Door: Team Mensenlinq in Rouw

Inspiratie: 10 manieren om een dierbare te herdenken

Een dierbare herdenken is waardevol en kan op verschillende manieren. Natuurlijk door naar zijn of haar laatste rustplaats te gaan en hier een moment van stilte te houden. Of door het bekijken van foto's. Maar er zijn meer mogelijkheden om iemand te herdenken. Wij geven tien tips.

Spreek af en herdenk 

Vind je het fijn om samen met anderen jouw dierbare te herdenken? Spreek dan bijvoorbeeld elk jaar op zijn/haar sterfdag af met andere die dicht bij hem/haar stonden. Bijvoorbeeld door samen te dineren of te borrelen. Haal samen herinneringen op, deel een lach en traan. Dit geeft een gevoel van verbondenheid.

Verzamel verhalen 

Vraag hechte vrienden en familie van jouw dierbare of zij een mooie, bijzondere of grappige  herinneringen op papier willen zetten voor jou. Budel en bewaar ze, zodat je ze altijd weer kunt lezen als je daar behoefte toe hebt.

Schrijf een brief 

Het kan zijn dat je nog dingen tegen jouw dierbare had willen zeggen. Laat dit niet knagen en schrijf het op in een brief aan hem of haar. Probeer het daarna los te laten: het is goed zo. 

Doe wat jouw dierbare graag deed 

Hadden jullie een plek waar jullie naartoe gingen? Een stamkroeg, een bepaalde stad of natuurgebied, of een museum? Ga hier naartoe wanneer je behoefte hebt om jouw dierbare te herdenken. Het is natuurlijk ook mogelijk om bijvoorbeeld zijn of haar favoriete gerecht te bereiden, of naar muziek te luisteren waar jouw dierbare dol op was.

Ruik zijn of haar geur 

Geuren brengen een mens snel terug naar een bepaalde herinnering. Had jouw dierbare een favoriete parfum? Koop zelf een flesje en spuit zo nu en dan wat op een zakdoek. Zo kun je zijn of haar vertrouwde geur weer even ruiken als je dat fijn vindt

Maak een herdenkingsvoorwerp

Voorwerpen die van jouw dierbare waren, kun je gebruiken om een herdenkingsvoorwerpen van te maken. Naai een deken van zijn of haar kleren. Of vraag de juwelier of hij van zijn of haar sieraden een nieuw sieraard wil maken, dat jij kunt dragen.

Maak een herdenkingshoekje 

Zet foto’s en voorwerpen die van jouw dierbare waren in een hoekje in huis, bijvoorbeeld op een klein tafeltje. Je kunt in dit hoekje kruipen als je daar even behoefte toe hebt. Brand een kaarsje, draai muziek waar je je fijn bij voelt en neem de tijd om te herdenken

Bucketlist

En leg er dingen over vast: maak foto’s, tekeningen of schrijf (kleine) verslagen over wat je doet. Zo bewaar je ook deze herinneringen.

Zet een tatoeage 

Laat een tatoeage zetten van zijn of haar naam, gezicht of iets symbolisch. Daarmee heb je een onuitwisbare herinnering aan jouw dierbare.

Geniet van bijzondere momenten 

Je kunt van alles plannen in het leven en allerlei manieren bedenken om iemand te herdenken. Maar soms krijg je ook onverwachte momenten in de schoot geworpen. Momenten waarop je iets moois ziet, waarop er iets bijzonders gebeurt, iets waarvan je oprecht geniet. Denk dan aan jouw dierbare en geniet ook een beetje namens hem of haar.

Geplaatst 9-9-2020

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

In memoriam De enige weg is ‘uphill’, wist Piter Jakob

Zien hoe de eerste stralen zon ’s morgens boven de berg uit pieken. Met de eerste skilift naar boven glijden. Als eerste van de berg suizen, slalommend over de verse sneeuw. Alles wil hij meemaken, geen moment van iedere dag missen. Piter Jakob Bosgraaf heeft een compleet leven in 23 jaar gestopt. Moeder Hilda: ,,Hij heeft in de tijd die hij had zoveel mooie ervaringen gehad, vrienden gemaakt en herinneringen verzameld. Dat is mooi om te weten en tegelijk: hij wilde nog zóveel.’’

Uitvaart Afscheid nemen in tijden van corona: ‘Soms zijn die intieme uitvaarten onverwacht mooi’

Aangepaste uitvaarten in tijden van corona zijn soms onwerkelijk. Afstand houden in rouw is tegennatuurlijk. Maar soms is een intiem afscheid ook juist onverwacht mooi. Verslag van de week van uitvaartbegeleiders Ellen Nooren, Anita Buikstra en Yvonne van Eijck van Ellen Nooren Uitvaartverzorging. Maandag 6 april Dit wordt een zware dag. Anita Buikstra heeft twee […]

Nieuws Sjeik Sabah, emir van Koeweit, overleden

Sjeik Sabah, de emir van Koeweit, is op 91-jarige leeftijd overleden, meldt de staatstelevisie in het emiraat. Hij lag sinds juli in een ziekenhuis in de Verenigde Staten, na een operatie in Koeweit. Waaraan hij leed, is niet bekendgemaakt.

Nieuws Componist Armando Manzanero (85) overleden aan gevolgen coronavirus

De Mexicaanse componist en zanger Armando Manzanero is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in een ziekenhuis in Mexico-Stad, waar hij sinds half december was opgenomen nadat hij positief testte op het coronavirus. Manzanero geldt als een van de belangrijkste romantische componisten van de afgelopen eeuw.

Nieuws Oscar Benton (71) blijft voor altijd Mister Bensonhurst Blues

2021 had het jaar van zijn comeback moeten worden. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Oscar Benton is overleden, hij werd bekend met zijn hit Bensonhurst Blues.

Pim Doesburg
Nieuws Oud-doelman en eredivisie-recordhouder Pim Doesburg (77) overleden

Voormalig doelman Pim Doesburg is op 77-jarige leeftijd overleden. De Rotterdammer, achtvoudig Oranje-international, speelde voor Sparta en PSV 687 wedstrijden in de eredivisie en is met dat aantal recordhouder. Doesburg begon zijn loopbaan bij Sparta, de club waarmee hij in 1966 de KNVB-beker won. In 1967 stapte hij over naar PSV, maar in 1970 keerde […]

Nieuws CBS: vorige week 600 mensen meer overleden dan anders

Vorige week zijn er 600 mensen meer overleden dan normaal is in deze tijd van het jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds het coronavirus in Nederland bezig aan een de tweede golf, overlijden er wekelijks beduidend meer mensen dan gebruikelijk. De zogenoemde oversterfte was afgelopen week ook weer een stuk hoger dan de week […]

Nieuws Consequenties coronavirus voor uitvaart en condoleances

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, maakte de overheid zondagmiddag 15 maart aanvullende maatregelen bekend. De maatregelen zijn van grote invloed op condoleancebezoeken en uitvaartplechtigheden. Samenkomen en met familie, vrienden en bekenden rouwen en met elkaar het verlies delen, is nu niet mogelijk.