Door: Team Mensenlinq in In memoriam

Ingrid Wymenga: ook na haar pensioen was de kinderarts volop aanwezig met taart en knuffels in het Martini Ziekenhuis. Tot ze plotseling overleed na een fietsongeluk

Ze was een toegewijd kinderarts en al was ze met pensioen - Ingrid Wymenga was nog altijd in het Martini Ziekenhuis. Vorige week had ze, op de fiets, een ongelukkige botsing en overleed ze.

Boterkoek is een begrip op de kinderafdeling van het Martini Ziekenhuis. Kwam er een nieuwe collega in dienst, dan stond er op diens eerste werkdag een boterkoek klaar als welkom. Om te delen met de collega’s. De bakker? Ingrid Wymenga.

Kreeg een collega een baby: dan was Ingrid van de partij met een spookje – een zelfgemaakte knuffel met de naam van de baby er zorgvuldig op geborduurd. Ze zorgde voor cadeautjes als er een collega afscheid nam.

Pensioen

Kinderarts Ingrid Wymenga. Ook nadat ze in 2018 met pensioen ging, was ze nog volop aanwezig bij de collega’s van het Martini Ziekenhuis. Was er iemand jarig, dan stond ze klaar met een taart. Had iemand het om wat voor reden even lastig, dan bracht ze een potje zelfgemaakte jam.

Ze genoot van haar pensioen. Vorige week dinsdag fietste ze van haar woning in de binnenstad naar het Noorderplantsoen. De helm op: ze zou met haar fietsgroepje De Gladiolen een tochtje maken.

Op de Westersingel, op steenworp afstand van haar huis, kwam ze in botsing met een andere fietser. Ze viel ongelukkig, met een hersenbloeding tot gevolg. Ondanks de zeer adequate hulp, stierf ze enkele dagen later in het ziekenhuis.

Tot ongeloof van haar man en haar twee dochters. Tot ongeloof ook van haar vrienden en oud-collega’s. Het contrast kon niet groter: Ingrid, die altijd fietste, hardliep, schaatste, die jaloersmakend fit was en een lichaam had om jij tegen te zeggen. Die zo attent was en nog maar 67 jaar. Dat zij er niet meer was.

Wens: verpleegkundige worden

Ingrid Wymenga groeide op in Bedum, in een huisartsengezin met 7 kinderen. Aanvankelijk was ze vrij timide, met een grote wens: verpleegkundige worden. Dat was te hoog gegrepen, vonden ze op school. Misschien dat ze de huishoudschool kon doen en dat ze dan daarna in de kéuken van een ziekenhuis aan de slag kon.

Wymenga ging haar eigen gang. Via de mulo ging ze steeds een stapje hoger, haar sociale inborst won het van haar verlegenheid en haar wens veranderde. Dokter wilde ze worden.

Down Syndroom

Dat lukte haar en tijdens haar stages als coassistent op Curaçao ontdekte ze dat ze kinderarts wilde worden. Ze deed ervaring op in het UMCG, in het ziekenhuis van Dokkum en de laatste 23 jaar van haar carrière werkte ze in het Martini. Daar speelde ze een belangrijke rol in de zorg voor kinderen met diabetes, ze maakte zich hard voor kinderen met het syndroom van Down voor wie ze een speciale polikliniek oprichtte.

En toen kwam er een kink in de kabel, 15 jaar geleden. Ze kreeg een hersenbloeding en in kritieke toestand belandde ze op de IC. Ze herstelde en na een half jaar afwezigheid keerde ze terug in het Martini waar ze met enkele aanpassingen nog tien jaar heeft gewerkt.

Het komt altijd goed, misschien anders dan je denkt. Ergens onderweg in haar leven werd dit Ingrids lijfspreuk die ze deelde met haar man, dochters en andere dierbaren.

Zorgzaamheid à la Ingrid

In het Martini Ziekenhuis herinneren ze zich het afscheid van Ingrid, in 2018. Hoe ze haar als collega’s uitzwaaiden met liedjes, waarvan eentje vol woorden uit het Papiaments, de taal die Ingrid overhield uit haar tijd op Curaçao. Hoe Ingrid een toespraak hield. Hoe veel patiënten hun dokter gedag kwamen zeggen, sommigen in tranen.

En ze hebben zich op de Kinderafdeling iets voorgenomen. Nu ze Ingrid voorgoed missen, willen ze meer oog hebben voor elkaar, wensen ze iets terug van de zorgzaamheid à la Ingrid. Om te beginnen serveren ze voortaan weer boterkoek.

Bron: LC Geplaatst 17-5-2022. Tekst: Marijke Brouwer

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

Nieuws The Outfield-frontman Tony Lewis (62) overleden

De Britse zanger en bassist Tony Lewis is onverwacht overleden. De frontman van The Outfield, bekend van de hit Your Love, werd 62 jaar.

Rouw Hulp voor nabestaanden van wie dierbare uit leven gestapt is

Hoe moet je verder met je leven als een dierbare daaruit is gestapt? Met die vraag worstelen tal van mensen van wie de partner, een familielid of een vriend zelfmoord heeft gepleegd. De Stichting Nabestaan Na Zelfdoding Drenthe wil hen helpen.

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Rouw ’Ik was boos dat ik het laatste gesprek met opa had verknald’

Muziek galmde uit de speaker van mijn telefoon. Mijn hoofd vol met studiestress en mijn buik vol met pasta. De zomervakantie was dichtbij en het warme weer kwam voorzichtig om de hoek kijken. Gefrustreerd om mijn gefaalde tentamen, onderbreekt mama m’n gedachten. ,,We gaan naar opa toe Nien, ga je ook even mee? Het gaat niet zo goed,” hoor ik uit het […]

Nieuws Oud-burgemeester Enschede Jan Mans (80) overleden

PvdA’er Jan Mans was burgemeester van Enschede toen daar op 13 mei 2000 de vuurwerkramp plaatsvond waarbij 23 mensen omkwamen. PvdA-politicus Jan Mans, burgemeester van Enschede toen daar in 2000 de vuurwerkramp plaatsvond, is overleden. Mans was ernstig ziek en overleed in zijn woonplaats Meerssen. Mans, die al op zijn dertiende wist dat hij burgemeester […]

Nieuws Jazz-drummer Jimmy Cobb overleden

Jazzdrummer Jimmy Cobb, die met trompettist Miles Davis (1926-1991) het legendarische album Kind of Blue opnam, is overleden. Cobb stierf op 91-jarige leeftijd in New York aan longkanker, zei zijn weduwe Eleana Tee Cobb tegen de Amerikaanse omroep NPR.

Coaching ‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.”