Door: Team Mensenlinq in Coaching

Kun je jaren na het verlies nog rouwen?

Ze is een mooie jonge dame. Ze heeft het goed voor elkaar; leuke opleiding gedaan, mooie baan, woont samen met een lieve man. Ik ontmoet haar in mijn praktijk, want ze heeft verdriet.

Het verlies

Haar moeder is overleden toen ze 10 jaren oud was. Als kind had ze de draad alweer snel opgepakt. Ze ging naar school, maar ook regelde ze veel in het huishouden: haar vader werkte veel en ’s ochtend smeerde zij de broodjes voor het ontbijt voor haar zusje. Ze speelde met vriendjes, ze sportte in een leuk team, haalde diploma’s en hobbelde vrolijk door de tijd. In haar middelbareschooltijd, toen haar vader een nieuwe relatie kreeg, was ze zelfs naar een therapeut geweest om te praten over het verlies van haar moeder. Het rouwproces was nu toch wel klaar? Waar kwam die diepe droefheid vandaan? Via een gezamenlijke vriend kwam ze bij mij.

Verlaat verdriet

Soms wordt oud verdriet door een (levens-)gebeurtenis aangeraakt. Van het verlies van een dierbare die al jaren geleden overleden is, komen allerlei herinneringen op of je wordt geplaagd door lichamelijke problemen. De overlevingsstrategieën die altijd een beschermlaag vormden voor de onderliggende pijn, werken niet meer.

Het traject

We zijn samen het hele proces nog eens langsgegaan. Het had aandacht nodig. Wat was er allemaal ook alweer gebeurd? Ik vroeg haar onderzoek te doen. Ze kende vast nog wel mensen die haar moeder goed hebben gekend. Wellicht hadden zij nog mooie verhalen waarvan ze het bestaan niet wist. We bekeken haar emoties, waarom waren ze zo’n probleem? Ik paste mijn ZZORG stappenmodel toe.

Als je een verlies meegemaakt hebt, kun je lange tijd verder zonder ermee bezig te zijn. Je kunt je laten meevoeren door het leven. De overlevingsstrategieën die haar hielpen om kwaliteiten te ontwikkelen als zelfstandigheid, doorzettingsvermogen enz. werden door haar niet meer zo ervaren omdat ze zo nauw gekoppeld waren aan het moeten overleven. Een gebeurtenis kan het verlies oprakelen, maar ook in een stille periode kunnen gevoelens bovenkomen, die je nog niet eerder hebt ervaren. Zij koos opnieuw voor begeleiding en kwam bij mij terecht. Ik start altijd met zelfzorg, de eerste Z van mijn Zzorg stappenmodel. Het betekent niet dat je alles uit je handen moet laten vallen, maar dat je op sommige gebieden even een stapje terug doet om het verdriet ruimte en aandacht te geven.

Als verdriet de ruimte krijgt, neemt het niet meer plek in dan nodig is. (Uit: Handboek Rouw, rouwbegeleiding en rouwtherapie, 2017)

Er is groei mogelijk

Het stappenmodel eindigt met Groei. Er is inmiddels veel onderzoek gedaan en bijvoorbeeld Greet Vonk (PostTraumatische Groei, 2020) heeft ontdekt dat ellende in veel gevallen kan leiden tot groei. Je leert jezelf beter kennen en weet beter wat je behoeften zijn en wat wel of niet belangrijk is in je leven. Let wel! Niemand zit te wachten op verdriet.

Voor haar betekende het dat ze sterker en krachtiger in het leven stond dan voorheen en ze de keuze durfde te maken om afscheid te nemen van zaken die haar niet meer dienden.

Gerda Hagenauw. Geplaatst 11-6-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

In memoriam Heinze Bakker (79) werd een bekende Nederlander: ‘Dat wie de skaadkant fan myn fak’

Dat de overleden Heinze Bakker uiteindelijk een van gezichten van Studio Sport zou worden, dat paste eigenlijk niet bij de bescheiden boerenzoon uit Kortezwaag (bij Gorredijk). Hij was bijvoorbeeld niet zo brutaal als Mart Smeets, zijn directe collega in Hilversum. Haantjesgedrag was hem vreemd, vertelde hij eind 2019 nog in een interview in deze krant. […]

Nieuws Informatie over de nieuwe donorwet te ingewikkeld voor veel Nederlanders

1 juli 2020 wordt in Nederland de nieuwe donorwet ingevoerd. De essentie van deze wet is dat als je niet zelf actief een keuze vastlegt, je automatisch wordt geregistreerd in het donorregister, onder de noemer ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Meer dan de helft van de Nederlanders heeft (nog) niet geregistreerd of ze hun organen en weefsels willen afstaan na het overlijden. Het Nivel onderzocht wat de aandachtspunten zijn bij communicatie over orgaandonatie en de nieuwe donorwet aan mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden (ruim één op de drie Nederlanders).

Nieuws Jackass-ster Stevie Lee onverwacht overleden

De Amerikaanse Stevie Lee, bij het grote publiek bekend als Puppet the Psycho Dwarf uit Jackass, is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat maakt zijn familie bekend via een GoFundMe-pagina die werd opgezet om zijn begrafenis te kunnen betalen. De doodsoorzaak is voorlopig onduidelijk, al laat de familie weten dat het ‘onverwacht’ is. Hij was geliefd bij […]

Voorbereiden op later Hoe vertel ik het aan de mensen om mij heen, dat ik ongeneeslijk ziek ben?

Er zijn verschillende manieren om mensen om u heen te vertellen dat u niet meer beter kunt worden.

Rouw Verdergaan na het overlijden van mijn moeder

Hoe moest ik verder met mijn leven, na het verlies van mijn moeder. Les 1 in rouwverwerking die ik leerde na het overlijden van mijn moeder: ,,Praat erover.” Dat was wat de pastoor mijn vader, broer en mij op het hart drukte, de avond voor de uitvaart Les 2 in rouwverwerking die ik leerde na […]

In memoriam ‘Mr Porsche’ Ben Pon overleden

Ben Pon (82), de zoon van de oprichter van familiebedrijf Pon Holdings, is vandaag overleden. De telg uit de bekende Nederlandse autofamilie stond binnen Pon ook wel bekend als Mr Porsche

In memoriam Klaas Koornstra, een journalist op zíjn manier

Wie hem niet kende, draaide geheid het hoofd om als Klaas Koornstra voorbij liep. Een Fransoos in Borger? Een verdwaalde excentriekeling? Nee, het was Klaas. Zeker voor Drentse begrippen geen alledaagse verschijning, met zijn wijd uitstaande, borstelige kroeshaar. En daar bovenop die alpinopet, alsof hij het ontembare toch een beetje wilde temmen. In werkelijkheid verborg de pet zijn kale kruin.