Terug
Blog

Lobke Kooistra, locatiebeheerder van natuurbegraafplaats Hillig Meer over Natuurvriendelijk Begraven

In het schilderachtige Eext, te midden van weelderige natuur, werkt Lobke Kooistra als locatiebeheerder op de natuurbegraafplaats Hillig Meer. Met een diepgewortelde passie voor natuur en een persoonlijke ervaring met verlies, zet Lobke zich elke dag in om mensen te begeleiden naar een laatste rustplaats die in harmonie is met de natuurlijke omgeving.

Hillig Meer, onderdeel van Landgoed Heidehof, biedt met zijn 53 hectare een serene plek voor natuurbegrafenissen, waarbij de opbrengsten worden geïnvesteerd in behoud en ontwikkeling van de natuur en in nieuwe natuurprojecten. Dit bijzondere samenspel tussen mens en natuur maakt Hillig Meer tot een unieke plek van rust en herinnering.

Persoonlijke Motivatie en Betekenisvol Werk

De motivatie van Lobke om bij Hillig Meer te werken, komt voort uit een persoonlijke ervaring. “Drie jaar geleden overleed mijn vader plotseling. Het was een troostende ervaring om een plek voor hem uit te zoeken op de natuurbegraafplaats. De rust en de natuurlijke omgeving gaven veel troost en waren helemaal passend bij hoe hij in het leven stond. Dat gevoel van troost en verbinding wil ik graag doorgeven aan de mensen die ik hier ontmoet,” deelt Lobke.

De combinatie van de verbinding tussen mens en natuur is wat Lobke zo aanspreekt in haar werk. Ze legt uit: “Het mooiste aan mijn werk zijn de verhalen die mensen delen. Of het nu geplande afspraken zijn of spontane gesprekken, ze gaan vaak over diepere levensvragen en waarden. Het is bijzonder om zo’n inkijkje te krijgen in iemands leven en te zien hoe mensen rust en inspiratie vinden in deze natuurlijke omgeving.”

De Voordelen van Natuurbegraven

Natuurbegraven biedt tal van voordelen voor zowel de mens als het milieu. “Door te kiezen voor een natuurbegraafplaats, kies je direct voor het behoud van de natuur op die plek. De natuur zorgt voor het graf en er is geen onderhoud nodig voor de nabestaanden. Bovendien zijn de kosten duidelijk en eenmalig, wat een praktische en financiële geruststelling biedt,” legt Lobke uit.

Naast de praktische voordelen, is natuurbegraven ook beter voor het milieu. Lobke vertelt: “We hanteren milieuvriendelijke richtlijnen voor kisten en lijkwaden, zodat alles wat begraven wordt, volledig afbreekbaar is. Dit zorgt ervoor dat de natuur op een duurzame manier behouden blijft voor toekomstige generaties.”

Verbinding met Mensenlinq

” We zijn netwerkpartners als het gaat om duurzaamheid in de uitvaartbranche. Zo hebben we onlangs samen een bijeenkomst over duurzaam begraven georganiseerd. Vanuit een milieuoogpunt vinden wij het heel fijn dat initiatieven als online rouwberichten en online herdenken er zijn. We kunnen samen de handen ineenslaan om zo anderen weer te inspireren.”

Inspiratiedag op Hillig Meer

Op zondag 9 juni organiseert Hillig Meer een inspiratie dag met als thema ‘Natuurvriendelijk Begraven’. “Iedereen is welkom om kennis te maken met ons natuurgebied en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Er zijn verschillende uitvaartondernemers aanwezig om vragen te beantwoorden en bieden een demonstratie van een natuurvriendelijke uitvaart. Dit geeft mensen de gelegenheid om in alle rust te zien hoe een begrafenis in de natuur plaatsvindt,” nodigt Lobke uit.

Voor meer informatie over de inspiratie dag en Hillig Meer natuurbegraafplaats, kunt u terecht op de website natuurbegraafplaatshilligmeer.nl.

Met haar toewijding aan de natuur en de zorg voor mensen in rouw, creëert Lobke samen met haar team en betrokken vrijwilligers een bijzondere plek waar mens en natuur in harmonie samenkomen. Alleen samen kunnen wij doen wat we doen, een dierbaar afscheid mogelijk maken in harmonie met de natuur. Hillig Meer natuurbegraafplaats biedt een rustgevende en duurzame laatste rustplaats, die niet alleen troost biedt aan nabestaanden, maar ook bijdraagt aan het behoud van de natuur.