Terug
Nieuws

Italiaanse WK-held Paolo Rossi (64) overleden

In Italië is op 64-jarige leeftijd Paolo Rossi overleden. Hij was een van de legendarische sterren van de Italiaanse voetbalgeschiedenis. In 1982 had hij een groot aandeel in de wereldtitel van Italië in de WK-eindronde in Spanje, waar hij met zes goals topscorer werd. Het leverde hem in Italië de liefkozende bijnaam ‘Pablito’ op.

De Italiaanse omroep RAI, waarvoor Rossi als commentator werkte, meldde het nieuws over de dood van de oud-speler van Perugia, Juventus, Milan, Verona en de nationale ploeg afgelopen nacht. ,,Verschrikkelijk triest nieuws: Paolo Rossi is van ons heengegaan’’, zei Enrico Varriale van RAI Sport. ,,De onvergetelijke Pablito, die ons allemaal verliefd liet worden in die zomer van 1982 en die een lieve en capabele collega was bij de RAI.’’ Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

WK-held

Rossi werd in zijn jaren bij Juventus twee keer kampioen in de Serie A, won de Europa Cup I – het Heizel-drama in Brussel tegen Liverpool – en II en de Italiaanse beker, maar zijn finest moment beleefde hij op het WK van 1982 in Spanje. Al duurde het lang eer de spits, net als de Italiaanse ploeg, op stoom kwam. In de eerste ronde, waarin Italië drie keer gelijkspeelde en ternauwernood de tweede fase bereikte, scoorde de oud-speler nog niet.

Pas in de laatste wedstrijd van de tweede ronde, tegen het swingende Brazilië van Sócrates en Zico, maakte hij zijn eerste goals. In een legendarisch duel in stadion Sarriá in Barcelona was hij met een hattrick de beul van de favoriete Brazilianen: 3-2. Vervolgens scoorde Rossi in de halve finale twee keer voor de 2-0 zege op Polen. In de finale in Estadio Santiago Bernabéu in Madrid maakte hij de openingstreffer tegen West-Duitsland (3-1).

Bron: Algemeen Dagblad. Geplaatst 10-12-2020