Door: Team Mensenlinq in Rouw

Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto's. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips.

Spreek af en herdenk 

Vind je het fijn om samen met anderen jouw dierbare te herdenken? Spreek dan bijvoorbeeld elk jaar op zijn/haar sterfdag af met andere die dicht bij hem/haar stonden. Bijvoorbeeld door samen te dineren of te borrelen. Haal samen herinneringen op, deel een lach en traan. Dit geeft een gevoel van verbondenheid.

Verzamel verhalen 

Vraag hechte vrienden en familie van jouw dierbare of zij een mooie, bijzondere of grappige  herinneringen op papier willen zetten voor jou. Budel en bewaar ze, zodat je ze altijd weer kunt lezen als je daar behoefte toe hebt.

Schrijf een brief 

Het kan zijn dat je nog dingen tegen jouw dierbare had willen zeggen. Laat dit niet knagen en schrijf het op in een brief aan hem of haar. Probeer het daarna los te laten: het is goed zo. 

Doe wat jouw dierbare graag deed 

Hadden jullie een plek waar jullie naartoe gingen? Een stamkroeg, een bepaalde stad of natuurgebied, of een museum? Ga hier naartoe wanneer je behoefte hebt om jouw dierbare te herdenken. Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld zijn of haar favoriete gerecht te bereiden, of naar muziek te luisteren waar jouw dierbare dol op was.

Ruik zijn of haar geur 

Geuren brengen een mens snel terug naar een bepaalde herinnering. Had jouw dierbare een favoriete parfum? Koop zelf een flesje en spuit zo nu en dan wat op een zakdoek. Zo kun je zijn of haar vertrouwde geur weer even ruiken als je dat fijn vindt

Maak een herdenkingsvoorwerp

Voorwerpen die van jouw dierbare waren, kun je gebruiken om een herdenkingsvoorwerpen van te maken. Naai een deken van zijn of haar kleren. Of vraag de juwelier of hij van zijn of haar sieraden een nieuw sieraard wil maken, dat jij kunt dragen.

Maak een herdenkingshoekje 

Zet foto’s en voorwerpen die van jouw dierbare waren in een hoekje in huis, bijvoorbeeld op een klein tafeltje. Je kunt in dit hoekje kruipen als je daar even behoefte toe hebt. Brand een kaarsje, draai muziek waar je je fijn bij voelt en neem de tijd om te herdenken

Bucketlist

En leg er dingen over vast: maak foto’s, tekeningen of schrijf (kleine) verslagen over wat je doet. Zo bewaar je ook deze herinneringen.

Zet een tatoeage 

Laat een tatoeage zetten van zijn of haar naam, gezicht of iets symbolisch. Daarmee heb je een onuitwisbare herinnering aan jouw dierbare.

Geniet van bijzondere momenten 

Je kunt van alles plannen in het leven en allerlei manieren bedenken om iemand te herdenken. Maar soms krijg je ook onverwachte momenten in de schoot geworpen. Momenten waarop je iets moois ziet, waarop er iets bijzonders gebeurt, iets waarvan je oprecht geniet. Denk dan aan jouw dierbare en geniet ook een beetje namens hem of haar.

Geplaatst 9-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Oud-onderwijsminister Jos van Kemenade (82) overleden

Na een kort ziekbed is de vroegere minister van Onderwijs en prominente PvdA’er Jos van Kemenade overleden. Hij was 82 jaar.

Uitvaart Zes keer creatieve DIY’s voor een uitvaart.

Om een uitvaart nóg persoonlijker te maken, kan je creatief aan de slag gaan met DIY’s. Het woord ‘DIY’ staat voor ‘Do It Yourself’: je creëert dus zelf de aankleding van een uitvaart. Zo kan je persoonlijke decoratie knutselen of op een originele manier een herdenkingsplek inrichten. Wij geven je 6 tips voor mooie DIY’s op een uitvaart.   Memory jar  Met de zogeheten ‘mason jars’ kan je eigenlijk […]

In memoriam Sjoerd de Vries: wereldberoemd in Friesland

Misschien wel de belangrijkste kunstenaar van Friesland is in de nacht van maandag op dinsdag overleden in het MCL in Leeuwarden. Sjoerd de Vries had al langere tijd gezondheidsproblemen.

Strand
Nieuws Iets hogere sterfte in warme week

Tijdens de hittegolf in week 33 (10 tot en met 16 augustus) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dit waren ruim 400 meer dan in de weken daarvoor, toen de sterfte relatief laag was. De toename van de sterfte in week 33 hangt samen met de hoge temperatuur. De geregistreerde sterfte aan corona was laag. […]

Nieuws Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg overleden

Oud-televisiepresentatrice Tineke Verburg is zaterdag in Amsterdam overleden. Verburg is 64 jaar geworden.

Rouw Liefde houdt niet op waar leven eindigt.

Manon Snoeker (www.trouwtoespraak.nl) is vrijgevestigd trouwambtenaar en spreekt daarnaast op ceremonies en plechtigheden zoals uitvaarten, huwelijken en jubilea. Manons werk is zoals het leven: vrolijkheid en verdriet wisselen elkaar af. In haar blogs neemt Manon ons mee bij haar werkzaamheden en vertelt ze over de bijzondere ontmoetingen die ze heeft met haar opdrachtgevers.

Nieuws Britse acteur Ian Holm (Lord of the Rings) overleden

De Britse acteur Ian Holm is vrijdag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Britse krant The Guardian op gezag van zijn manager. Holm leed aan de ziekte van Parkinson.

Nieuws Dominic Grant (Grant & Forsyth) op 71-jarige leeftijd overleden

Dominic Grant, bekend van het Britse zangduo Grant & Forsyth, is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. In een verklaring laat zijn vrouw Julie Forsyth weten: „Met groot verdriet moet ik mededelen dat ik mijn lieve Dominic op woensdag 18 november plotseling heb verloren aan een abdominaal aorta aneurysma (…) Hij was een geweldige […]