Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

  1. De weg – Guus Meeuwis 

Het nummer ‘De weg’ is een vertaling door Guus Meeuwis van het origineel ‘Der Weg’, door Herbert Grönemeyer. Herbert verloor in 1998 zijn vrouw en broer kort na elkaar aan kanker en droeg het nummer op aan hen. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vuGcIfMq65A

  1. Het dorp – Wim Sonneveld 

Schrijver van het nummer, Friso Wiegersma, vertelt op NPO Radio 2 dat ‘Langs het tuinpad van mijn vader’ de essentiële woorden zijn van het nummer: ,,De dingen die je lief zijn verdwijnen. Dat maakt iedereen mee, natuurlijk.’’ 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/CTrzuKEimA8 >

  1. Zo zal het zijn – Rob de Nijs

In het emotionele lied ‘Zo zal het zijn’, zingt Rob de Nijs over een leven dat na veel strijd voorbij is en er een plek is gekomen zonder pijn en verdriet. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vie4jVumgU8 >

  1. ’t Het nog nooit zo donker west – Ede Staal

Vooral voor de Groningers en andere Noorderlingen heeft dit nummer een diepe betekenis. Ook nu tijdens de coronacrisis brengt het mensen veel troost en werd het massaal gezongen

< YouTube plug-in: https://youtu.be/nICOW-jumUA >

  1. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato 

Dit is een bekend nummer bij mensen die rouwen of troost zoeken in muziek. Marco zei hier zelf over op Facebook: ,,Dit is een liedje dat iedereen op zijn eigen manier ervaart, maar wat ook heel universeel is doordat we eigenlijk allemaal het gevoel wel kennen geen afscheid te willen nemen.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vqUTNY-bnLg >

  1. Papa – Stef Bos 

Aan NPO Radio 2 vertelt Stef Bos over de dag dat hij ‘Papa’ schreef: ,,Die zondag was ik onderweg naar Veenendaal, omdat doctoren kanker hadden ontdekt in de rug van mijn vader. Zij gaven hem op dat moment slechts een paar maanden.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/8wxVTIB6qE4

  1. Je naam in de sterren – Jan Smit 

Jan Smit vertolkt met dit nummer op een prachtige en ontroerende manier zijn gevoel bij het verlies van een dierbare. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/dgsbQfqUaNY >

  1. De steen – Paul De Leeuw 

Origineel is het nummer ‘De Steen’ van Bram Vermeulen. Nadat Paul de Leeuw het nummer zong op de uitvaart van Bram, bracht hij het nummer opnieuw uit. De openingszin: ‘Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen’ wordt vaak geciteerd in rouwteksten. Het verwijst op een indrukwekkende, symbolische manier naar de afdruk die ieder mens voor altijd op aarde achterlaat.

< YouTube plug-in: https://youtu.be/eQ-H19txWrU >

  1. Afscheid van een vriend – Clouseau 

Dit nummer van de Vlaamse band Clouseau maakt op een hele mooie manier kenbaar hoe het voelt om afscheid te nemen van een dierbare, iemand die je als een vriend of meer beschouwt. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/LJMWyXxyX_g >

  1. Mag ik dan bij jou  – Claudia de Breij 

Aan NPO Radio 2 vertelt Claudia dat ze het inmiddels welbekende nummer ‘Mag ik dan bij jou’, vanuit een persoonlijke ervaring heeft geschreven: ,,Vroeger mocht ik als het onweerde op de kamer van mijn broer. Bij dit nummer wordt een individuele emotie en ervaring op een universele manier vertaalt.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/o5uvsEs79hM >

Door: Nienke van der Wal. Geplaatst 8-6-2020

Disclaimer: deze lijst is gebaseerd op muziek die passend kan zijn tijdens uitvaarten of rouwperiodes. De songs hebben ook juist de nodige bekendheid gekregen doordat ze veel op uitvaarten worden gespeeld. De lijst is niet opgesteld als een top 10, de nummers worden in willekeurige volgorde genoemd.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Striptekenaar Eric Schreurs (‘Joop Klepzeiker’) overleden

Striptekenaar Eric Schreurs, maker van de bekende stripreeks rond de cultfiguur Joop Klepzeiker, is vrijdag in zijn woonplaats Leiden overleden, waar hij in 1958 ook werd geboren. Dat bevestigen twee van zijn goede vrienden, Boris Kousemaker van stripwinkel Lambiek in Amsterdam en striptekenaar Guido van Driel.

herinerhen
HerinnerHen Gretha Vogelzang

Gretha, zij was die Power Vrouw! Zij wilde niet wachten tot de storm voorbij was en leerde dansen in de regen! Opgeven? Dat was geen optie! En de dood? Dat was helemaal geen optie!

Achter de deuren van de dood De NalatenschapsMakelaar

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Rouw 7 films over rouw en overlijden om vanavond te kijken op Netflix

Films kijken is een fijne manier van ontspannen. Maar wat als je net een dierbare hebt verloren en het moeilijk hebt met het rouwproces? Dan zijn er ook prachtige films die op een mooie manier laten zien hoe de personages omgaan met rouw en verlies. Soms kan het fijn zijn jezelf te herkennen in het verhaal van een ander, of helpt het bij verwerken van verdriet. Wij geven je alvast 7 tips voor films op Netflix over rouw en overlijden.

In memoriam ‘Mr Porsche’ Ben Pon overleden

Ben Pon (82), de zoon van de oprichter van familiebedrijf Pon Holdings, is vandaag overleden. De telg uit de bekende Nederlandse autofamilie stond binnen Pon ook wel bekend als Mr Porsche

Rouw Rouwgeschenken: iemand die rouwt iets anders geven dan een bloemetje

Tien ideeën voor een kleine attentie, anders dan bloemen of een kaart, voor iemand die een dierbare verloren is. Als iemand in onze omgeving een dierbare verliest, willen we graag een steunbetuiging geven door middel van een kleine attentie. Vaak kiezen we voor een bos bloemen of een kaart. Maar waar heeft diegene echt behoefte aan en […]

Rouw Nabestaanden zelfmoord hebben andere vorm van rouwverwerking

Nabestaanden die de dood door zelfmoord van een naaste proberen te verwerken, zijn soms slechter af als ze contact zoeken met lotgenoten. Zo is het rouwproces vaker gecompliceerd en hebben ze vaker ook zelf last van depressieve en zelfs suïcidale gedachten.

Uitvaart Corona geeft afscheid van dierbare overledenen een ander gezicht

Het liefst wilde de onlangs overleden geliefde zangeres
Liesbeth List groots en feestelijk afscheid nemen van haar
bewogen en ten volle geleefde leven. Het is anders gegaan.