Terug
Rouw

‘Magische ervaring’ conservatoriumstudenten leidt tot luisterwandeling op natuurbegraafplaats

Onverwacht inspirerend. Zo hebben drie studenten van het Prins Claus Conservatorium hun bezoekjes aan natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext ervaren. In het kader van hun master hebben ze er improvisaties gemaakt. Het resultaat is te horen tijdens een luisterwandeling over de begraafplaats.

Patricia Swart (27, Nederland), Aurélie (Lily) Journot (25, Zwitserland) en Galya Samborsky (24, Litouwen) wisten niet echt goed waar ze aan begonnen toen ze ‘ja’ zeiden tegen een opdracht voor school. Vanuit hun master aan het Prins Claus Conservatorium mochten ze een paar keer naar Hillig Meer om daar op locatie muziek te componeren.

Nieuwe ervaringen

Lily: ,,Ik dacht: leuk, een field trip! Door de coronamaatregelen kom je niet op zoveel andere plekken dan op het conservatorium. Maar toen kwamen we daar en dacht ik: oké… er liggen hier mensen begraven!”

Ook Galya kende het fenomeen ‘natuurbegraafplaats’ niet. Het voelde een beetje raar toen ze er voor het eerst kwam, ,,maar niet zo oncomfortabel als op een traditionele begraafplaats.”

De opdracht lag aanvankelijk wat buiten de comfortzone van de conservatoriumstudenten. Feitelijk kwam het neer op: zwerf over de begraafplaats en het landgoed, wees alleen met de natuur, laat je inspireren en laat de muziek stromen. Oftewel: improviseer.

Loslaten

Patricia, die saxofoon speelt: ,,Dat werkproces was nieuw voor ons. Ik werk normaal gesproken heel gestructureerd. Het was inspirerend om dat los te laten en het allemaal maar te ondergaan.”

Celliste Galya dacht ook altijd dat je ideeën en motivatie moet hebben om muziek te kunnen maken. Maar op Hillig Meer stroomde al snel de inspiratie bij haar naar binnen. Dit kwam als muziek weer naar buiten.

,,Het gebrek aan structuur gaf me vrijheid. In één dag heb ik zowel de muziek als de tekst gemaakt. Het klinkt wat raar, maar het voelde alsof ik de vertolker was van de omgeving.”

Tricky toonsoort

Rustig rondlopen, her en der zitten en alle zintuigen open zetten – dat bleek de truc. Lily: ,,Ik hoorde vogels en dat geluid heb ik met mijn harp geïmiteerd. Tijdens een ander bezoek besefte ik: veel mensen komen hier met hun emotionele bagage. En ik kwam daar ook met míjn emotionele bagage. Dat elke bezoeker zijn eigen verhaal heeft, inspireerde mij.”

Galya kreeg op een gegeven moment de ingeving om een bepaalde toonsoort te spelen. ,,A tricky one”, zegt ze. ,,Normaal probeer ik die toonsoort echt te vermijden. Maar nu kon ik het goed gebruiken. In het gebouw op Hillig Meer staat een piano. Met deze piano, cello en mijn stem maakte ik het muziekstuk.”

Verbonden

Hun muziek leidt tot intrigerende luisterervaringen. Het zijn vrije, veelal serene experimentele stukken. Het is bijzonder om te horen hoe de studenten Hillig Meer vonden ‘klinken’.

Zelf zijn de drie muzikanten vooral verrast door het samenhangende resultaat. Lily: ,,We hebben allemaal verschillende dingen geschreven op grotendeels verschillende plekken, maar op een of andere manier bleken de inspiraties in elkaar te passen.”

Luisterroute

De drie muzikanten hebben hun werk achtergelaten in een luisterroute die met behulp van de app Izi.travel te volgen is op het terrein van Hillig Meer. De route is een mooie afsluiter van een ervaring die de meiden niet snel zullen vergeten.

Galya: ,,Ik ben niet iemand die graag over de dood nadenkt. Maar ik heb gesproken met mensen die op Hillig Meer werken over hoe hun ervaringen zijn. Voor hen is het de cirkel van het leven. Dat vond ik een vredig idee.”

Ook Lily had het niet willen missen. ,,Ik wil zeker nog eens terug naar Hillig Meer.”

Door: Martine van der Linden