Door: Team Mensenlinq in Rouw

‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.

Patricia Swart (27, Nederland), Aurélie (Lily) Journot (25, Zwitserland) en Galya Samborsky (24, Litouwen) wisten niet echt goed waar ze aan begonnen toen ze ‘ja’ zeiden tegen een opdracht voor school. Vanuit hun master aan het Prins Claus Conservatorium mochten ze een paar keer naar Hillig Meer om daar op locatie muziek te componeren.

Nieuwe ervaringen

Lily: ,,Ik dacht: leuk, een field trip! Door de coronamaatregelen kom je niet op zoveel andere plekken dan op het conservatorium. Maar toen kwamen we daar en dacht ik: oké… er liggen hier mensen begraven!”

Ook Galya kende het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ niet. Het voelde een beetje raar toen ze er voor het eerst kwam, ,,maar niet zo oncomfortabel als op een traditionele begraafplaats.”

De opdracht lag aanvankelijk wat buiten de comfortzone van de conservatoriumstudenten. Feitelijk kwam het neer op: zwerf over de begraafplaats en het landgoed, wees alleen met de natuur, laat je inspireren en laat de muziek stromen. Oftewel: improviseer.

Loslaten

Patricia, die saxofoon speelt: ,,Dat werkproces was nieuw voor ons. Ik werk normaal gesproken heel gestructureerd. Het was inspirerend om dat los te laten en het allemaal maar te ondergaan.”

Celliste Galya dacht ook altijd dat je ideeën en motivatie moet hebben om muziek te kunnen maken. Maar op Hillig Meer stroomde al snel de inspiratie bij haar naar binnen. Dit kwam als muziek weer naar buiten.

,,Het gebrek aan structuur gaf me vrijheid. In één dag heb ik zowel de muziek als de tekst gemaakt. Het klinkt wat raar, maar het voelde alsof ik de vertolker was van de omgeving.”

Tricky toonsoort

Rustig rondlopen, her en der zitten en alle zintuigen open zetten – dat bleek de truc. Lily: ,,Ik hoorde vogels en dat geluid heb ik met mijn harp geïmiteerd. Tijdens een ander bezoek besefte ik: veel mensen komen hier met hun emotionele bagage. En ik kwam daar ook met míjn emotionele bagage. Dat elke bezoeker zijn eigen verhaal heeft, inspireerde mij.”

Galya kreeg op een gegeven moment de ingeving om een bepaalde toonsoort te spelen. ,,A tricky one”, zegt ze. ,,Normaal probeer ik die toonsoort echt te vermijden. Maar nu kon ik het goed gebruiken. In het gebouw op Hillig Meer staat een piano. Met deze piano, cello en mijn stem maakte ik het muziekstuk.”

Verbonden

Hun muziek leidt tot intrigerende luisterervaringen. Het zijn vrije, veelal serene experimentele stukken. Het is bijzonder om te horen hoe de studenten Hillig Meer vonden ‘klinken’.

Zelf zijn de drie muzikanten vooral verrast door het samenhangende resultaat. Lily: ,,We hebben allemaal verschillende dingen geschreven op grotendeels verschillende plekken, maar op een of andere manier bleken de inspiraties in elkaar te passen.”

Luisterroute

De drie muzikanten hebben hun werk achtergelaten in een luisterroute die met behulp van de app Izi.travel te volgen is op het terrein van Hillig Meer. De route is een mooie afsluiter van een ervaring die de meiden niet snel zullen vergeten.

Galya: ,,Ik ben niet iemand die graag over de dood nadenkt. Maar ik heb gesproken met mensen die op Hillig Meer werken over hoe hun ervaringen zijn. Voor hen is het de cirkel van het leven. Dat vond ik een vredig idee.”

Ook Lily had het niet willen missen. ,,Ik wil zeker nog eens terug naar Hillig Meer.”

Door: Martine van der Linden

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden

Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer uit Witmarsum is op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer was tot september voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij is aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Twee termijnen was De Boer VNO-voorman. Hij begon op 1 juli 2014 met veel tamtam toen hij in zeven interviews zijn visitekaartje afgaf. Daarin leek hij […]

Nieuws Enige kleinzoon van Elvis Presley overleden op 27-jarige leeftijd

De enige kleinzoon van Elvis Presley is op 27-jarige leeftijd overleden. Benjamin Keough beroofde zichzelf van het leven in Calabasas, nabij Los Angeles, meldt TMZ.

Nieuws Uitvaartbranche laat regel enkel eerstegraads familie varen: vanaf nu maximaal dertig personen

Het begraven van dierbaren verloopt tijdens de coronacrisis anders dan normaal. Eerder vandaag besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat alleen eerstegraads familieleden welkom zijn op de dienst. Vanmiddag is dat aangepast naar maximaal dertig personen.

Nieuws Operazangeres en presentatrice Caroline Kaart (88) overleden

Zangeres en presentatrice Caroline Kaart is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Omroep Max. Kaart kreeg bekendheid met programma’s als Een liedje met Caroline en het radioprogramma Klassiek met Caroline.

Rouw Rouwverwerking. Hoe ga je om met de dood van een dierbare?

Gevoelens van rouw worden door de meeste mensen automatisch gekoppeld aan de dood van een dierbare. Maar ook het verlies van een huwelijk of vriendschap, werk of gezondheid kan rouw veroorzaken. Voor veel mensen is de dood van een dierbare echter een van de meest ingrijpende en verdrietigste gebeurtenissen in het leven.

Nieuws Motorcoureur Jan de Vries (77) overleden

PURMEREND – Voormalig motorcoureur Jan de Vries is op 77-jarige leeftijd overleden. De Vries was 14-voudig Grand Prix-winnaar. Hij werd twee keer wereldkampioen in de 50cc. De Vries is de succesvolste Nederlandse coureur ooit in een solo wegraceklasse. Hij veroverde de wereldtitel in de 50cc-klasse in 1971 en 1973 op een Van Veen Kreidler. Hij won […]

In memoriam ‘Komt goed’, zei de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda altijd

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag: de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda uit Groningen (1957-2020). Fluitend en zingend ging Pieter Buwalda door zijn dag. Altijd. Soulnummers, Beatlesliedjes, bluesdeuntjes. Hij was zelden stil. Soms riepen zijn collega’s hem tot de orde: ‘Piet, toe nou, het is nog niet eens […]

In memoriam In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.