Terug
Nieuws

Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi (86) overleden

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden, melden Italiaanse media. De leider van de centrumrechtse regeringspartij Forza Italia werd vrijdag opgenomen in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan.

De op 29 september 1936 geboren Berlusconi begon zijn werkzame leven als entertainer op cruiseschepen. Toen hij in 1994 premier werd, leidde hij een imperium dat kranten, televisie- en radiostations, filmbedrijven, voetbalclubs, advertentiebureaus, verzekeraars, voedselbedrijven en projectontwikkelaars omvat.

Begin 1994 deed il Cavaliere (’de ridder’, omdat hij een staatsonderscheiding heeft ontvangen) zijn intrede in de politiek als leider van Forza Italia (Hup Italië). Hij zei het destijds niet openlijk, maar een belangrijke reden om de politiek in te gaan was om zijn zakenimperium en vooral zijn televisiezenders te redden. Berlusconi werd driemaal premier, maar zat de laatste jaren in de Italiaanse Senaat. Zijn partij neemt deel aan de huidige rechtse coalitie van Giorgia Meloni. Hij kwam de laatste jaren vooral nog in het nieuws door de vele zaken die tegen hem liepen en vanwege opvallende uitspraken.

Schandalen en ziekenhuisbezoeken

De politicus lag enkele weken geleden ook al in het ziekenhuis. Hij had een longinfectie als gevolg van chronische leukemie en moest anderhalve maand in het ziekenhuis blijven. Berlusconi worstelt al jaren met een broze gezondheid. Zo belandde hij ook in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus.

Berlusconi was drie keer premier van Italië en heeft zijn stempel op het land weten te drukken. Maar ook buiten de politiek was de zakenman en miljardair een geruchtmakende man. Zijn leven werd gekenmerkt door macht, maar ook door seksschandalen en voortdurende beschuldigingen van corruptie en belastingfraude.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zijn Berlusconi’s broer Paolo en zijn kinderen Eleonora, Barbara, Marina en Pier Silvio in het ziekenhuis in Milaan. Ook zijn 33-jarige vriendin Marta Fascina was er volgens Italiaanse media bij toen Berlusconi stierf.

Bron: De Telegraaf. Geplaatst: 12-6-2023. Foto: ANP