Door: Team Mensenlinq in Coaching

Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Het verlies

Haar moeder is overleden toen ze 10 jaren oud was. Als kind had ze de draad alweer snel opgepakt. Ze ging naar school, maar ook regelde ze veel in het huishouden: haar vader werkte veel en ’s ochtend smeerde zij de broodjes voor het ontbijt voor haar zusje. Ze speelde met vriendjes, ze sportte in een leuk team, haalde diploma’s en hobbelde vrolijk door de tijd. In haar middelbareschooltijd, toen haar vader een nieuwe relatie kreeg, was ze zelfs naar een therapeut geweest om te praten over het verlies van haar moeder. Het rouwproces was nu toch wel klaar? Waar kwam die diepe droefheid vandaan? Via een gezamenlijke vriend kwam ze bij mij.

Verlaat verdriet

Soms wordt oud verdriet door een (levens-)gebeurtenis aangeraakt. Van het verlies van een dierbare die al jaren geleden overleden is, komen allerlei herinneringen op of je wordt geplaagd door lichamelijke problemen. De overlevingsstrategieën die altijd een beschermlaag vormden voor de onderliggende pijn, werken niet meer.

Het traject

We zijn samen het hele proces nog eens langsgegaan. Het had aandacht nodig. Wat was er allemaal ook alweer gebeurd? Ik vroeg haar onderzoek te doen. Ze kende vast nog wel mensen die haar moeder goed hebben gekend. Wellicht hadden zij nog mooie verhalen waarvan ze het bestaan niet wist. We bekeken haar emoties, waarom waren ze zo’n probleem? Ik paste mijn ZZORG stappenmodel toe.

Als je een verlies meegemaakt hebt, kun je lange tijd verder zonder ermee bezig te zijn. Je kunt je laten meevoeren door het leven. De overlevingsstrategieën die haar hielpen om kwaliteiten te ontwikkelen als zelfstandigheid, doorzettingsvermogen enz. werden door haar niet meer zo ervaren omdat ze zo nauw gekoppeld waren aan het moeten overleven. Een gebeurtenis kan het verlies oprakelen, maar ook in een stille periode kunnen gevoelens bovenkomen, die je nog niet eerder hebt ervaren. Zij koos opnieuw voor begeleiding en kwam bij mij terecht. Ik start altijd met zelfzorg, de eerste Z van mijn Zzorg stappenmodel. Het betekent niet dat je alles uit je handen moet laten vallen, maar dat je op sommige gebieden even een stapje terug doet om het verdriet ruimte en aandacht te geven.

Als verdriet de ruimte krijgt, neemt het niet meer plek in dan nodig is. (Uit: Handboek Rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie, 2017)

Er is groei mogelijk

Het stappenmodel eindigt met Groei. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan en bijvoorbeeld Greet Vonk (PostTraumatische Groei, 2020) heeft ontdekt dat ellende in veel gevallen kan leiden tot groei. Je leert jezelf beter kennen en weet beter wat je behoeften zijn en wat wel of niet belangrijk is in je leven. Let wel! Niemand zit te wachten op verdriet.

Voor haar betekende het dat ze sterker en krachtiger in het leven stond dan voorheen en ze de keuze durfde te maken om afscheid te nemen van zaken die haar niet meer dienden.

Gerda Hagenauw. Geplaatst 11-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Geen categorie Olympisch skikampioen Christian Jagge (54) overleden

Finn Christian Jagge, olympisch skikampioen in het Franse Alberville in 1992, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Noor woensdag laten weten.

In memoriam In memoriam Wiecher Schieving. Een reus is geveld

Een reus is geveld. Wiecher Schieving, de bekendste horecaman in Meppel en wijde omgeving, is op maandag 13 april, de Bevrijdingsdag van Meppel, op 74-jarige leeftijd plotseling overleden.

Nieuws Motorcoureur Edwin Straver overleden na crash in Dakar Rally

Motorcoureur Edwin Straver uit Rijswijk is vrijdag op 48-jarige leeftijd overleden. Straver kwam tijdens de voorlaatste etappe van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië na een zware crash ongelukkig ten val en liep daarbij een zware hersenbeschadiging en een gebroken nekwervel op. Die verwondingen zijn de coureur fataal geworden.

Uitvaart Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland.  Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog […]

Nieuws 17-jarige Kevin uit Musselkanaal overleden bij frontale botsing bij Valthermond

Op de Drentse Mondenweg bij Valthermond zijn maandagavond twee doden gevallen nadat twee auto’s frontaal tegen elkaar waren gebotst. Het gaat om een 18-jarige Jens uit Tweede Exloërmond en de 17-jarige Kevin uit Musselkanaal.

Nieuws Man overleden bij bedrijfsongeval in Ternaard

Bij een bedrijfsongeval aan de Hantumerweg in Ternaard is woensdag een man om het leven gekomen. De man raakte bekneld in een machine.

Nieuws Tossin’ and Turnin’-zanger Bobby Lewis overleden

Bobby Lewis, de r&b-zanger achter het nummer Tossin’ and Turnin’ – een van de grootste Amerikaanse hits uit de vroege jaren zestig – stierf eind april op 95-jarige leeftijd. Billboard kreeg de dood van de zanger ,bijna twee maanden nadat hij aan een longontsteking stierf, bevestigd van zijn zoon.

Rouw Hilly Bosscher uit Ruinen stapte 30 jaar geleden uit het leven, nadat ze haar beide zoons verloor. Psychiater Boudewijn Chabot hielp haar bij de euthanasie: ‘Ik wist niet wat ik hoorde’

Deze week is het dertig jaar geleden dat Hilly Bosscher (50) uit Ruinen uit het leven stapte, nadat ze in een paar jaar tijd haar beide zoons verloor. Ze had één wens: begraven worden tussen haar jongens. Psychiater Boudewijn Chabot, nu 80 jaar, uit Haarlem gaf haar de dodelijke middelen en werd vervolgd. Een terugblik. […]