Door: Team Mensenlinq in Coaching

‘Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?’

Ze doet zo haar best. Voor haar ouders, haar kinderen, haar werkgever en haar zus die niet voor zichzelf kan zorgen en zo dol is op haar. Ze werkt hard om de kinderopvang te kunnen betalen, want haar ouders kunnen niet meer oppassen. ,,Ze hebben heel veel bijgedragen hoor”, vertelt ze. En ik snap best dat het ze te veel wordt. Maar het was wel handig, en goedkoop.” 

Vier kinderen brengt ze groot. Alleen. Haar man overleed drie jaar geleden na een slopende ziekte. Zij bleef achter, in een groot huis, met vier kinderen en een hond. 

Ze heeft juist drie kerstbomen opgetuigd. Die van haarzelf, van haar ouders en een kleintje in het beschermd-wonen-appartement van haar zus. De kinderen helpen mee waar ze kunnen, maar ze zijn nog jong en hebben het ook moeilijk omdat ze hun vader missen. Vanaf tweede kerstdag gaan ze uit logeren. Zij nodigt dan haar ouders en zusje uit. Kookt lekker voor ze en verder wil ze vooral even helemaal niets. Ze is moe, doodmoe.  

Ze was uitgenodigd om te komen eten bij vrienden, maar vorig jaar had ze het daar niet zo naar haar zin gehad. Allemaal blije mensen, allemaal stellen en gezinnen. ,,Ik voelde me daar zo alleen”, verzucht ze. ,,Ik voel me eigenlijk altijd erg alleen. Ik ben vooral bezig voor anderen en als ik klaar ben met werken en zorgen val ik uitgeput op de bank in slaap.”  

Met Sinterklaas heeft ze de kinderen enorm verwend. Ze had opslag gekregen en de dertiende maand komt eraan. Konden ze even gewoon lekker genieten. Voor zichzelf had ze ook wat cadeautjes gekocht. Het was eigenlijk best een leuke avond.  

,,Maar waar en bij wie ik ook ben, ik voel me altijd alleen. En in december is dat het ergst. Elk jaar opnieuw. Nog even en dan is het gelukkig weer januari. Terwijl ik altijd zo hield van de decembermaand. Voor mij begonnen de feestdagen al met de intocht van Sinterklaas. Gezellig samen de stad in, daarna met zijn allen aan tafel en spelletjes doen. Onze kerstboom stond al in de woonkamer voor Sint goed en wel het land had verlaten. En met kerst ging ik helemaal op in de kerstmenu’s, dinertjes en feestjes. En nu? Ik haat december. Weet je wel wat voor K-maand dit is?” 

Marijke Knol 

Verliescoach 

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het:herinerhen
HerinnerHen Blijvend in herinnering

We willen hen die we moeten missen blijven herinneren. Met een HerinnerHen houdt u het verhaal van uw overleden dierbare levend. Mensenlinq plaatst hun verhaal en foto in een dag- of weekblad en ook op de site van Mensenlinq.

Uitvaart Cake of champagne na de uitvaart?

Cake of champagne na de uitvaart?
Wat zijn de alternatieven en trends.

Nieuws Astronaut Al Worden, meest afgezonderde mens ooit, overleden

De Amerikaanse astronaut Al Worden is op 88-jarige leeftijd overleden. Hij maakte deel uit van de maanmissie Apollo 15 in 1971. Terwijl zijn reisgenoten David Scott en James Irwin afdaalden naar de maan en daar rondwandelden, bleef hij in een baan rond de maan op ze wachten.

Uitvaart Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal te vertellen

Al heel veel persoonlijke verhalen van overledenen heeft uitvaartverzorger Ine Kooi afgelopen jaren kunnen vertellen op begrafenissen of crematies. „Elk mens heeft zijn of haar eigen unieke verhaal”, zegt ze. „Dat kan soms heel verassend zijn voor familie en vrienden. Mensen komen soms na afloop naar me toe en zeggen dat ze na het horen van een verhaal een heel ander beeld hebben gekregen van een gestorven dierbare. Of dat ze niet wisten van sommige gebeurtenissen in iemands leven en dat die juist heel belangrijk zijn geweest.”

Nieuws Schrijver Mindert Wijnstra (74) overleden

In zijn woonplaats Warns is schrijver en verhalenverteller Mindert Wijnstra overleden. Wijnstra was al een aantal jaren ernstig ziek. Hij had prostaatkanker en kreeg daar een beroerte overheen. Mindert Wijnstra werd 74 jaar oud. Hij was getrouwd en had twee dochters. Met één van hen, Babs, werkte hij veel samen. Zij tekende veel van de afbeeldingen in zijn boeken.

herinerhen
HerinnerHen Paul Altena

Hij wilde niet toegeven aan het ziek-zijn en was er bij, ziek of niet! In z’n rolstoel verscheen hij als ‘de Verona’ van het Amstelteam om de platen te draaien. En de dood? Dat betekende voor hem het einde van het leven, maar niet voordat hij z’n laatste shagje opstak.

Nieuws Welke besmettingsrisico’s brengt het coronavirus mee bij overledenen?

Het coronavirus heeft in Nederland tot dinsdag 24 maart 213 dodelijke slachtoffers gemaakt. De gemiddelde leeftijd van de overledenen is 82 jaar. Hoewel het risico op besmetting klein is, zijn er toch belangrijke adviezen voor fysiek contact met een overledene.

Strand
Nieuws Iets hogere sterfte in warme week

Tijdens de hittegolf in week 33 (10 tot en met 16 augustus) overleden naar schatting 3 100 mensen. Dit waren ruim 400 meer dan in de weken daarvoor, toen de sterfte relatief laag was. De toename van de sterfte in week 33 hangt samen met de hoge temperatuur. De geregistreerde sterfte aan corona was laag. […]

Voorbereiden op later ‘River flows in you’

Muzikale inspiratie voor uitvaart en rouw: instrumentale muziek . ,,De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt”, zei componist Richard Wagner. Muziek kan herinneringen opbrengen of troost bieden tijdens een uitvaart of rouwperiode. Je wilt graag dat het typerend is voor jou, of voor een dierbare die overleden is. Daarom geven we in […]

Nieuws Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau overleden

De Belgische stripmaker André-Paul Duchâteau is op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn uitgeverij Le Lombard vrijdag in een persbericht.