Door: Team Mensenlinq in Coaching

Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Het verlies

Haar moeder is overleden toen ze 10 jaren oud was. Als kind had ze de draad alweer snel opgepakt. Ze ging naar school, maar ook regelde ze veel in het huishouden: haar vader werkte veel en ’s ochtend smeerde zij de broodjes voor het ontbijt voor haar zusje. Ze speelde met vriendjes, ze sportte in een leuk team, haalde diploma’s en hobbelde vrolijk door de tijd. In haar middelbareschooltijd, toen haar vader een nieuwe relatie kreeg, was ze zelfs naar een therapeut geweest om te praten over het verlies van haar moeder. Het rouwproces was nu toch wel klaar? Waar kwam die diepe droefheid vandaan? Via een gezamenlijke vriend kwam ze bij mij.

Verlaat verdriet

Soms wordt oud verdriet door een (levens-)gebeurtenis aangeraakt. Van het verlies van een dierbare die al jaren geleden overleden is, komen allerlei herinneringen op of je wordt geplaagd door lichamelijke problemen. De overlevingsstrategieën die altijd een beschermlaag vormden voor de onderliggende pijn, werken niet meer.

Het traject

We zijn samen het hele proces nog eens langsgegaan. Het had aandacht nodig. Wat was er allemaal ook alweer gebeurd? Ik vroeg haar onderzoek te doen. Ze kende vast nog wel mensen die haar moeder goed hebben gekend. Wellicht hadden zij nog mooie verhalen waarvan ze het bestaan niet wist. We bekeken haar emoties, waarom waren ze zo’n probleem? Ik paste mijn ZZORG stappenmodel toe.

Als je een verlies meegemaakt hebt, kun je lange tijd verder zonder ermee bezig te zijn. Je kunt je laten meevoeren door het leven. De overlevingsstrategieën die haar hielpen om kwaliteiten te ontwikkelen als zelfstandigheid, doorzettingsvermogen enz. werden door haar niet meer zo ervaren omdat ze zo nauw gekoppeld waren aan het moeten overleven. Een gebeurtenis kan het verlies oprakelen, maar ook in een stille periode kunnen gevoelens bovenkomen, die je nog niet eerder hebt ervaren. Zij koos opnieuw voor begeleiding en kwam bij mij terecht. Ik start altijd met zelfzorg, de eerste Z van mijn Zzorg stappenmodel. Het betekent niet dat je alles uit je handen moet laten vallen, maar dat je op sommige gebieden even een stapje terug doet om het verdriet ruimte en aandacht te geven.

Als verdriet de ruimte krijgt, neemt het niet meer plek in dan nodig is. (Uit: Handboek Rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie, 2017)

Er is groei mogelijk

Het stappenmodel eindigt met Groei. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan en bijvoorbeeld Greet Vonk (PostTraumatische Groei, 2020) heeft ontdekt dat ellende in veel gevallen kan leiden tot groei. Je leert jezelf beter kennen en weet beter wat je behoeften zijn en wat wel of niet belangrijk is in je leven. Let wel! Niemand zit te wachten op verdriet.

Voor haar betekende het dat ze sterker en krachtiger in het leven stond dan voorheen en ze de keuze durfde te maken om afscheid te nemen van zaken die haar niet meer dienden.

Gerda Hagenauw. Geplaatst 11-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later Een persoonlijk afscheid

Een uitvaart in Nederland lijkt van oudsher een traditie van een uitvaartplechtigheid, een condoleance met daarna als afsluiter koffie of thee met een plak cake. Steeds vaker zie je dat mensen ervoor kiezen om een afscheid een meer persoonlijk tintje te geven. Dat kan met muziek bijvoorbeeld, of met foto’s of videomateriaal. Maar er zijn veel meer manieren. Wat is verplicht/verboden, en welke manieren zijn er om een afscheid écht persoonlijk te maken? In de serie ‘Een persoonlijk afscheid’ laten we dit zien.

Rouw Wat doet een forensisch arts?

GGD-arts Paul Tan adviseert soms de recherche. Hij is forensisch arts. Maar wat is dat en wat doet een forensisch arts bij de GGD eigenlijk?

Nieuws Waterpololegende en drievoudig olympisch kampioen Karpati overleden

Waterpololegende Gyorgy Karpati is woensdag overleden. De Hongaar, die in 1952, 1956 en 1964 olympisch kampioen werd, is 84 jaar oud geworden.

Rouw Over (2): Waar ik was toen ik hoorde dat mijn moeder longkanker had

9/11. De moord op Pim Fortuyn. MH17. Dramatische gebeurtenissen waarvan veel mensen zich nog herinneren waar ze waren en hoe laat het was toen ze erover hoorden. Ze herinneren zich de beelden, en vaak ook wat ze toen voelden. Ik ook.

Bijzondere urnen
Rouw Vijf bijzondere urnen die inspelen op specifieke wensen

Veel mensen hechten waarde aan een afscheid die past bij de overledene. Een afscheid zoals hij of zij het had gewild. Een urn kan hierbij een belangrijke roll spelen. Er zijn veel soorten urnen, in allerlei soorten en maten. Maar sommige urnen springen eruit, omdat ze wel heel opvallende en specifieke eigenschappen hebben. Wij zetten […]

Online onsterfelijkheid Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Vlaggen in Italië halfstok voor slachtoffers coronavirus

ROME/MILAAN (ANP) – In heel Italië zijn dinsdag vlaggen halfstok gehangen om te stil te staan bij de slachtoffers van het coronavirus. Het is een initiatief van de burgemeesters van het land, meldde persbureau ANSA. Ook in Vaticaanstad hangen de vlaggen halfstok. In veel plaatsen is op het middaguur een minuut stilte in acht genomen.

Nieuws Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (55) overleden

De Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón is vrijdag in Los Angeles overleden op 55-jarige leeftijd. Dat bevestigt zijn uitgever aan de Spaanse krant El País.