiken. In het gebouw op Hillig Meer staat een piano. Met deze piano, cello en mijn stem maakte ik het muziekstuk.”

Verbonden

Hun muziek leidt tot intrigerende luisterervaringen. Het zijn vrije, veelal serene experimentele stukken. Het is bijzonder om te horen hoe de studenten Hillig Meer vonden ‘klinken’.

Zelf zijn de drie muzikanten vooral verrast door het samenhangende resultaat. Lily: ,,We hebben allemaal verschillende dingen geschreven op grotendeels verschillende plekken, maar op een of andere manier bleken de inspiraties in elkaar te passen.”

Luisterroute

De drie muzikanten hebben hun werk achtergelaten in een luisterroute die met behulp van de app Izi.travel te volgen is op het terrein van Hillig Meer. De route is een mooie afsluiter van een ervaring die de meiden niet snel zullen vergeten.

Galya: ,,Ik ben niet iemand die graag over de dood nadenkt. Maar ik heb gesproken met mensen die op Hillig Meer werken over hoe hun ervaringen zijn. Voor hen is het de cirkel van het leven. Dat vond ik een vredig idee.”

Ook Lily had het niet willen missen. ,,Ik wil zeker nog eens terug naar Hillig Meer.”

Door: Martine van der Linden

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De notaris

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Oud-wethouder en PvdA’er Andries Ekhart overleden

Andries Ekhart is donderdagmiddag in Leeuwarden plotseling overleden. De PvdA’er is 66 jaar geworden.

Nieuws Folkzanger John Prine overleden aan gevolgen coronavirus

De Amerikaanse folkzanger John Prine is overleden. De 73-jarige zanger verkeerde al enkele dagen in kritieke toestand nadat hij besmet raakte met het coronavirus.

Nieuws Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.

Nieuws Oud-topscheidsrechter Egbert Mulder uit Sappemeer overleden, corona wordt voormalig leidsman fataal.

Op 80-jarige leeftijd is voormalige toparbiter Egbert Mulder overleden. De Sappemeerster behoorde in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tot het puikje van de zalm van het nationale scheidsrechterskorps. Mulder was niet alleen in Nederland een gewaardeerd leidsman, ook op de internationale voetbalvelden timmerde de Groninger stevig aan de weg. Hij floot […]

In memoriam Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger.

Nieuws Jan des Bouvrie overleden

Nederlands beroemdste interieurontwerper JAN DES BOUVRIE (78) is na een ziekbed overleden. De binnenhuisarchitect leed al enige jaren aan prostaatkanker, een ziekte waarover hij het liefst zo min mogelijk sprak omdat hij zich heilig had voorgenomen 100 jaar te worden. Volgens ingewijden ging zijn situatie de laatste weken snel achteruit. De zakenman en vriend van […]

In memoriam Herman Lange uit Erica, een kundig en humoristisch bestuurder

Met het overlijden van Herman Lange uit Erica verliest Drenthe een kundig, welbespraakt en humoristisch bestuurder. Hij overleed donderdagavond, op 73-jarige leeftijd.