Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Jan Pastoor wilde een betrouwbaar bestuurder zijn en was wars van politieke spelletjes

Met Jan Pastoor is dinsdag een Drentse bestuurder van de oude stempel overleden. Hij vond vooral dat de overheid betrouwbaar moest zijn en was wars van politieke spelletjes.

Jan Pastoor is 84 jaar oud geworden. Hij was tot 2007 nog actief als Eerste Kamerlid voor het CDA. Daarvoor was hij gedeputeerde in Drenthe, waar hij vooral bekend werd met de gemeentelijke herindeling, waarbij de provincie terugging van 34 gemeenten naar 12.

Bloedgroep CHU

CDA-prominent en journalist Henk Klaver maakte Pastoor lange tijd mee in de partij. „We waren van dezelfde bloedgroep, de CHU”, vertelt hij. „Dat was niet de meest progressieve vleugel van het CDA, die was wat rechts georiënteerd. Jan is de partij altijd trouw gebleven. Met welke andere partijen we ook in een kabinet zaten.”

Jan Pastoor is op 3 april 1935 geboren in Ruinerwold. Zijn vader was gemeentesecretaris en later burgemeester van Wanneperveen (1946-1954) en Oldemarkt (1954-1962).

Verscheurde gemeenschap

Na de studie rechten ging Jan Pastoor werken op de gemeentesecretarie van Wassenaar. In 1970 werd hij burgemeester van Workum, acht jaar later verkaste hij naar Smilde. Daar wachtte hem meteen de lastigste taak in zijn loopbaan, vertelde hij veel later in een gesprek met RTV Drenthe. Hij moest er de verscheurde gemeenschap bij elkaar zien te brengen. Nadat gewapende Molukse activisten
leerlingen en personeel van de school in Bovensmilde hadden gegijzeld, stonden de bevolkingsgroepen lijnrecht tegenover elkaar.

Pastoor kwam als burgemeester een paar keer opvallend in het nieuws. Dat was in februari 1983 toen hij in Bovensmilde een expositie van een Zuidmoluks kunstenaarscollectief opende. Bij die gelegenheid werd hij tegen de gemaakte afspraken geconfronteerd met iets wat leek op een politieke manifestatie. Zijn reactie was kenmerkend. ,,Ik voel me in mijn hemd gezet. Ik heb een bloedhekel aan mensen die liegen.’’

Samen met andere functionarissen had Pastoor gedurende twee jaar een cursus Maleis gevolg bij een oud-zendeling in Assen. Zo kon hij zelfs delen van toespraken in het Maleis houden. Op de vraag of dat werd gewaardeerd zei hij in 27 juni 1987 in het Nieuwsblad van het Noorden ‘Ach, Molukkers zijn net als Drenten, ze hebben het hart niet op de tong.’

In 1987 ging Pastoor de provinciale politiek in, waar hij vrijwel direct gedeputeerde werd. Die functie bekleedde hij twaalf jaar.

VVD’er Sipke Swierstra, nu burgemeester van Veendam, kwam in 1991, naar eigen zeggen als ‘jong broekie’, in Gedeputeerde Staten in contact met Jan Pastoor. „Hij was toen al heel ervaren. Ik was ter kennismaking bij hem thuis, want hij wilde wel eens weten wat voor vlees hij in de kuip had. Die zorgvuldigheid kenmerkte hem.”

Pastoor was jurist en kon heel precies zijn, zegt Swierstra. „Hij hechtte zeer aan de juiste omgangsvormen.”

Opvattingen over plattelandsbeleid

De bestuurlijke herindeling heeft Pastoor mede dankzij die eigenschappen heel goed gedaan, zegt Swierstra. Hij vond dat je als lid van het provinciebestuur ook mede-verantwoordelijk bent voor andere onderwerpen. „Hij had bijvoorbeeld duidelijke opvattingen over het natuurbeleid en de plattelandseconomie, waarbij hij wat meer de nadruk legde op het belang van de landbouw dan anderen. En hij had nadrukkelijke ideeën over de manier waarop de provincie het cultuurbeleid vorm moest geven.”

