Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

  1. De weg – Guus Meeuwis 

Het nummer ‘De weg’ is een vertaling door Guus Meeuwis van het origineel ‘Der Weg’, door Herbert Grönemeyer. Herbert verloor in 1998 zijn vrouw en broer kort na elkaar aan kanker en droeg het nummer op aan hen. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vuGcIfMq65A

  1. Het dorp – Wim Sonneveld 

Schrijver van het nummer, Friso Wiegersma, vertelt op NPO Radio 2 dat ‘Langs het tuinpad van mijn vader’ de essentiële woorden zijn van het nummer: ,,De dingen die je lief zijn verdwijnen. Dat maakt iedereen mee, natuurlijk.’’ 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/CTrzuKEimA8 >

  1. Zo zal het zijn – Rob de Nijs

In het emotionele lied ‘Zo zal het zijn’, zingt Rob de Nijs over een leven dat na veel strijd voorbij is en er een plek is gekomen zonder pijn en verdriet. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vie4jVumgU8 >

  1. ’t Het nog nooit zo donker west – Ede Staal

Vooral voor de Groningers en andere Noorderlingen heeft dit nummer een diepe betekenis. Ook nu tijdens de coronacrisis brengt het mensen veel troost en werd het massaal gezongen

< YouTube plug-in: https://youtu.be/nICOW-jumUA >

  1. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato 

Dit is een bekend nummer bij mensen die rouwen of troost zoeken in muziek. Marco zei hier zelf over op Facebook: ,,Dit is een liedje dat iedereen op zijn eigen manier ervaart, maar wat ook heel universeel is doordat we eigenlijk allemaal het gevoel wel kennen geen afscheid te willen nemen.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vqUTNY-bnLg >

  1. Papa – Stef Bos 

Aan NPO Radio 2 vertelt Stef Bos over de dag dat hij ‘Papa’ schreef: ,,Die zondag was ik onderweg naar Veenendaal, omdat doctoren kanker hadden ontdekt in de rug van mijn vader. Zij gaven hem op dat moment slechts een paar maanden.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/8wxVTIB6qE4

  1. Je naam in de sterren – Jan Smit 

Jan Smit vertolkt met dit nummer op een prachtige en ontroerende manier zijn gevoel bij het verlies van een dierbare. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/dgsbQfqUaNY >

  1. De steen – Paul De Leeuw 

Origineel is het nummer ‘De Steen’ van Bram Vermeulen. Nadat Paul de Leeuw het nummer zong op de uitvaart van Bram, bracht hij het nummer opnieuw uit. De openingszin: ‘Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen’ wordt vaak geciteerd in rouwteksten. Het verwijst op een indrukwekkende, symbolische manier naar de afdruk die ieder mens voor altijd op aarde achterlaat.

< YouTube plug-in: https://youtu.be/eQ-H19txWrU >

  1. Afscheid van een vriend – Clouseau 

Dit nummer van de Vlaamse band Clouseau maakt op een hele mooie manier kenbaar hoe het voelt om afscheid te nemen van een dierbare, iemand die je als een vriend of meer beschouwt. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/LJMWyXxyX_g >

  1. Mag ik dan bij jou  – Claudia de Breij 

Aan NPO Radio 2 vertelt Claudia dat ze het inmiddels welbekende nummer ‘Mag ik dan bij jou’, vanuit een persoonlijke ervaring heeft geschreven: ,,Vroeger mocht ik als het onweerde op de kamer van mijn broer. Bij dit nummer wordt een individuele emotie en ervaring op een universele manier vertaalt.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/o5uvsEs79hM >

Door: Nienke van der Wal. Geplaatst 8-6-2020

Disclaimer: deze lijst is gebaseerd op muziek die passend kan zijn tijdens uitvaarten of rouwperiodes. De songs hebben ook juist de nodige bekendheid gekregen doordat ze veel op uitvaarten worden gespeeld. De lijst is niet opgesteld als een top 10, de nummers worden in willekeurige volgorde genoemd.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Voormalig Real-voorzitter Sanz overleden aan coronavirus

Lorenzo Sanz (76), tussen 1995 en 2000 voorzitter van Real Madrid, is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Hij lag al enkele dagen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Nieuws Franse balletdanseres en zangeres Zizi Jeanmaire (96) overleden

De Franse ballerina en zangeres Renée Marcelle ‘Zizi’ Jeanmaire is op 96-jarige leeftijd overleden. Haar dochter meldde dat ze thuis in Zwitserland vredig is ingeslapen. Zizi Jeanmaire was getrouwd met de choreograaf Roland Petit (1924-2011) en haar loopbaan is nauw verweven met die van haar man die ze voor het eerst op 9-jarige leeftijd ontmoette bij het Parijse Opera Ballet.

Uitvaart Uitzondering groepsgrootte tijdens uitvaart naar aanleiding van persconferentie

De persconferentie die premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge maandag 28 september gaven werd een dag vervroegd. Het was nodig, stelden de bewindslieden. Het coronavirus is aan een duidelijke tweede opmars bezig in Nederland.  Een belangrijke maatregel die werd aangekondigd is het verkleinen van de maximale groepsgrootte binnen en buiten. Binnen mogen er nog […]

Coaching Ik moet afscheid nemen van mijn ouders, maar ook van mijn kindertijd

Tegenover me zit een mooie, ingetogen vrouw, pratend met zachte stem in weloverwogen woorden. Haar vader is overleden, maar dat is niet de reden waarom ze komt. ‘Tuurlijk weet ik dat mijn kindertijd ver achter me ligt. En dat ik geen last meer hoef te hebben van mijn dominante vader en mijn afwezige moeder. Maar toch kom er ik elke keer weer op terug, merk ik dat ik er wel last van heb en dat ik in alles zo reageer als mijn ouders dat gewenst zouden hebben.’

Online onsterfelijkheid Zelfdoding

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Legendarische drummer Ginger Baker (80) overleden

De jazz- en rockdrummer Ginger Baker (80) is vanmorgen overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt op Bakers eigen Twitter-account. “Vol verdriet moeten we meedelen dat Ginger in een ziekenhuis vredig is heengegaan.”

Voorbereiden op later Als de dood voor de dood

Ze was nog maar een jong meisje toen haar moeder plotseling stierf. In die tijd ging het gewoon zo: een snelle blik op je dode moeder en dan werd je weggetrokken, het was niet goed voor een kind daar bij te zijn en het leven gaat door, niet meer over hebben. Nu weten we gelukkig beter en worden kinderen zoveel mogelijk betrokken bij een stervensproces.

Rouw Over (1)

Cruijff zei het al: je gaat het pas zien als je het doorhebt. Dat duurt soms even. In mijn geval jaren.