Door: Team Mensenlinq in Rouw

Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto's. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips.

Spreek af en herdenk 

Vind je het fijn om samen met anderen jouw dierbare te herdenken? Spreek dan bijvoorbeeld elk jaar op zijn/haar sterfdag af met andere die dicht bij hem/haar stonden. Bijvoorbeeld door samen te dineren of te borrelen. Haal samen herinneringen op, deel een lach en traan. Dit geeft een gevoel van verbondenheid.

Verzamel verhalen 

Vraag hechte vrienden en familie van jouw dierbare of zij een mooie, bijzondere of grappige  herinneringen op papier willen zetten voor jou. Budel en bewaar ze, zodat je ze altijd weer kunt lezen als je daar behoefte toe hebt.

Schrijf een brief 

Het kan zijn dat je nog dingen tegen jouw dierbare had willen zeggen. Laat dit niet knagen en schrijf het op in een brief aan hem of haar. Probeer het daarna los te laten: het is goed zo. 

Doe wat jouw dierbare graag deed 

Hadden jullie een plek waar jullie naartoe gingen? Een stamkroeg, een bepaalde stad of natuurgebied, of een museum? Ga hier naartoe wanneer je behoefte hebt om jouw dierbare te herdenken. Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld zijn of haar favoriete gerecht te bereiden, of naar muziek te luisteren waar jouw dierbare dol op was.

Ruik zijn of haar geur 

Geuren brengen een mens snel terug naar een bepaalde herinnering. Had jouw dierbare een favoriete parfum? Koop zelf een flesje en spuit zo nu en dan wat op een zakdoek. Zo kun je zijn of haar vertrouwde geur weer even ruiken als je dat fijn vindt

Maak een herdenkingsvoorwerp

Voorwerpen die van jouw dierbare waren, kun je gebruiken om een herdenkingsvoorwerpen van te maken. Naai een deken van zijn of haar kleren. Of vraag de juwelier of hij van zijn of haar sieraden een nieuw sieraard wil maken, dat jij kunt dragen.

Maak een herdenkingshoekje 

Zet foto’s en voorwerpen die van jouw dierbare waren in een hoekje in huis, bijvoorbeeld op een klein tafeltje. Je kunt in dit hoekje kruipen als je daar even behoefte toe hebt. Brand een kaarsje, draai muziek waar je je fijn bij voelt en neem de tijd om te herdenken

Bucketlist

En leg er dingen over vast: maak foto’s, tekeningen of schrijf (kleine) verslagen over wat je doet. Zo bewaar je ook deze herinneringen.

Zet een tatoeage 

Laat een tatoeage zetten van zijn of haar naam, gezicht of iets symbolisch. Daarmee heb je een onuitwisbare herinnering aan jouw dierbare.

Geniet van bijzondere momenten 

Je kunt van alles plannen in het leven en allerlei manieren bedenken om iemand te herdenken. Maar soms krijg je ook onverwachte momenten in de schoot geworpen. Momenten waarop je iets moois ziet, waarop er iets bijzonders gebeurt, iets waarvan je oprecht geniet. Denk dan aan jouw dierbare en geniet ook een beetje namens hem of haar.

Geplaatst 9-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam Alje Zandt (49): Natuurbeschermer in hart en nieren

Alje Zandt uit Havelte is op 49-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was woordvoerder en voorlichter van Natuurmonumenten in Noord-Nederland.

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.

Nieuws Honkballegende Tom Seaver overleden

De Amerikaanse honkbalgrootheid Tom Seaver is op 75-jarige leeftijd overleden. In maart vorig jaar werd bij de voormalige werper dementie vastgesteld. Seaver speelde twintig seizoenen in de Major League, de hoogste professionele honkbalcompetitie. Daarin vierde hij vooral veel successen met New York Mets voor wie hij uitkwam in 1967-1977.

Nieuws K-popster Yohan (28) overleden

Kim Jeong-hwan, beter bekend als K-popster Yohan, is dinsdag op 28-jarige leeftijd overleden. Dat melden Koreaanse media. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Nieuws Judoka Ilona Lucassen overleden

Judoka Ilona Lucassen is op 23-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de Nederlandse jubobond (JBN) bekend.

Nieuws Zanger Bob Fosko van De Raggende Manne overleden

Rockzanger en acteur Geert Timmers werd bekend onder zijn artiestennaam Bob Fosko met nummers als ‘Poep in je hoofd’. Nadat kanker bij hem was vastgesteld, bleef hij doorgaan met zijn laatste tournee.

Nieuws De Mensenlinq.nl adressengids; alle contactgegevens bij elkaar.

Voor iedereen die meer wil weten over het onderwerp overlijden en wat daar bij komt kijken, is Mensenlinq dé plek om verhalen, informatie en praktische zaken te lezen. Mensenlinq.nl is niet voor niets marktleider in Nederland op het gebied van online rouwen en reageren. GESPECIALISEERDE PARTIJEN Een belangrijk onderdeel van -en aanvulling op- het platform […]