Kameraadschap in Eerste Kamer

In 1999 werd Pastoor lid van de Eerste Kamer, wat hij als de mooiste periode in zijn loopbaan beschouwde. „Je bent helemaal op jezelf teruggeworpen, moet alles zelf beoordelen”, verklaarde hij in het gesprek met RTV Drenthe. „Je werkt daarnaast in een fractie waarin een grote kameraadschap en een vriendschap heerst.” Inhoudelijk vond Pastoor het werk ‘buitengewoon boeiend’. „Ik heb er van genoten.”

De Eerste Kamer dient mede om de degelijkheid van de wetgeving te beoordelen en dat paste Pastoor als een warme jas. „Het waarborgen van de betrouwbaarheid van de overheid zag hij als zijn belangrijkste taak”, zegt Klaver. Hij was meer bestuurder dan politicus. „Hij hield er ook niet van om op de zeepkist te gaan staan om mensen voor zijn standpunten te winnen.”

Dit artikel is geplaatst in Dagblad van het Noorden op 11-12-2019.

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Voorbereiden op later ‘Niemand mag alleen sterven’

Bij de koffieautomaat in de gang van het Hospice Gasthuis in de stad Groningen staat een man op leeftijd met twee kopjes cappuccino in zijn hand. Hij is even langs gekomen om zijn broer te bezoeken die op sterven ligt in één van de zes kamers van het hospice. „Mijn broer is hier al een paar maanden. De dokters hebben hem opgegeven”, vertelt hij. „We hebben hem hier gebracht, want de verwachting was dat hij nog maar een paar weken te leven had. Het is wonderbaarlijk dat hij er nog is. De zorg van de vrijwilligers doet hem goed. Het gaat beter met hem sinds hier verblijft.”

Nieuws Oplossen lichaam in vloeistof wordt toegestaan

Er komt een nieuwe vorm van lijkbezorging bij. Het kabinet gaat het mogelijk maken om het lichaam van een overledene ook in een verwarmde vloeistof te laten oplossen.

Voorbereiden op later Wie erft wat als er geen testament is?

Wat er na overlijden moet gebeuren met bijvoorbeeld eigen geld, huis, bezittingen en schulden kun je vastleggen in een testament. Is iemand overleden en is er geen testament, dan geldt het erfrecht. De wet bepaalt in dit geval wie de erfgenamen zijn en wat zij erven.

Nieuws Dominic Grant (Grant & Forsyth) op 71-jarige leeftijd overleden

Dominic Grant, bekend van het Britse zangduo Grant & Forsyth, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. In een verklaring laat zijn vrouw Julie Forsyth weten: „Met groot verdriet moet ik mededelen dat ik mijn lieve Dominic op woensdag 18 november plotseling heb verloren aan een abdominaal aorta aneurysma (…) Hij was een geweldige […]

Nieuws Trainer en oud-profvoetballer Chris de Wagt overleden

In zijn woonplaats Sneek is Chris de Wagt zondag overleden. De voetbaltrainer en oud-profvoetballer was al geruime tijd ernstig ziek. Hij werd 34 jaar.

Nieuws Enige kleinzoon van Elvis Presley overleden op 27-jarige leeftijd

De enige kleinzoon van Elvis Presley is op 27-jarige leeftijd overleden. Benjamin Keough beroofde zichzelf van het leven in Calabasas, nabij Los Angeles, meldt TMZ.

Nieuws Two and a Half Men-actrice Conchata Ferrell overleden

De Amerikaanse actrice Conchata Ferrell, beter bekend als Berta uit de serie Two and a Half Men, is op 77-jarige leeftijd overleden. Ferrell bezweek aan een hartstilstand.

In memoriam Een voetbalman met een rood-wit hart

In zijn woonplaats Emmen is Geert Jeuring (80) overleden. Hij was de eerste stadion-speaker van FC Emmen en jarenlang materiaalman van de club.