Door: Team Mensenlinq in In memoriam

‘Komt goed’, zei de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda altijd

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Vandaag: de hartelijke wetenschapper Pieter Buwalda uit Groningen (1957-2020).

Fluitend en zingend ging Pieter Buwalda door zijn dag. Altijd. Soulnummers, Beatlesliedjes, bluesdeuntjes. Hij was zelden stil.

Soms riepen zijn collega’s hem tot de orde: ‘Piet, toe nou, het is nog niet eens 9 uur’. Dan hield hij zich een halfuurtje koest. En begon weer.

Het was zijn opgewekte natuur. Die moest eruit. Net zoals hij hardop tegen zichzelf praatte over gecompliceerde wetenschappelijke vraagstukken of met zichzelf vergaderde op het toilet. Zijn hart lag op zijn tong.

Zo was het ook op de dag van het slechte nieuws. De dag waarop hij eigenlijk zou vieren dat hij dertig jaar in dienst was bij Avebe maar in plaats daarvan naar huis fietste, naar zijn vrouw Tineke en zijn kinderen Nynke en Sybren.

Niet zingend. Niet fluitend. Maar vloekend en tierend.

De héle weg. Héél hard.

Of mensen hem zouden horen, daar dacht hij eigenlijk nooit over na. Wat maakte hem dat uit? Toen Nynke puber was schaamde ze zich soms voor haar vader. Stonden ze in New York in de rij voor de Empire State Building, ging hij keihard staan zingen.

,,Pap!’’

Maar dan zong hij alleen maar harder. Of deed hij er nog een dansje bij.

Pieter Buwalda liet zich niet snel afremmen. Hij was gedreven. Een bloedfanatieke sporter, bevlogen onderzoeker, betrokken vader. Onbelangrijke dingen – bril, portemonnee, sleutels – was hij als een typische verstrooide professor altijd kwijt, maar zodra hij een doel voor ogen had wist hij precies wat er nodig was.

Als slimme jongen was Pieter al overal in geïnteresseerd, en bijna overal goed in. Zijn vader, een Friese docent geschiedenis, handel, Engels en economie, hoopte dat hij economie zou gaan studeren. Hij koos voor scheikunde. Want eigenwijs was hij ook.

Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en vond al snel zijn plek bij de innovatietak (Research & Development) van het Groningse aardappelverwerkingsbedrijf Avebe. Daar kon hij zijn onstilbare nieuwsgierigheid combineren met zijn enthousiaste ondernemerschap en ontwikkelde hij baanbrekende en prijswinnende zetmeelproducten: Eliane en Etenia.

Etenia 457 is de volledige naam van het bewerkte aardappelzetmeel dat gelatine kan vervangen en magere zuivel een romige smaak geeft. De cijfers verwijzen naar Pieter, naar de vierde maand van het jaar 1957 waarin hij werd geboren.

Natuurlijk maakte hem dat trots. Hij liet zich weleens ontvallen dat Avebe miljoenen per jaar verdiende met zijn vindingen, maar meestal liep hij niet zo te koop met zijn prestaties. Hij hield gewoon van zijn vak, van onderzoeken, van werken met studenten. Of dat nou bij Avebe was, bij het Carbohydrate Competence Center, bij de Rijksuniversiteit Groningen, of als associate professor bij de Wageningen Universiteit.

Hij ging fluitend de deur uit en kwam fluitend weer thuis.

Werk was mooi, zijn gezin het belangrijkste. Pieter en zijn Tineke hadden wel vier kinderen gewild, maar dat is niet iedereen gegeven. Ze waren twintig jaar samen toen Nynke werd geboren, vier jaar later kwam Sybren. Vaak, als ze samen vol trots naar hun kinderen zaten te kijken, stootte hij Tineke aan en zei: ,,Mooi hè. Hebben wij gemaakt.’’

Ze ontmoetten elkaar jong, bij de tienerclub van de kerk in Emmen. Zij was 16, hij student, en ze moest eerst niets van hem hebben. Maar hij hield vol, want zo was hij, en hij werd haar allerliefste lief. Van hun gereformeerde ouders mochten ze niet samenwonen, dus stelde hij tijdens een wandeling terloops voor om dan maar te trouwen.

Pieter was veel, maar niet romantisch.

Hij had altijd oog voor anderen. Stond voor iedereen klaar; thuis, in de buurt, op het werk. Met zijn mensenkennis wist hij feilloos afdelingen te leiden, hij zette iedereen op de juiste plek, liet geknakte carrières opbloeien, had altijd goede raad. Zelfs toen een oud-collega en vriendin hem bezocht toen hij al doodziek was, gaf hij haar nog wat advies mee – hij kon het niet laten.

