Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Johan Bosma: vrijheid, blijheid, avontuur

Een huis vol drakenbeelden en doodskoppen, skeletten voor het raam en een deurbel die je verwelkomt met heavy metalmuziek.

Het huis van Johan Bosma aan de Van Asbeckstraat in Leeuwarden had zeker geen standaardinrichting. De Leeuwarder, die op 6 oktober op 59-jarige leeftijd overleed, stak zijn liefhebberijen niet onder stoelen of banken.

Ook zijn humor lag letterlijk op straat. Op zijn woning prijkten de borden: ‘Onbewoonbaar verklaarde woning’ en ‘verboden toegang ivm met mond- en klauwzeer’. Wat anderen daarvan dachten? Daar maakte hij zich totaal niet druk om, vertellen zijn dochter Sharon en zus Nellie Machiela. ,,Johan was een vrijbuiter, een avonturier, een feestvierder. Hij deed dingen die andere mensen niet doen.’’

Zijn verschijning was imposant. Grote zilveren kettingen, gaten in zijn oren, vele oorbellen en talloze tatoeages. ‘Opa tattoo’ noemden de kleinkinderen hem. Zo droeg hij de namen van zijn vier kinderen rond een zeemeermin op zijn rug en waren de vijf kleinkinderen vereeuwigd met elk een kindervoetje en de geboortedatum. Hij had één dochter uit zijn eerste huwelijk en drie kinderen uit zijn tweede huwelijk met Greetje, van wie hij later scheidde.

Black Sabbath

De liefde voor heavy metal kreeg hij op zijn achtste mee toen zijn zus een album van Black Sabbath kocht. Op concerten als Wâldrock was hij niet te temmen, maar op een gegeven moment kreeg hij volgens Sharon ,,syn nocht fan altyd mar smoar’’ zijn. Bosma werd vrijwilliger in de beveiliging en deed dat ook bij Dokk’em Open Air. Hij vroeg broer Jan erbij en samen vormden zij een robuust team.

,,Ze waren beveiliger, maar het ging hen er meer om de sfeer erin te houden.’’ Publiek tot rust manen en onrust in de kiem smoren, daar waren ze goed in. ,,Johan hield niet van ruzie. Hij is altijd een vredesstichter geweest.’’ Ruzie maakte hij wel als mensen hem vertelden wat hij moest doen. Daar kon de grote man met een klein hart slecht tegen. Om die reden ging hij met trammelant weg bij de hoveniersopleiding.

Astma

Astma plaagde hem zijn hele leven. Daardoor kon Bosma niet naar een gewone basisschool, maar bezocht hij de Buitenschool. In die periode verbleef hij twee jaar in een astmacentrum in Blaricum. Zijn eerste beroep, dakdekker bij zijn vader, kon hij lichamelijk niet volhouden. Dat gold ook voor het stratenmaken erna. Bosma vond zijn plek bij Caparis. De binnendienst werd niets, maar in de buitendienst met zijn trekker afval ophalen was helemaal zijn ding. Toen dat stopte ging hij voor Caparis businesspost bezorgen. ,,Vrijheid, blijheid, hij vond het heerlijk.’’

Vakantie als hoogtepunt

De jaarlijkse vakantie met alle kinderen en kleinkinderen en de honden uit deze gezinnen was een hoogtepunt voor hem. Hij reserveerde meteen voor het jaar daarna. Ook was hij lid van een motorclub, waarmee uitstapjes in binnen- en buitenland werden ondernomen, van een visclub en een biljartvereniging. ,,Nou ja, negen van de tien keer kwam hij niet’’, zegt zijn zus daarover.

Als hij er was, dan was hij zeker aanwezig. ,,Maar nooit vervelend, altijd de vrolijke noot.’’ Dat hield Bosma zelfs tijdens zijn twee weken ernstige ziekte vol. Sharon, die thuis voor hem zorgde, riep hij dan met ,,zuster Clivia’’. Bij Caparis ontdekten ze na zijn overlijden bakken vol cd’s van hem met metalmuziek, Nederlandstalige muziek en kerstliederen. Ze richtten er Johans Muziekhoek voor in, ter nagedachtenis aan een markante collega.

Dit artikel is geplaatst in de Leeuwarder Courant van 1-1-2019.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Striptekenaar Eric Schreurs (‘Joop Klepzeiker’) overleden

Striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag in zijn woonplaats Leiden overleden, waar hij in 1958 ook werd geboren. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel.

Nieuws James Bond-acteur Sean Connery (90) overleden

James Bond-acteur Sean Connery is op 90-jarige leeftijd in slaap overleden. Dat gebeurde in zijn verblijfplaats op de Bahama’s. De acteur voelde zich al langer niet goed, meldt de BBC.

Coaching Gemis dat niet meer oplost.

Ik lees veel om me te blijven ontwikkelen op het gebied van verliesverwerking. Een opmerking die ik in een aantal interviews tegenkwam in de afgelopen periode van achterblijvende ouders was: “Nooit kun je je trots zijn over de kinderen met hem of haar delen”. Het is een thema dat in je leven altijd blijft terugkomen. […]

Voorbereiden op later Bij de notaris: De erfenis naar de ex?

Meneer Hendriks zat met lichtelijk paniek in zijn ogen tegenover de notaris. Hij roerde in zijn koffie en na zijn eerste slokje startte hij zijn verhaal over zijn dochter Irene: ‘Irene gaat binnenkort trouwen.’ De notaris had wel in de gaten dat een ‘gefeliciteerd’ op dit moment misschien niet de juiste reactie was. Meneer Hendriks vervolgde zijn verhaal en legde uit dat zijn vrouw en hij niet veel vertrouwen hadden in de partnerkeuze van hun dochter. ‘We worden wat ouder en zoals u weet zijn we niet onbemiddeld, we hebben niet al die jaren gewerkt om onze erfenis te zien vertrekken bij een echtscheiding’. De notaris knikte en voelde aan waar het verhaal naar toe zou gaan.

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

In memoriam Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Jan Linzel uit Stadskanaal, de laatste oorlogsvlieger.

Uitvaart ‘Een persoonlijk en tot in detail verzorgd afscheid biedt een eerste troost’

Te midden van verdriet binnen heel korte tijd het afscheid van een dierbare regelen: het lijkt een onmogelijke taak. ,,Hoe meer je van iemand houdt en hoe meer en intenser de herinneringen aan iemand zijn, hoe groter het verdriet is wanneer je een geliefde verliest. De lege stoel, het niet meer kunnen delen van een gebeurtenis die dag… Het is de passie van Greetje Brontsema van Memorables uitvaartverzorging om te helpen om van die ingrijpende gebeurtenis een waardevolle herinnering te maken, een eerste troost.

Rouw Senang

Het is nog vroeg als ik gerommel hoor in de keuken. Kleine kindervoetjes stommelen vervolgens de trap op. Mijn vriendin opent de deur van de slaapkamer en gebaart me dat ik moet doen alsof ik slaap. Ik doe snel mijn ogen dicht en hoor mijn kleine schat zachtjes tegen haar mama zeggen: ‘Ssttt, papa slaapt […]