Door: Team Mensenlinq in Rouw

‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.

Patricia Swart (27, Nederland), Aurélie (Lily) Journot (25, Zwitserland) en Galya Samborsky (24, Litouwen) wisten niet echt goed waar ze aan begonnen toen ze ‘ja’ zeiden tegen een opdracht voor school. Vanuit hun master aan het Prins Claus Conservatorium mochten ze een paar keer naar Hillig Meer om daar op locatie muziek te componeren.

Nieuwe ervaringen

Lily: ,,Ik dacht: leuk, een field trip! Door de coronamaatregelen kom je niet op zoveel andere plekken dan op het conservatorium. Maar toen kwamen we daar en dacht ik: oké… er liggen hier mensen begraven!”

Ook Galya kende het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ niet. Het voelde een beetje raar toen ze er voor het eerst kwam, ,,maar niet zo oncomfortabel als op een traditionele begraafplaats.”

De opdracht lag aanvankelijk wat buiten de comfortzone van de conservatoriumstudenten. Feitelijk kwam het neer op: zwerf over de begraafplaats en het landgoed, wees alleen met de natuur, laat je inspireren en laat de muziek stromen. Oftewel: improviseer.

Loslaten

Patricia, die saxofoon speelt: ,,Dat werkproces was nieuw voor ons. Ik werk normaal gesproken heel gestructureerd. Het was inspirerend om dat los te laten en het allemaal maar te ondergaan.”

Celliste Galya dacht ook altijd dat je ideeën en motivatie moet hebben om muziek te kunnen maken. Maar op Hillig Meer stroomde al snel de inspiratie bij haar naar binnen. Dit kwam als muziek weer naar buiten.

,,Het gebrek aan structuur gaf me vrijheid. In één dag heb ik zowel de muziek als de tekst gemaakt. Het klinkt wat raar, maar het voelde alsof ik de vertolker was van de omgeving.”

Tricky toonsoort

Rustig rondlopen, her en der zitten en alle zintuigen open zetten – dat bleek de truc. Lily: ,,Ik hoorde vogels en dat geluid heb ik met mijn harp geïmiteerd. Tijdens een ander bezoek besefte ik: veel mensen komen hier met hun emotionele bagage. En ik kwam daar ook met míjn emotionele bagage. Dat elke bezoeker zijn eigen verhaal heeft, inspireerde mij.”

Galya kreeg op een gegeven moment de ingeving om een bepaalde toonsoort te spelen. ,,A tricky one”, zegt ze. ,,Normaal probeer ik die toonsoort echt te vermijden. Maar nu kon ik het goed gebruiken. In het gebouw op Hillig Meer staat een piano. Met deze piano, cello en mijn stem maakte ik het muziekstuk.”

Verbonden

Hun muziek leidt tot intrigerende luisterervaringen. Het zijn vrije, veelal serene experimentele stukken. Het is bijzonder om te horen hoe de studenten Hillig Meer vonden ‘klinken’.

Zelf zijn de drie muzikanten vooral verrast door het samenhangende resultaat. Lily: ,,We hebben allemaal verschillende dingen geschreven op grotendeels verschillende plekken, maar op een of andere manier bleken de inspiraties in elkaar te passen.”

Luisterroute

De drie muzikanten hebben hun werk achtergelaten in een luisterroute die met behulp van de app Izi.travel te volgen is op het terrein van Hillig Meer. De route is een mooie afsluiter van een ervaring die de meiden niet snel zullen vergeten.

Galya: ,,Ik ben niet iemand die graag over de dood nadenkt. Maar ik heb gesproken met mensen die op Hillig Meer werken over hoe hun ervaringen zijn. Voor hen is het de cirkel van het leven. Dat vond ik een vredig idee.”

Ook Lily had het niet willen missen. ,,Ik wil zeker nog eens terug naar Hillig Meer.”

Door: Martine van der Linden

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Achter de deuren van de dood De afscheidsfotografe

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

herinerhen
HerinnerHen Bauke Lemke

De eenheid is verbroken, staat op de rouwkaart. Bauke heeft zoveel betekend voor zijn naasten, maar ook voor de medemens.

Achter de deuren van de dood De herinneringsfilm

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Voorbereiden op later ‘Nog één keer FC-Groningen zien spelen’

Rustig sterven na vervullen van laatste wens Door Elles van Wees Nog één keer naar zijn favoriete voetbalclub FC- Groningen. Dat was de laatste wens van een veertig- jarige man die op sterven lag in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) in Groningen. Het was een verzoek waar Kees Veldboer oprichter van Stichting Ambulance […]

Nieuws Oud-radioman Aad Bos overleden

Aad Bos, voormalig radiopresentator en muzieksamensteller bij de VARA, is na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Laren overleden. Dat meldt zijn dochter.