Door: Team Mensenlinq in Coaching

‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.” 

Vier kinderen brengt ze groot. Alleen. Haar man overleed drie jaar geleden na een slopende ziekte. Zij bleef achter, in een groot huis, met vier kinderen en een hond. 

Ze heeft juist drie kerstbomen opgetuigd. Die van haarzelf, van haar ouders en een kleintje in het beschermd-wonen-appartement van haar zus. De kinderen helpen mee waar ze kunnen, maar ze zijn nog jong en hebben het ook moeilijk omdat ze hun vader missen. Vanaf tweede kerstdag gaan ze uit logeren. Zij nodigt dan haar ouders en zusje uit. Kookt lekker voor ze en verder wil ze vooral even helemaal niets. Ze is moe, doodmoe.  

Ze was uitgenodigd om te komen eten bij vrienden, maar vorig jaar had ze het daar niet zo naar haar zin gehad. Allemaal blije mensen, allemaal stellen en gezinnen. ,,Ik voelde me daar zo alleen”, verzucht ze. ,,Ik voel me eigenlijk altijd erg alleen. Ik ben vooral bezig voor anderen en als ik klaar ben met werken en zorgen val ik uitgeput op de bank in slaap.”  

Met Sinterklaas heeft ze de kinderen enorm verwend. Ze had opslag gekregen en de dertiende maand komt eraan. Konden ze even gewoon lekker genieten. Voor zichzelf had ze ook wat cadeautjes gekocht. Het was eigenlijk best een leuke avond.  

,,Maar waar en bij wie ik ook ben, ik voel me altijd alleen. En in december is dat het ergst. Elk jaar opnieuw. Nog even en dan is het gelukkig weer januari. Terwijl ik altijd zo hield van de decembermaand. Voor mij begonnen de feestdagen al met de intocht van Sinterklaas. Gezellig samen de stad in, daarna met zijn allen aan tafel en spelletjes doen. Onze kerstboom stond al in de woonkamer voor Sint goed en wel het land had verlaten. En met kerst ging ik helemaal op in de kerstmenu’s, dinertjes en feestjes. En nu? Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?” 

Marijke Knol 

Verliescoach 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws The Supremes-zangeres Mary Wilson (76) overleden

LAS VEGAS – The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat zei een woordvoerder van de zangeres tegen het tijdschrift Variety. Wilson kreeg grote bekendheid door de Amerikaanse meidengroep The Supremes, waar ze als enige van begin tot het einde lid van was.

Voorbereiden op later Tips voor rouwverwerking bij een kind

Voor veel ouders is het een van de moeilijkste onderwerpen om met hun kinderen over te praten: de dood. Toch doe je er volgens orthopedagoog Mary Mijnlieff, gespecialiseerd in rouw- en verliesbegeleiding voor kinderen, goed aan om dat regelmatig te doen. ,,Erover spreken maakt de dood minder bedreigend.”

Online onsterfelijkheid De vergankelijkheid van WhatsApp

Een foto plaatsen op Instagram, even een snel bericht op Facebook of Twitter. Je kleding bestel je handig via je online account bij internetwinkels, contact met je jeugdvriendin hou je via de mail. Je hebt meer foto’s op je mobiel opgeslagen dan er ooit in een fotoalbum geplakt kunnen worden. Je filmpjes en documenten staan handig en overzichtelijk opgeslagen in ‘the cloud’. We staan er niet bij stil, maar veel van wat we in ons leven doen en meemaken gebeurt digitaal, online of staat in verbinding met het web. Allemaal prima zolang je er zelf nog bij kunt. Maar wat gebeurt er met jouw online leven als je er niet meer bent? In deze serie praat Cick Geers met digitaal specialist Sander van der Meer over de vele facetten van een erfenis die niet in waarde is uit te drukken: je digitale nalatenschap.

Nieuws Oud-minister Til Gardeniers (94) overleden

Oud-CDA-minister Til Gardeniers is overleden. Dat heeft haar partij laten weten. Ze werd 94 jaar. Gardeniers was eind jaren 70 en in de jaren 80 minister in de kabinetten van premier Dries van Agt.

Nieuws Oud-Kamerlid SGP Van den Berg overleden aan corona

Koos van den Berg, oud-Kamerlid namens de SGP, is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden. Volgens het Reformatorisch Dagblad stierf hij aan complicaties na besmetting met het coronavirus.

Nieuws Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel overleden

De Belgische regisseuse en actrice Marion Hänsel is op 71-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de RTBF maandagavond. Met haar film Dust, een bewerking van In the heart of the country van Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee, won ze op het Filmfestival van Venetië in 1985 de Zilveren Leeuw. Geen enkele Belgische regisseur heeft haar dat sindsdien nagedaan. […]

Nieuws Ook totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is

Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

In memoriam Nooit meer even binnenstappen bij Henk: afscheid van een icoon uit de Groningse stripwereld

Eigenaar Henk Drenth van stripwinkel Zinnebeeld in Groningen is overleden. Zijn familie en vrienden herinneren hem als een sociaal-gevoelig mens voor wie zijn gezin op de eerste plaats kwam. En daarna dan toch echt de strips. Hij laat een vrouw en een zoon achter. Henk werd 62 jaar.