Door: Team Mensenlinq in Rouw

Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto's. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips.

Spreek af en herdenk 

Vind je het fijn om samen met anderen jouw dierbare te herdenken? Spreek dan bijvoorbeeld elk jaar op zijn/haar sterfdag af met andere die dicht bij hem/haar stonden. Bijvoorbeeld door samen te dineren of te borrelen. Haal samen herinneringen op, deel een lach en traan. Dit geeft een gevoel van verbondenheid.

Verzamel verhalen 

Vraag hechte vrienden en familie van jouw dierbare of zij een mooie, bijzondere of grappige  herinneringen op papier willen zetten voor jou. Budel en bewaar ze, zodat je ze altijd weer kunt lezen als je daar behoefte toe hebt.

Schrijf een brief 

Het kan zijn dat je nog dingen tegen jouw dierbare had willen zeggen. Laat dit niet knagen en schrijf het op in een brief aan hem of haar. Probeer het daarna los te laten: het is goed zo. 

Doe wat jouw dierbare graag deed 

Hadden jullie een plek waar jullie naartoe gingen? Een stamkroeg, een bepaalde stad of natuurgebied, of een museum? Ga hier naartoe wanneer je behoefte hebt om jouw dierbare te herdenken. Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld zijn of haar favoriete gerecht te bereiden, of naar muziek te luisteren waar jouw dierbare dol op was.

Ruik zijn of haar geur 

Geuren brengen een mens snel terug naar een bepaalde herinnering. Had jouw dierbare een favoriete parfum? Koop zelf een flesje en spuit zo nu en dan wat op een zakdoek. Zo kun je zijn of haar vertrouwde geur weer even ruiken als je dat fijn vindt

Maak een herdenkingsvoorwerp

Voorwerpen die van jouw dierbare waren, kun je gebruiken om een herdenkingsvoorwerpen van te maken. Naai een deken van zijn of haar kleren. Of vraag de juwelier of hij van zijn of haar sieraden een nieuw sieraard wil maken, dat jij kunt dragen.

Maak een herdenkingshoekje 

Zet foto’s en voorwerpen die van jouw dierbare waren in een hoekje in huis, bijvoorbeeld op een klein tafeltje. Je kunt in dit hoekje kruipen als je daar even behoefte toe hebt. Brand een kaarsje, draai muziek waar je je fijn bij voelt en neem de tijd om te herdenken

Bucketlist

En leg er dingen over vast: maak foto’s, tekeningen of schrijf (kleine) verslagen over wat je doet. Zo bewaar je ook deze herinneringen.

Zet een tatoeage 

Laat een tatoeage zetten van zijn of haar naam, gezicht of iets symbolisch. Daarmee heb je een onuitwisbare herinnering aan jouw dierbare.

Geniet van bijzondere momenten 

Je kunt van alles plannen in het leven en allerlei manieren bedenken om iemand te herdenken. Maar soms krijg je ook onverwachte momenten in de schoot geworpen. Momenten waarop je iets moois ziet, waarop er iets bijzonders gebeurt, iets waarvan je oprecht geniet. Denk dan aan jouw dierbare en geniet ook een beetje namens hem of haar.

Geplaatst 9-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Amerikaanse soullegende Betty Wright overleden.

De Amerikaanse soul- en R&B-zangeres Betty Wright is zondag overleden. Ze werd 66 jaar. Wright scoorde hits met onder meer Tonight Is The Night, Where Is The Love? (beide 1974) en No Pain, (No Gain) (1988).

Marieke Knol
Coaching Trots loopt de frèle vrouw voor de stoet uit

Ze laat me de foto’s zien. In een donkergroene achtergrond van bladeren van oude bomen loopt een frèle vrouw trots voor de stoet uit. Een witte wollen jas, het haar opgestoken, het hoofd hoog. Kwetsbaar en krachtig. Daarachter de dragers met de kist en dan een lange stoet mensen. Heel veel mensen.  

Rouw 7 films over rouw en overlijden om vanavond te kijken op Netflix

Films kijken is een fijne manier van ontspannen. Maar wat als je net een dierbare hebt verloren en het moeilijk hebt met het rouwproces? Dan zijn er ook prachtige films die op een mooie manier laten zien hoe de personages omgaan met rouw en verlies. Soms kan het fijn zijn jezelf te herkennen in het verhaal van een ander, of helpt het bij verwerken van verdriet. Wij geven je alvast 7 tips voor films op Netflix over rouw en overlijden.

In memoriam In de verzameling van kunsthandelaar Han Vos zat altijd iets bijzonders

Kunsthandelaar Han Vos is overleden. Hij stierf, in zijn winkeltje in de Kleine Kromme Elleboog, hartje Groningen

In memoriam Sipke Beetstra maakt eeuw vol op karakter

Vele verslaggevers hebben in de loop der tijd in zijn kamertje vol trofeeën gestaan, gewillig meeschrijvend met een sterk verhaal uit de lange levensgeschiedenis van Sipke Beetstra uit Joure. Tientallen vaantjes aan de muur, planken vol bekers en medailles. Hij won ze met schaatswedstrijden, het seinemeanen (Beetstra was meervoudig Fries kampioen)en met het fokken van konijnen. […]

Nieuws Police Academy-actrice Marion Ramsey (73) overleden

Marion Ramsey, vooral bekend van haar rol in de Police Academy-films, is overleden. De actrice stierf volgens Amerikaanse media donderdag in haar huis in Los Angeles. Ze is 73 jaar geworden.

Nieuws Britse ontwerper Terence Conran overleden

De Britse ontwerper en restauranthouder Terence Conran is op 88-jarige leeftijd overleden. Het bestuur van het Design Museum, dat hij hielp stichten, heeft dat vandaag bekendgemaakt. Conran werd algemeen beschouwd als een visionair, die van grote invloed is geweest op de vormgeving van het hedendaagse leven in Groot-Brittannië.

In memoriam Klaas Ritsema, verzamelaar en ‘buswonder van Nederland’

Tijd van Leven beschrijft het gepasseerde bestaan van mensen met een bijzonder verhaal. Zoals Klaas Ritsema (1956-2019), verzamelaar en ‘buswonder’.