Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

Het huis van Johan Bosma aan de Van Asbeckstraat in Leeuwarden had zeker geen standaardinrichting. De Leeuwarder, die op 6 oktober op 59-jarige leeftijd overleed, stak zijn liefhebberijen niet onder stoelen of banken.

Ook zijn humor lag letterlijk op straat. Op zijn woning prijkten de borden: ‘Onbewoonbaar verklaarde woning’ en ‘verboden toegang ivm met mond- en klauwzeer’. Wat anderen daarvan dachten? Daar maakte hij zich totaal niet druk om, vertellen zijn dochter Sharon en zus Nellie Machiela. ,,Johan was een vrijbuiter, een avonturier, een feestvierder. Hij deed dingen die andere mensen niet doen.’’

Zijn verschijning was imposant. Grote zilveren kettingen, gaten in zijn oren, vele oorbellen en talloze tatoeages. ‘Opa tattoo’ noemden de kleinkinderen hem. Zo droeg hij de namen van zijn vier kinderen rond een zeemeermin op zijn rug en waren de vijf kleinkinderen vereeuwigd met elk een kindervoetje en de geboortedatum. Hij had één dochter uit zijn eerste huwelijk en drie kinderen uit zijn tweede huwelijk met Greetje, van wie hij later scheidde.

Black Sabbath

De liefde voor heavy metal kreeg hij op zijn achtste mee toen zijn zus een album van Black Sabbath kocht. Op concerten als Wâldrock was hij niet te temmen, maar op een gegeven moment kreeg hij volgens Sharon ,,syn nocht fan altyd mar smoar’’ zijn. Bosma werd vrijwilliger in de beveiliging en deed dat ook bij Dokk’em Open Air. Hij vroeg broer Jan erbij en samen vormden zij een robuust team.

,,Ze waren beveiliger, maar het ging hen er meer om de sfeer erin te houden.’’ Publiek tot rust manen en onrust in de kiem smoren, daar waren ze goed in. ,,Johan hield niet van ruzie. Hij is altijd een vredesstichter geweest.’’ Ruzie maakte hij wel als mensen hem vertelden wat hij moest doen. Daar kon de grote man met een klein hart slecht tegen. Om die reden ging hij met trammelant weg bij de hoveniersopleiding.

Astma

Astma plaagde hem zijn hele leven. Daardoor kon Bosma niet naar een gewone basisschool, maar bezocht hij de Buitenschool. In die periode verbleef hij twee jaar in een astmacentrum in Blaricum. Zijn eerste beroep, dakdekker bij zijn vader, kon hij lichamelijk niet volhouden. Dat gold ook voor het stratenmaken erna. Bosma vond zijn plek bij Caparis. De binnendienst werd niets, maar in de buitendienst met zijn trekker afval ophalen was helemaal zijn ding. Toen dat stopte ging hij voor Caparis businesspost bezorgen. ,,Vrijheid, blijheid, hij vond het heerlijk.’’

Vakantie als hoogtepunt

De jaarlijkse vakantie met alle kinderen en kleinkinderen en de honden uit deze gezinnen was een hoogtepunt voor hem. Hij reserveerde meteen voor het jaar daarna. Ook was hij lid van een motorclub, waarmee uitstapjes in binnen- en buitenland werden ondernomen, van een visclub en een biljartvereniging. ,,Nou ja, negen van de tien keer kwam hij niet’’, zegt zijn zus daarover.

Als hij er was, dan was hij zeker aanwezig. ,,Maar nooit vervelend, altijd de vrolijke noot.’’ Dat hield Bosma zelfs tijdens zijn twee weken ernstige ziekte vol. Sharon, die thuis voor hem zorgde, riep hij dan met ,,zuster Clivia’’. Bij Caparis ontdekten ze na zijn overlijden bakken vol cd’s van hem met metalmuziek, Nederlandstalige muziek en kerstliederen. Ze richtten er Johans Muziekhoek voor in, ter nagedachtenis aan een markante collega.

Dit artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant van 1-1-2019.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Echtgenote van Nederlandse ambassadeur in Beiroet overleden als gevolg van explosie

De vrouw van de Nederlandse ambassadeur in Libanon is overleden. Ze is bezweken aan de verwondingen die ze opliep bij de zware explosie in Beiroet. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Hedwig Waltmans-Molier was 55 jaar. Waltmans-Molier werkte voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, op de personeelsafdeling. Ze zat afwisselend in Den Haag […]

Nieuws Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau overleden

De Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Le Lombard vrijdag in een persbericht.

Nieuws Oud-voorman VNO-NCW Hans de Boer (66) overleden

Oud-werkgeversvoorman Hans de Boer uit Witmarsum is op 66-jarige leeftijd overleden. De Boer was tot september voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Hij is aan de gevolgen van een hersenbloeding overleden. Twee termijnen was De Boer VNO-voorman. Hij begon op 1 juli 2014 met veel tamtam toen hij in zeven interviews zijn visitekaartje afgaf. Daarin leek hij […]

Achter de deuren van de dood De inboedelafhandelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

Nieuws Jazzpianist Ellis Marsalis Jr. overleden aan coronavirus

NEW ORLEANS (ANP/DPA) – De Amerikaanse jazzpianist Ellis Marsalis Jr. is woensdag op 85-jarige leeftijd overleden aan het coronavirus. Dat meldt The New York Times.

Rouw Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt […]

Rouw Asverstrooiing: ter land, ter zee of in de lucht

Na een crematie van een overledene komt de vraag wat je met de as wilt doen. Je kan de as thuis bijvoorbeeld een mooi plekje geven in een urn, het laten verwerken in een sieraad of tatoeage of de as verstrooien. Als je de as wilt verstrooien zijn er verschillende mogelijkheden en regels waar je rekening mee moet houden.