,,Ik heb mijn hele leven geprobeerd het iedereen naar de zin te maken’’, zei hij vlak voordat hij stierf tegen Tineke. Dat is hem gelukt. Alleen de coronamaatregelen weerhielden velen ervan om in juli dit jaar massaal afscheid van hem te nemen.

Toch was hij ook heus weleens irritant. Hoe hij altijd alles wist bijvoorbeeld. Vertelde iemand iets, ging de wandelende encyclopedie het weer corrigeren. En hoe hij altijd wilde winnen. Echt áltijd. Zijn kinderen hebben nog nooit van hun leven een potje sjoelen van hem gewonnen.

Zijn broers wisten het ook. Als Pieter achterstond bij het paaltjesvoetballen achter hun huis in Emmen, konden ze maar beter hun scheenbeschermers aantrekken. Zijn fanatisme bracht hem bij de Emmense voetbalclub Drenthina in het eerste, waar hij als linksbuiten ‘sneller was dan Gareth Bale’, zoals hij zijn kinderen zou wijsmaken.

Voetballen kon hij door een chronisch ontstoken achillespees uiteindelijk niet meer, maar hij bleef altijd fanatiek sporten. Schaatsen, fietsen, bootcampen, hardlopen. Voordat hij ziek werd trainde hij voor de marathon.

Pieter was een man van lijstjes. Sloeg zijn tijden op in Excelbestanden. Hield zijn hartslag bij. Daarom had hij ook zo snel in de gaten dat er iets mis was.

,,Ik snap er niks van’’, zei hij na het hardlopen tijdens vakantie op Ameland – hun eiland. ,,Hoe kan dat nou? Ik was met geen tien paarden meer vooruit te trekken.’’

Hij ging naar de huisarts, waar hij nog nooit was geweest, om bloed te laten prikken. Het was fout, hoorde hij op die dag dat hij vloekend naar huis fietste. Leukemie. Toen, in augustus 2019, was er nog niemand die dacht dat hij die ziekte niet zou overleven. Hij was 62 jaar oud en fit, stond volop in het leven en was een echte optimist.

Maar het nieuws werd steeds slechter. Het was een zeldzame vorm van leukemie, myelofibrose, en nadat de zware chemokuren en stamceltherapie waren aangeslagen – en hij alweer voorzichtig stukjes hardliep en wat werk deed – kreeg hij er acute leukemie overheen.

‘Komt goed’, bleef hij zeggen. En bijna iedereen geloofde hem.

Omdat hij was wie hij was.

Bron: Dagblad van het Noorden. Geplaatst 29-7-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Bart Ormel uit Breda op 19-jarige leeftijd overleden na tragisch ongeval in Valencia

De 19-jarige Bart Ormel uit Breda is op 15 oktober overleden na een tragisch ongeluk in de Spaanse stad Valencia. Dat meldt voetbalvereniging Beek Vooruit op hun website.

Nieuws Dichter Jules Deelder (75) overleden

De Rotterdamse dichter Jules Deelder is vandaag op 75-jarige leeftijd overleden. Volgens zijn familie gebeurde dat na een zeer kort ziekbed. Deelders uitgever De Bezige Bij heeft het nieuws namens de familie bevestigd.

Nieuws Mede-oprichter Ronald ‘Khalis’ Bell van Kool & The Gang overleden

Ronald ‘Khalis’ Bell, een van de mede-oprichters van de wereldberoemde band Kool & The Gang, is op 68-jarige leeftijd overleden in zijn huis op de Maagdeneilanden. Dat heeft zijn vrouw, en manager, Tia Sinclair Bell bekendgemaakt, meldde Variety. ‘Khalis’ was songwriter en producer van een paar van de grootste hits die de band heeft voortgebracht, […]

Achter de deuren van de dood De kistenmaker

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Oplossen lichaam in vloeistof wordt toegestaan

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

Nieuws Headlines betreffende het coronavirus.

Dit artikel zal regelmatig aangepast worden met de laatste headlines betreffende het coronavirus.

Nieuws Voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Voormalig profvoetballer en voetbaltrainer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek.

herinerhen
HerinnerHen Jelte Kluitenberg

Metallica, dat was zijn muziek! En alles moest altijd net een beetje harder! Jelte Kluitenberg hield van z’n gezin en van z’n werk in de bosbouw in Duitsland. Het leven was goed, totdat vlak voor Kerst dat onvoorstelbare ongeluk gebeurde waarbij Jelte om het leven kwam.