Terug
Nieuws

In 2030 7 miljoen Nederlanders chronisch ziek

Zo’n 7 miljoen Nederlanders zullen in 2030 lijden aan een chronische ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Deze ‘patiënten’ hebben vaak te kampen met meerdere, aanhoudende kwalen. Desondanks leven ze langer én met een gezond gevoel.

,,Nederland is ziek,” zei toenmalig premier Ruud Lubbers in 1990. Hij doelde op het aantal arbeidsongeschikten, dat dreigde op te lopen naar 1 miljoen. Nu ligt het totale aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen op ongeveer 820.000.

5,3 miljoen mensen chronisch ziek

Dat is slechts een schijntje ten opzichte van het aantal chronisch zieken in ons land: ruim 5,3 miljoen. Deze mensen kampen met een reeks aandoeningen, variërend van hartziekten en diabetes tot angststoornissen en nek- en rugklachten.

Steeds meer kwalen

En er komen steeds meer chronische kwalen bij, door betere behandelingen. Neem mensen die seropositief zijn; begin jaren ’80 betekende dat vrijwel zeker een doodvonnis. Nu worden duizenden mensen met het virus in hun lichaam oud, dankzij de juiste medicijnen.

Die ontwikkeling heeft grote gevolgen. Mede door de verbeteringen in de zorg (vroegopsporing van ziekten plus een betere behandeling) en de vergrijzing zal het aantal mensen met een chronische ziekte stijgen naar 7 miljoen in 2030, voorspelt het RIVM in zijn ‘Volksgezondheid Toekomst Verkenning’. Dat is zo’n 40 procent van Nederland.

Diabetes

Zo loopt het aantal patiënten met diabetes naar verwachting op van 0,8 miljoen in 2011 tot 1,2 miljoen in 2030. Ook het aantal mensen met artrose, gehoorstoornissen en hartziekten komt rond een miljoen uit.

,,Wat opvalt is dat mensen met een chronische aandoening – of ze nu oud zijn of jong – steeds vaker volop meedoen in de samenleving,” constateert zorgminister Schippers.

Je goed voelen

Maar misschien nog belangrijker: mensen voelen zich, ondanks hun chronische ziekte, best oké. Slechts een derde van de volwassenen met een ziekte noemt zichzelf ongezond.

RIVM

Het RIVM maakt zich in zijn toekomstvisie vooral zorgen om twee groepen: mensen zonder veel scholing en kwetsbare ouderen. Zo is de levensverwachting voor laagopgeleiden gemiddeld 6 jaar korter dan voor hoogopgeleiden. ,,Ze missen de vaardigheden om informatie over gezondheid te krijgen, te begrijpen, te beoordelen of te gebruiken bij het nemen van beslissingen rondom hun gezondheid,” aldus het RIVM.

Door de vergrijzing en de stijgende levensverwachting zal ook het percentage kwetsbare ouderen verder toenemen, is de verwachting. Vooral bij ouderen zijn dementie en valpartijen straks funest. Sterker nog: in 2030 zal dementie de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland zijn.