Door: Team Mensenlinq in Voorbereiden op later

‘Ik heb een steen verlegd’ Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart

‘De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt,’ zei componist Richard Wagner eens. Muziek kan bepaalde herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Het kiezen van liedjes voor een begrafenis of crematie kan daarom lastig zijn. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in deze serie inspiratie, om een beetje te helpen bij het maken van die keuze. Deze keer: Nederlandstalige muziek.

  1. De weg – Guus Meeuwis 

Het nummer ‘De weg’ is een vertaling door Guus Meeuwis van het origineel ‘Der Weg’, door Herbert Grönemeyer. Herbert verloor in 1998 zijn vrouw en broer kort na elkaar aan kanker en droeg het nummer op aan hen. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vuGcIfMq65A

  1. Het dorp – Wim Sonneveld 

Schrijver van het nummer, Friso Wiegersma, vertelt op NPO Radio 2 dat ‘Langs het tuinpad van mijn vader’ de essentiële woorden zijn van het nummer: ,,De dingen die je lief zijn verdwijnen. Dat maakt iedereen mee, natuurlijk.’’ 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/CTrzuKEimA8 >

  1. Zo zal het zijn – Rob de Nijs

In het emotionele lied ‘Zo zal het zijn’, zingt Rob de Nijs over een leven dat na veel strijd voorbij is en er een plek is gekomen zonder pijn en verdriet. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vie4jVumgU8 >

  1. ’t Het nog nooit zo donker west – Ede Staal

Vooral voor de Groningers en andere Noorderlingen heeft dit nummer een diepe betekenis. Ook nu tijdens de coronacrisis brengt het mensen veel troost en werd het massaal gezongen

< YouTube plug-in: https://youtu.be/nICOW-jumUA >

  1. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato 

Dit is een bekend nummer bij mensen die rouwen of troost zoeken in muziek. Marco zei hier zelf over op Facebook: ,,Dit is een liedje dat iedereen op zijn eigen manier ervaart, maar wat ook heel universeel is doordat we eigenlijk allemaal het gevoel wel kennen geen afscheid te willen nemen.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/vqUTNY-bnLg >

  1. Papa – Stef Bos 

Aan NPO Radio 2 vertelt Stef Bos over de dag dat hij ‘Papa’ schreef: ,,Die zondag was ik onderweg naar Veenendaal, omdat doctoren kanker hadden ontdekt in de rug van mijn vader. Zij gaven hem op dat moment slechts een paar maanden.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/8wxVTIB6qE4

  1. Je naam in de sterren – Jan Smit 

Jan Smit vertolkt met dit nummer op een prachtige en ontroerende manier zijn gevoel bij het verlies van een dierbare. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/dgsbQfqUaNY >

  1. De steen – Paul De Leeuw 

Origineel is het nummer ‘De Steen’ van Bram Vermeulen. Nadat Paul de Leeuw het nummer zong op de uitvaart van Bram, bracht hij het nummer opnieuw uit. De openingszin: ‘Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde. Het water gaat er anders dan voorheen’ wordt vaak geciteerd in rouwteksten. Het verwijst op een indrukwekkende, symbolische manier naar de afdruk die ieder mens voor altijd op aarde achterlaat.

< YouTube plug-in: https://youtu.be/eQ-H19txWrU >

  1. Afscheid van een vriend – Clouseau 

Dit nummer van de Vlaamse band Clouseau maakt op een hele mooie manier kenbaar hoe het voelt om afscheid te nemen van een dierbare, iemand die je als een vriend of meer beschouwt. 

< YouTube plug-in: https://youtu.be/LJMWyXxyX_g >

  1. Mag ik dan bij jou  – Claudia de Breij 

Aan NPO Radio 2 vertelt Claudia dat ze het inmiddels welbekende nummer ‘Mag ik dan bij jou’, vanuit een persoonlijke ervaring heeft geschreven: ,,Vroeger mocht ik als het onweerde op de kamer van mijn broer. Bij dit nummer wordt een individuele emotie en ervaring op een universele manier vertaalt.’’

< YouTube plug-in: https://youtu.be/o5uvsEs79hM >

Door: Nienke van der Wal. Geplaatst 8-6-2020

Disclaimer: deze lijst is gebaseerd op muziek die passend kan zijn tijdens uitvaarten of rouwperiodes. De songs hebben ook juist de nodige bekendheid gekregen doordat ze veel op uitvaarten worden gespeeld. De lijst is niet opgesteld als een top 10, de nummers worden in willekeurige volgorde genoemd.  

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) overlijdt in oefenkoers Wortegem-Petegem

De Belgische wielrenner Niels De Vriendt (20) heeft vandaag een hartstilstand gekregen na een zware val in de wielerkoers Wortegem-Petegem en is in het ziekenhuis overleden. De wielerkoers, een van de eerste sinds het stopzetten van wedstrijden na de uitbraak van het coronavirus, is na één ronde definitief stopgezet, meldt de organisatie.

Uitvaart Een laatste groet aan de overledene

‘Een lied zingen was het laatste wat ik voor haar kon doen’

Uitvaart Mama, je bent de liefste van de hele wereld’

Muzikale inspiratie voor rouw en uitvaart: de uitvaart van een vader of moeder. De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt’, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden […]

Nieuws Straatmuzikant Torres Blues overleden

Als je op zaterdag weleens in de stad komt, dan heb je vast wel eens de straatmuzikanten in de Rijnstraat gezien. En de kans is groot dat er een grote lach op jouw gezicht verscheen. Want Torres Blues en Oeke Baas zorgden voor een lekkere sfeer in Woerden met hun muziek. Helaas hebben we triest nieuws. Afgelopen vrijdagochtend is Torres Blues overleden in zijn slaap. De muzikant, gitaarleraar, VVV Venlo-fan, vader en opa, overleed op 67-jarige leeftijd.

Achter de deuren van de dood De wijkagent

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom de combinatie werken en de dood. De dood is voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? Is het een roeping, een bewuste keuze? Wat betekent het voor je persoonlijke leven als je in een branche werkt waar de dood een (prominente) rol speelt? In deze serie spreekt Cick Geers met mensen die hun werk uitvoeren rondom de dood.

Uitvaart Corona geeft afscheid van dierbare overledenen een ander gezicht

Het liefst wilde de onlangs overleden geliefde zangeres
Liesbeth List groots en feestelijk afscheid nemen van haar
bewogen en ten volle geleefde leven. Het is anders gegaan.

Nieuws Soldaat van Oranje-acteur Dolf de Vries overleden

Acteur en schrijver Dolf de Vries (83) is thuis in zijn woonplaats Den Haag overleden. Dat maakte directeur Ton van Poelgeest van uitgeverij Elmar, die zijn boeken uitgeeft, bekend.

Nieuws Acteur Chadwick Boseman overleden aan kanker

Chadwick Boseman, de acteur die wereldvermaard werd door zijn rol in de superheldenfilm Black Panther, is op 43-jarige leeftijd overleden. Hij leed al vier jaar aan darmkanker, iets wat hij al die tijd voor de buitenwereld geheim heeft gehouden. De dood van Boseman is een schok voor de Amerikaanse filmgemeenschap waar met grote verslagenheid op […]