Door: Team Mensenlinq in Coaching

‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.” 

Vier kinderen brengt ze groot. Alleen. Haar man overleed drie jaar geleden na een slopende ziekte. Zij bleef achter, in een groot huis, met vier kinderen en een hond. 

Ze heeft juist drie kerstbomen opgetuigd. Die van haarzelf, van haar ouders en een kleintje in het beschermd-wonen-appartement van haar zus. De kinderen helpen mee waar ze kunnen, maar ze zijn nog jong en hebben het ook moeilijk omdat ze hun vader missen. Vanaf tweede kerstdag gaan ze uit logeren. Zij nodigt dan haar ouders en zusje uit. Kookt lekker voor ze en verder wil ze vooral even helemaal niets. Ze is moe, doodmoe.  

Ze was uitgenodigd om te komen eten bij vrienden, maar vorig jaar had ze het daar niet zo naar haar zin gehad. Allemaal blije mensen, allemaal stellen en gezinnen. ,,Ik voelde me daar zo alleen”, verzucht ze. ,,Ik voel me eigenlijk altijd erg alleen. Ik ben vooral bezig voor anderen en als ik klaar ben met werken en zorgen val ik uitgeput op de bank in slaap.”  

Met Sinterklaas heeft ze de kinderen enorm verwend. Ze had opslag gekregen en de dertiende maand komt eraan. Konden ze even gewoon lekker genieten. Voor zichzelf had ze ook wat cadeautjes gekocht. Het was eigenlijk best een leuke avond.  

,,Maar waar en bij wie ik ook ben, ik voel me altijd alleen. En in december is dat het ergst. Elk jaar opnieuw. Nog even en dan is het gelukkig weer januari. Terwijl ik altijd zo hield van de decembermaand. Voor mij begonnen de feestdagen al met de intocht van Sinterklaas. Gezellig samen de stad in, daarna met zijn allen aan tafel en spelletjes doen. Onze kerstboom stond al in de woonkamer voor Sint goed en wel het land had verlaten. En met kerst ging ik helemaal op in de kerstmenu’s, dinertjes en feestjes. En nu? Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?” 

Marijke Knol 

Verliescoach 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Achter de deuren van de dood De overledenenverzorgster

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Online onsterfelijkheid ‘De puzzel van het leven van Sascha* kan worden ingevuld’.

Zo omschrijft Mieke* alle beelden, filmpjes, berichtjes en bestanden die uit de telefoon van haar overleden dochter tevoorschijn zijn gekomen. Ze heeft ze nog niet allemaal bekeken, maar de wetenschap dát ze er naar kan kijken, geeft haar rust.

Rouw Tips bij afscheid nemen van een dierbare: ‘Als je jezelf blijft, kan je het niet fout doen’

Afscheid nemen van een dierbare die komt te overlijden is onderdeel van een persoonlijk en soms emotioneel rouwproces. De dood is iets waar je je eigenlijk bijna niet op kan voorbereiden. Toch willen we graag van tevoren weten wat we kunnen verwachten. Alberta Kuil van Troost & Meer biedt rouw en verliesbegeleiding, geeft workshops en lezingen en verzorgt uitvaarten en deelt haar tips voor […]

Achter de deuren van de dood De relatiebeheerder

Er hangt een zweem van mysterie en onbekendheid rondom het werken in de uitvaartbranche. Alles rondom de dood is sowieso voor veel mensen een lastig onderwerp, laat staan als je er je beroep van hebt gemaakt. Wat beweegt iemand om het laatste afscheid van een persoon als werkterrein te hebben? Wat houdt het vak in? […]

Nieuws Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond overleden

Theatermaker, rolstoelsporter en voormalig internetondernemer Marc de Hond is gisteren op 42-jarige leeftijd overleden. De Hond stierf aan de gevolgen van kanker. Hij wordt in besloten kring begraven, laat een woordvoerder namens de familie weten.

herinerhen
HerinnerHen Gerard Adema

Een klein jongetje, met een lapje voor het oog, staat met een plantenspuit in de hand. Hij moet de gipsmal nat houden terwijl zijn opa, kunstenaar
Gerhardus Adema, doorwerkt aan de bronzen koe ‘Us mem’. Gerard, oudste in een Leeuwarder Rooms gezin met vier kinderen, was dol op zijn opa. Net zoals zijn kleinkinderen later dol op hem waren.

Nieuws Judoka Ilona Lucassen overleden

Judoka Ilona Lucassen is op 23-jarige leeftijd overleden. Dat maakt de Nederlandse jubobond (JBN) bekend.